Sorodne objave

 

Od 17. do 30. junija 2024 poteka poostren nadzor psihofizičnega stanja voznikov. V tem času policisti preverjamo, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Ta konec tedna, v noči s petka na soboto, pa bo potekal tudi maraton nadzora psihofizičnega stanja.

avp 27

Več o preventivni akciji sta na današnji novinarski konferenci povedala Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi in mag. Simona Felser, direktorica Agencije za varnost prometa. 

V naslednjih dveh tednih policisti poostreno nad voznike, ki vozijo pod vplivom alkohola, drog in drugih prihoaktivnoh snovi

Včeraj, 17. junija 2024, se je začela vseevropska akcija alkohol in droge, ki jo koordinira evropska zveza prometnih policij Roadpol. Akcija sovpada z nacionalno akcijo Droge, ki jo vodi Agencija za varnost v prometu. "Slovenska policija se tem aktivnostim pridružuje, zato lahko vozniki v naslednjih dveh tednih pričakujejo povečan nadzor. Napovedujemo tudi, da bomo v noči s petka na soboto, torej z 21. na 22 junij, izvedli maraton nadzora psihofizičnega stanja voznikov. Poleg preverjanja vožnje pod vplivom alkohola, bomo povečali tudi nadzor nad ugotavljanjem vožnje pod vplivom prepovedanih drog," je dejal Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.

Nacionalna raziskava AVP pokazala, da veliko voznikov sede za volan pod vplivom drog

Več kot četrtina ali 26 % vprašanih iz nacionalne raziskave Uporaba drog, alkohola in drugih psihoaktivnih snovi v povezavi z vožnjo motornega vozila (anketa je bila opravljena na vzorcu 3301 anketirancev) je v zadnjem letu uživalo droge. Na vprašanje kdaj, jih je polovica drogo uživala v zadnjem letu. Med drogami, ki so jih anketiranci vzeli v zadnjem letu, prednjači kanabis (joint, trava, konoplja, marihuana in hašiš). Sledijo kokain, MDMA (ekstazi), halucinogene droge (LSD, gobe, 2C-B) in pomirjevala (helix, apaurin, kventiax). Na vprašanje, kako pogosto so jemali ali jemljejo drogo, jih je več kot tretjina (34 %) odgovorila vsaj enkrat na leto. Najbolj šokanten podatek o pogostost uživanja drog je, da jih kar četrtina oziroma 27 % drogo jemlje vsaj enkrat tedensko.

avp 1

"Na Agenciji za varnost prometa opozarjamo o nevarnostih vožnje pod vplivom psihoaktivnih snovi. Vendar je kar 61 % anketirancev na vprašanje, ali so v zadnjem letu po zaužitju droge tudi vozili, odgovorilo pritrdilno. Še bolj skrb zbujajoč je podatek, da jih je skoraj polovica oziroma 48 % zraven pila alkohol. Naravnost alarmantno pa je, da je 40 % respondentov oziroma voznikov pod vplivom drog vozilo vsaj enega sopotnika in v 91 % primerov so sopotniki vedeli, da voznik vozi pod vplivom drog. Grozljivo je, da sodeč po anketi praktično nihče ni bil zaskrbljen zaradi tega dejstva," je povedala mag. Simona Felser, direktorica Agencije za varnost prometa.

Opazen trend večanja števila voženj pod vplivom drog

Neustrezno psihofizično stanje voznikov ima še vedno najpomembnejši posredni vpliv na nastanek prometnih nesreč. Še vedno velja, da je okrog 10 % prometnih nesreč povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola, v zadnjih letih pa se policisti vse večkrat srečujejo tudi z vozniki, ki povzročijo prometne nesreče pod vplivom prepovedanih droge ali drugih psihoaktivnih snovi.

avp 35

"Slovenska policija se zato zadnjih 20 let vse bolj intenzivno ukvarja tudi z ugotavljanjem vožnje pod vplivom prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi. Kljub temu, da so v primerjavi z vožnjo pod vplivom alkohola številke na tem področju še relativno nizke, opozarjamo na opazen trend povečanja števila kršitev voženj pod vplivom drog. Gre za področje, ki je z vidika nadzora veliko bolj zahtevno kot preizkušanje alkoholiziranih voznikov, zato policiste usposabljamo, da na podlagi telesnih znakov prepoznajo simptome, da je neka oseba lahko pod vplivom psihoaktivnih snovi," je dejal Robert Vehovec.

"V policiji pri tem spremljamo dogajanje v razvitih evropskih državah. Lahko pričakujemo, da se bo problematika na tem področju v Sloveniji zagotovo povečala. V policiji se zato zavedamo, da bo treba v prihodnje nadzor na tem področju še okrepiti," je dodal Vehovec.

Vozniki pod vplivom psihoaktivnih snovi ogrožajo vse prometne udeležence

Droge vplivajo na voznika tako, da je moteno ocenjevanje varnostne razdalje, ocenjevanje hitrosti nasproti vozečih vozil, koordinacija gibov, koncentracija oziroma pozornost in presoja situacij. Poleg tega pri udeležencu v prometu povzročijo zmanjšanje samokritičnosti, povečanje pripravljenosti za tveganje, precenjevanje lastnih sposobnosti, podaljšanje odzivnega časa ter zožanje vidnega polja.

"Prepovedane droge, psihoaktivne snovi in zdravila na posameznika vplivajo na različne načine. V večini primerov gre za spremembe razpoloženja, čustvovanja, zaznavanja okolice, velikokrat se spremenijo reakcije posameznika. Lahko se na primer pojavi zmanjšana sposobnost opazovanja in realnega zaznavanja okolice - voznik pod vplivom drog lahko spregleda rdečo luč na semaforju. Osebe, ki so pod vplivom močnih stimulansov, kot je na primer kokain, imajo močno razširjene zenice, posledično pa so oči slabo prilagojene na močno svetlobo - voznika, ki je pod vplivom takšnih snovi lažje zaslepi močna svetloba. Uživanje kanabisa na uživalce lahko deluje pomirjajoče, zato se lahko zmanjša sposobnost vidnega zaznavanja, poslabša se odzivnost. Vse naštete situacije znatno poslabšujejo sposobnosti za vožnjo," je poudaril Vehovec.

Tveganja za prometne nesreče povečuje tudi uporaba nekaterih zdravil, npr. snovi za izboljšanje učinkovitosti pri učenju. Problem še dodatno poslabša sočasno uživanje različnih psihoaktivnih snovi (alkohol, konoplja, poživila).

avp 4

AVP Policiji predal 1000 hitrih testov za droge

Na AVP si poleg ozaveščanja na različne načine prizadevajo za zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki jih povzročijo vozniki pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog, in tudi za zmanjšanje teže posledic teh nesreč. Zato so letos priskrbeli dodatnih 1000 hitrih testov za droge, ki so jih na novinarskem srečanju predali Policiji. S testi lahko policisti na podlagi vzorca sline zelo hitro ugotovijo prisotnost prepovedanih drog v telesu. Policija bo v tem mesecu tudi izvajala poostren nadzor nad alkoholiziranimi vozniki in vozniki pod vplivom prepovedanih drog.

V okviru Resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje 2023-2030 je AVP prvič s Policijo začela z izvajanjem nacionalne preventivne akcije Droge, ki bo trajala vse do 30. junija. Med najpogostejšimi dejavniki prometnih nesreč so alkohol, prepovedane droge in druge psihoaktivne snovi. Pomemben ukrep za izboljšanje varnosti je povečanje nadzora z večjim številom testov na droge, ki preverjajo prisotnost različnih prepovedanih snovi, namen resolucije pa je med drugim do leta 2028 podvojiti število opravljenih hitrih testov.

avp 59

Prometne nesreče, ki jim botrujejo alkohol in droge, lahko preprečimo

Prometne nesreče, ki jim botruje alkohol in vse večkrat tudi prepovedane droge so nedopustne, zato vse voznike pozivamo k odgovornemu obnašanju v prometu. "Za volan sedajte le v ustreznem psihofizične stanju, sicer si poiščite varen alternativen prevoz," sta opozorila Robert Vehovec in Simona Felser.