Sorodne objave

 

Novomeški kriminalisti so v več let trajajoči preiskavi odkrili številna kazniva dejanja na škodo državnega proračuna, oškodovanih je bilo tudi več gospodarskih družb. V imenu društev si je osem osumljencev najprej z goljufijami pridobilo javna sredstva, ki so bila namenjena izvajanju različnih projektov in izboljšanju položaja romske skupnosti, nato pa so ta sredstva porabili za lastne namene.

Vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Novo mesto France Božičnik

Podrobneje je kriminalistično preiskavo danes, 1. oktobra 2024, predstavil France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Novo mesto.

Pojasnil je, da so policisti policijskih postaj z območja PU Novo mesto v letih 2022 in 2023 prejeli več naznanil in predlogov za pregon različnih kaznivih dejanj, ki so se nanašala na iste osebe. Zaradi obširnosti so preiskavo prevzeli kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto.

Osumljeni zastopniki petih društev z območja Dolenjske, Bele krajine in Kočevja

"V obširni in več let trajajoči kriminalistični preiskavi smo ugotovili številna kazniva dejanja goljufij, ponarejanja listin in ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Osumljenci kaznivih dejanj so bili zakoniti zastopniki pravnih subjektov, in sicer petih društev z območja Dolenjske, Bele krajine in Kočevja. Osumljenci so s kaznivimi dejanji oškodovali proračunska sredstva Republike Slovenije in številne gospodarske družbe. Nekatera od teh društev so še aktivna, nekatera so že izbrisana iz poslovnega registra, bila pa so aktivna v času izvrševanja kaznivih dejanj," je pojasnil Božičnik.

Društva so bila ustanovljena zaradi pridobivanja sredstev na javnih razpisih

Med kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da so društva in zveze, ki so jih ustanovili osumljenci, služili zgolj za pridobivanje sredstev na javnih razpisih. Pridobljena sredstva so nato osumljenci uporabili izključno zase, in ne za namene, za katere so bila sredstva z razpisov namenjena.

Osumljenci so s finančnimi mahinacijami preusmerjali tok denarja na druga povezana društva ali na transakcijske račune družinskih članov ali pa so zabrisali finančno sled z gotovinskimi dvigi. Navajali so neresnične stroške v polletnih in letnih poročilih na podlagi fiktivnih računov, programi aktivnosti niso bili izvedeni, društva, ki so bila navedena za izvedbo programov, sploh niso imela aktivnih transakcijskih računov, aktivni transakcijski računi niso izkazovali plačila računov, društva niso izkazovala prihodkov na transakcijski račun ipd.

S finančnimi mahinacijami so si prisvojili skupno 212.000 evrov protipravne premoženjske koristi

Osumljenci so pri izvrševanju kaznivih dejanj sodelovali med sabo, tako da so izdajali lažne račune, lažne avtorske, mandatne in partnerske pogodbe ter ponarejali potrdila o plačilih. Te listine so v nadaljevanju uporabili kot resnične za upravičevanje porabe javnih sredstev. Na ta način so si prisvojili za najmanj 62.000 evrov protipravne koristi.

Dva izmed osumljencev sta s storitvijo 29 kaznivih dejanj z goljufijami oškodovala tudi najmanj 24 poslovnih subjektov za najmanj 103.000 evrov. V večini primerov sta v imenu društev naročala blago in storitve, ki sta jih uporabila za lastne potrebe, storitev in blaga pa nista plačala.

Če upoštevamo vsa kazniva dejanja, tudi tista, za katera je bilo naknadno med kriminalistično preiskavo ugotovljeno, da pregon ni več mogoč, ker je zastaral, so si osumljenci prisvojili za najmanj 212.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Ovadeni za kar 50 kaznivih dejanj

Kazenska ovadba je bila podana zoper osem osumljencev (tri osumljence in pet osumljenk) za 50 kaznivih dejanj. Glavni osumljenec je star 40 let, ostali pa so stari od 38 do 74 let. Med njimi obstajajo sorodstvene vezi, prav tako pa se njihove vloge prepletajo v zvezah in društvih.

40-letnik je bil po policijskih evidencah že v preteklosti obravnavan za številna, predvsem premoženjska kazniva dejanja (tatvine). V postopkih pred sodišči so mu bile izrečene številne kazenske sankcije, kjer so mu bile izrečene pogojne obsodbe. V času preizkusnih dob je osumljenec nadaljeval z izvrševanjem premoženjskih kaznivih dejanj.

Za kaznivo dejanje goljufije je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let (gre za združitev dveh ali več oseb z namenim goljufanja), za kaznivo dejanje ponarejanja listin in kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin pa je zagrožena zaporna kazen do dveh let.