Sorodne objave

 

Policisti in kriminalisti Policijske uprave Nova Gorica so na Idrijskem našli enega večjih laboratorijev za gojenje konoplje v državi in zasegli 44 kg te prepovedane droge. Pred kratkim so namreč uspešno preiskali kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (po 186. členu Kazenskega zankonika - KZ-1).

PVC vrečke in torba, napolnjena s konopljo

Z mednarodnim policijskim sodelovanjem so pridobili informacije in potrdili sum omenjenega kaznivega dejanja, nato pa na podlagi sodne odredbe 20. junija 2024 na Idrijskem opravili hišno preiskavo s področja prepovedanih drog. Pri tem so našli tudi enega večjih laboratorijev (štirje prostori) za gojenje konoplje v Sloveniji.

Pri preiskavi novogoriški kriminalisti niso našli rastočih rastlin, temveč konopljo, ki je bila že vakuumsko pakirana v vrečke po 0,5 kg in več paketov z rastlinskimi deli konoplje, ki so bili namenjeni za nadaljnjo prodajo; vse skupaj okoli 44 kilogramov konoplje. V štirih, posebej prirejenih prostorih so našli tudi druge predmete oz. pripomočke za proizvodnjo prepovedane droge (črpalke, grelniki, prezračevalni sistemi, mediji za shranjevanje podatkov, elektronske naprave, aparati za vakuumiranje in varjenje PVC vrečk idr.).

Pripomočki in oprema za gojenje konoplje ter vrečke s prepovedano drogo

Štirim osebam so policisti odvzeli prostost in jih pridržali. Dva osumljenca (54-letni slovenski državljan in 48-letna državljanka Hrvaške) sta bila po policijskem zaslišanju izpuščena na prostost. Druga dva osumljenca, in sicer 39-letnega državljana Srbije in 51-letnega državljana Hrvaške, pa so privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki jima je po zaslišanju odredil sodni pripor.

Oba tuja državljana sta utemeljeno osumljena, da sta v sostorilstvu z neugotovljenimi sostorilci storila kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (po določbah 186. člena KZ-1) s tem, da sta v notranjih prostorih večjega objekta, kjer sta tudi prebivala, neupravičeno proizvajala rastline, ki so označene kot prepovedane droge, namenjene za nadaljnjo prodajo. Oba sta izvajala tudi tatvino električne energije na škodo elektrodistributerja, saj so bili ti prostori povezani na neznani električni vod drugega odjemalca; škoda se še ocenjuje.

Večji prostor, v njem so lončki z zemljo, v katerih pa ni več rastlin

Po izračunih novogoriških kriminalistov bi osumljenci s prodajo prepovedane droge, če bi se znašla na črnem trgu, samo z eno "žetvijo" zaslužili okoli 130 tisoč evrov (na letni ravni bi lahko računali na štiri takšne žetve). Po ocenah policije bi lahko osumljenca v navedenem laboratoriju vzgojila od 2.500 do 3.000 rastlin konoplje. 

Celoten predkazenski postopek je usmerjalo pristojno Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.