Sorodne objave

 

Mariborski kriminalisti so ta mesec na Urad evropskega delegiranega tožilca v Republiki Sloveniji podali kazensko ovadbo zoper deset fizičnih in dve pravni osebi. Osumljencu naj bi si z goljufijami pri razpisih za sofinanciranje različnih projektov pridobili za skoraj 25.000 evrov evropskih nepovratnih sredstev, ki so jih nato porabili za druge namene.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so avgusta lani prejeli pisno prijavo suma več kaznivih dejanj goljufije na škodo Evropske unije po 229. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) in oškodovanja javnih sredstev po 257.a členu KZ-1 zoper več fizičnih in pravnih oseb s širšega območja policijskih uprav Maribor, Ljubljana in Celje.

V predkazenskem postopku so ugotovili, da so osumljenci v letih 2020 in 2021 podali več vlog oz. prijav na razpise za pridobivanje nepovratnih sredstev iz evropskega proračuna, pri tem pa so navajali lažne podatke o izdelkih ali storitvah.

Odgovorna oseba gospodarske družbe z območja PU Celje se je v imenu svoje družbe prijavila na javno objavljen javni razpis pravne osebe javnega prava z območja PU Maribor. K svoji prijavi na javni razpis je osumljena oseba priložila lažno dokumentacijo, ki je bila v javnem razpisu navedena kot podlaga za pridobitev nepovratnih sredstev. Ista osumljena odgovorna oseba je svetovala ali pomagala tudi drugim odgovornim osebam gospodarskih družb in samostojnim podjetnikom, ki so se na isti način in z enako ponarejeno dokumentacijo prijavili na objavljen javni razpis za pridobitev nepovratnih sredstev iz proračuna EU.

Na ta način so si osumljenci iz evropskih sredstev pridobili skupno 24.750 evrov, ves denar pa je bil porabljen za druge namene. Poleg tega je ena fizična oseba na isti način poskušala pridobiti še 4.950 evrov, vendar tej vlogi ni bilo odobreno, zato izplačilo sredstev ni bilo izvedeno in je ostalo pri poskusu kaznivega dejanja goljufije na škodo EU po 229. členu KZ-1.

Predkazenski postopek je usmerjal Urad evropskega delegiranega tožilca v RS. Konec lanskega leta so kriminalisti na podlagi odredb pristojnega sodišča na območju PU Celje izvedli štiri hišne preiskave stanovanjskih prostorov in gospodarskih družb, pri tem pa zasegli dokumentacijo in druge predmete, pomembne za nadaljnji postopek.

Kriminalisti SKP PU Maribor so na Urad evropskega delegiranega tožilca v RS septembra letos podali kazensko ovadbo zoper deset fizičnih in dve pravni osebi, in sicer so pet fizičnih oseb ovadili zaradi utemeljenega suma goljufije na škodo EU po 229. členu KZ-1, tri fizične osebe zaradi pomoči pri storitvi kaznivega dejanja goljufije na škodo EU po 229. členu KZ-1, eno fizično osebo pa zaradi poskusa storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo EU po 229. členu KZ-1. Zoper eno fizično osebo pa so podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev po 257.a členu KZ-1.

Za kaznivo dejanje goljufije na škodo EU (po 229. členu KZ-1) je predpisana zaporna kazen od treh mesecev do treh let, za kaznivo dejanje oškodovanje javnih sredstev (po 257.a členu) pa zaporna kazen od treh mesecev do petih let in denarna kazen.