Sporočila za javnost

V Policijski akademiji v Tacnu, Ljubljana, smo danes, 15. februarja, priredili informativni dan za vse tiste, ki jih zanima delo policista in želijo postati varuhi reda. Dopoldanski termin je obiskalo veliko zainteresiranih kandidatov, saj je predavalnica, ki sicer sprejme 160 ljudi, pokala po šivih; dobro obiskan je bil tudi termin ob 13. uri.

Če pa ste današnjo predstavitev zamudili, nas lahko v Policijski akademiji obiščete še jutri, v soboto, 16. februarja, ob 10. uri. Dobrodošli!

Slovenska policija je prejela poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije (Varuh) glede obravnave migrantov na Policijski postaji (PP) Črnomelj in PP Metlika.

Predstavniki Varuha so v preteklem letu izvedli več obiskov policijskih postaj, med drugim tudi Črnomelj in Metliko, kjer so preverjali navedbe določenih nevladnih organizacij in novinarjev o domnevnem kršenju pravic migrantov glede možnosti dostopa do postopkov mednarodne zaščite. Policija je pri izvedbah obiskov Varuha ves čas konstruktivno sodelovala, sproti nudila vso zahtevano dokumentacijo in odgovarjala na dodatne zahteve na konkretne primere. Obiski Varuha so bili večinoma izvedeni v poletju 2018, vmesna poročila Varuha pa ne navajajo, da so bile pri tem ugotovljene nepravilnosti delovanja policije, ki bi zahtevale takojšnje ukrepanje.

V zvezi z objavljenim poročilom varuhinje človekovih pravic o delu policije na področju migraciji vas vabimo na izjavo za javnost, ki bo danes, 15. februarja 2019, ob 14.30.

Izjavo bosta podala Melita Močnik, vodja Sektorja mejne policije na Generalni policijski upravi, in Janez Ogulin, direktor Policijske uprave Novo mesto.

Policija išče večje število kandidatov za policiste, zato vabimo vse zainteresirane, da v petek, 15. februarja, in v soboto, 16. februarja 2019, obiščejo naš informativni dan. Po predstavitvi poklica in aktualnega razpisa za vpis v Višjo policijsko šolo bomo mlade obiskovalce popeljali po točkah, kjer se bodo predstavljale posamezne službe, da dobijo občutek, kdo so policisti, kaj počnejo in s kakšno opremo razpolagajo. Vabljeni!

V petek in soboto, 15. in 16. februarja 2019, bodo na vseh srednjih šolah in fakultetah po Sloveniji potekali informativni dnevi, zato bo v neposredni bližini šol in njihovi okolici povečan promet in je pričakovati večjo gnečo. Vozniki, na pot se odpravite pravočasno, prilagodite hitrost razmeram na cesti in dosledno upoštevajte cestnoprometne predpise ter vozite strpno.

V Oddelku za šolanje službenih psov Policijske akademije smo bogatejši za štiri pasje člane. Mladički pasme belgijski ovčar malinois so stari osem tednov in že komaj čakajo na nove izzive. Lee, Lord, Laky in Lars bodo namreč, ko odrastejo in zaključijo osnovno šolanje, postali sodelavci policistov na terenu. 

Delo z otroki je zagotovo eno naših najprijetnejših in obenem najpomembnejših opravil. V vrtcih in šolah se naši policisti z otroki pogovarjajo o varnosti, pa ne le o varni udeležbi v prometu, veliko pozornosti namenjajo tudi nasilju med vrstniki, varni uporabi interneta in številnim drugim temam. Veseli nas, da nam otroci radi prisluhnejo, se pogovarjajo o varnosti in nam zaupajo svoje težave, katere skušamo skupaj reševati.

Ko so življenja ljudi ogrožena, moramo pripadniki različnih služb delovati kot dobro uigrana ekipa. Policisti ter zdravniki in reševalci pogosto ob nepredvidljivih okoliščinah in v bitki s časom skupaj rešujemo življenja ljudi. Da bi še bolj okrepili to sodelovanje, sta danes Ministrstvo za notranje zadeve - Policija in Univerzitetni klinični center Ljubljana podpisala letni načrt sodelovanja. Ob tem smo pokazali, kako naše zahtevno delo poteka v praksi.

Ministrstvo za notranje zadeve prodaja šest službenih policijskih psov. Nove, vendar izkušene lastnike iščejo Ina, Jazz, Loki, Loti, Lola in Lux. Zato objavljamo poziv vsem zainteresiranim, ki iščejo zvestega štirinožnega prijatelja, da lahko pošljejo svoje ponudbe za odkup. Rok za oddajo ponudb: 11. marec 2019.

Predstavniki MNZ – Policije in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana bomo v sredo, 13. februarja 2019, podpisali letni načrt sodelovanja. Ob tej priložnosti, pred samim podpisom načrta, bomo za medije pripravili tudi atraktivno vajo policistov Specialne enote in reševalcev Reševalne postaje UKC Ljubljana, v kateri bomo pokazali, kako njihovo zahtevno delo poteka v praksi, na terenu.

Dogodek bo potekal v hangarju Specialne enote v Šentvidu (na križišču Vrtnarske ceste in Avšičeve ceste v Ljubljani); prihod novinarjev je do 9.45.