Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada skupaj z ljubljanskimi, mariborskimi in koprskimi kriminalisti izvajajo 16 preiskav stanovanjskih in poslovnih prostorov ter prostorov državnega organa, na katerih iščejo dokaze za sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po I. in II. odstavku 240. člena Kazenskega zakonika (KZ-1).

20240305 145132

Več o poteku kriminalistične preiskave je v današnji izjavi za javnost povedal direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Muženič.

Hišne preiskave potekajo na območjih policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Koper in Novo mesto.

Preiskovalci obravnavajo sum zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti v povezavi z nakupom nepremičnine za potrebe pravosodnih organov. Sumijo, da je 13 osumljenih oseb izvršilo kaznivo dejanje s tem, ker so v postopku nakupa nepremičnine pripravile dokumentacijo, ki ni izkazovala resničnega stanja nepremičnine v naravi.

Protipravna premoženjska korist, ki je nastala s storitvijo kaznivega dejanja, znaša najmanj 3,4 milijona evrov. Nobena osumljena oseba ni pridržana.

Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 61 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in kriminalistov iz policijskih uprav.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo RS.

Za navedeno kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora od enega do osmih let.

Kriminalistična preiskava se bo nadaljevala s pregledom zasežene poslovne dokumentacije in elektronskih naprav ter z zbiranjem obvestil.