Sorodne objave

 

Ljubljanski policisti in kriminalisti so z intenzivno preiskavo uspeli prijeti osumljence vlomov v bankomate na območju Ljubljane. Podrobneje je preiskavo in njene rezultate danes, 24. junija 2024, predstavil Valter Zrinski, vodja Oddelka za splošno kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana.

Valter Zrinski s Policijske uprave Ljubljana

Valter Zrinski, vodja Oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana

Zvočni posnetek izjave Valterja Zrinskega

V zadnjem mesecu policija v Ljubljani obravnavala štiri vlome v bankomate, izvršene s t. i. plinsko eksplozijo

Valter Zrinski je pojasnil, da so kriminalisti in policisti Policijske uprave Ljubljana v zadnjem mesecu na območju Ljubljane obravnavali štiri vlome v bankomate s t. i. plinsko eksplozijo. V dveh primerih je storilcem uspelo dejanje dokončati in so odtujili tudi gotovino, v dveh primerih pa je ostalo pri poskusu.

Zaseženi plinski jeklenki s kablovjem in cevmi

Med kriminalistično preiskavo smo opravili oglede krajev kaznivih dejanj in zavarovali sledi za nadaljnje forenzične preiskave, intenzivno zbirali obvestila in informacije, ki smo jih v nadaljevanju vrednotili v smislu povezovanja navedenih dogodkov in odkritja storilcev. Tako smo na podlagi zbranih obvestil in forenzičnih dokazov ugotovili, da je enega izmed kaznivih dejanj osumljen državljan Hrvaške, za katerim smo, da bi ga prijeli, na območju Slovenije razpisali iskanje.

Zadnji primer vloma v bančni avtomat s t. i. plinsko eksplozijo smo obravnavali v sredo, 19. junija 2024, okoli 3.45 na območju ljubljanskih Most. Takoj po obvestilu o kaznivem dejanju so policisti in kriminalisti začeli z ogledom in kriminalistično preiskavo na kraju kaznivega dejanja, vzporedno pa se je preverjala ožja in širša okolica za izsleditev storilcev kaznivega dejanja. Za izvedbo teh aktivnosti smo angažirali večje število policistov in kriminalistov, prav tako so bile o izvršenem kaznivem dejanju obveščene vse policijske enote v Sloveniji.

Vse tri osumljence, hrvaške državljane, na mejnem prehodu prijeli že uro po zadnjem izvršenem vlomu

Z aktivnostmi, ki so se s ciljem prijetja osumljencev izvajale na območju celotne države, so policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Novo mesto, le dobro uro po izvršenem kaznivem dejanju, osumljence izsledili na mejnem prehodu Obrežje, ko so z osebnim vozilom zapuščali Slovenijo. V nadaljevanju smo ljubljanski kriminalisti odvzeli prostost trem državljanom Hrvaške, starim 29, 33 in 37 let, med katerimi je bila tudi prej omenjena iskana oseba. Odredili smo jim pridržanje, osebno vozilo pa zasegli.

Prtljažnik osebnega vozila s predmeti, ki so bili uporabljeni pri vlomih

Med preiskavo smo kmalu ugotovili, da osumljenci pri izvrševanju kaznivih dejanj uporabljajo več vozil. Tako smo sistematično pregledali širše območje kraja storitve kaznivega dejanja in odkrili še eno osebno vozilo, za katero smo v nadaljevanju ugotovili, da ga uporabljajo navedeni osumljenci.

V vozilu osumljencev našli predmete, uporabljene pri vlomih: električna skiroja, plinske jeklenke, maskirne kape idr.

Na podlagi odredbe pristojnega sodišča smo nato opravili preiskavo obeh osebnih vozil, pri čemer so bili v drugem osebnem vozilu najdeni predmeti, ki so jih osumljenci uporabljali pri kaznivem dejanju. Tako sta bila najdena in zasežena električna skiroja, s katerima so storilci zapuščali kraj storitve, nahrbtnik s plinskimi jeklenkami, s katerimi so povzročili eksplozijo, oblačila, maskirne kape z izrezi za oči in več drugih predmetov, ki so jih uporabljali pri izvršitvi navedenih kaznivih dejanj.

Črna maskirna kapa z izrezi za oči in usta

V okviru kriminalističnih preiskav teh primerov vlomov v bankomate na območju mesta Ljubljane s pomočjo t. i. plinske eksplozije je bilo med drugim opravljenih več forenzičnih preiskav zavarovanih sledi, ki so jih opravili v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju. Na podlagi doslej opravljenih forenzičnih preiskav DNK je bilo ugotovljeno, da je kaznivega dejanja vloma v bankomat, ki je bil 5. junija 2024 izvršen na območju ljubljanske Šiške, utemeljeno osumljen 29-letni državljan Hrvaške. Nadaljujemo pa še z zbiranjem obvestil in dokazov glede vpletenosti 33- in 37-letnika v to kaznivo dejanje.

V okviru sodelovanja s tujimi varnostnimi organi je bilo ugotovljeno, da so bili vsi trije osumljeni že obravnavani zaradi premoženjske kriminalitete, eden izmed njih pa je bil tudi v preiskovalnem zaporu zaradi istovrstnega kaznivega dejanja (vloma v bančni avtomat).

Električni skiro

Med drugim so policisti osumljencem zasegli električna skiroja, s katerima so ti pobegnili s kraja kaznivega dejanja.

Poleg odtujenega denarja so z razstrelitvijo bankomatov povzročili tudi za več deset tisoč evrov škode

Vlom v bančni avtomat v ljubljanski Šiški 5. junija 2024 je bil dokončan, saj je bilo iz njega odtujenih več tisoč evrov, poleg odtujenega denarja pa je z eksplozijo na premoženju nastalo še za okoli 20.000 evrov materialne škode. V primeru vloma v bančni avtomat v ljubljanskih Mostah 19. junija 2024 pa je dejanje ostalo pri poskusu, saj gotovine niso uspeli odtujiti, je pa z dejanjem nastala materialna škoda na premoženju za okoli 30.000 evrov.

Osumljenci v pripor, kriminalistična preiskava preostalih tovrstnih vlomov se nadaljuje

Osumljenci so bili 21. junija 2024 s kazensko ovadbo privedeni k dežurni preiskovalni sodnici, ki je za vse tri odredila sodno pridržanje, v nadaljevanju pa je po zaslišanju zoper njih odredila pripor. Po odvzemu prostosti in odreditvi pridržanja osumljencev je bilo o tem obveščeno okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, ki je aktivno usmerjalo predkazenskipostopek.

Intenzivna kriminalistična preiskava se nadaljuje s ciljem ugotavljanja oz. dokazovanja vpletenosti navedenih treh osumljencev v preostale tovrstne vlome v bankomate, saj je treba pregledati in ovrednotiti veliko število informacij, pridobljenih na podlagi zbranih obvestil in opravljenih preiskovalnih dejanj, pregledati in preiskati tudi večje število zavarovanih sledi, posnetkov nadzornih kamer in podobno.

Za kaznivo dejanje velike tatvine po 205. členu Kazenskega zakonika RS je predpisana zaporna kazen do pet let.