Sorodne objave

 

Celjski kriminalisti in policisti so v sodelovanju s kriminalisti Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi konec minulega tedna zaključili obsežno kriminalistično preiskavo s področja prepovedanih drog. V zaključnih aktivnostih so prostost odvzeli trinajstim članom kriminalne združbe in zasegli več prepovedanih drog.

Dva zavitka zasežene droge - bel prah v prozornih vrečkah

Preiskavo sta včeraj, 4. junija 2024, podrobneje predstavila Aleš Slapnik, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Celje, in Mišo Radovančevič, vodja Oddelka za prepovedane droge v Sektorju za organizirano kriminaliteto UKP GPU.

Člani združbe dnevno oskrbovali odvisnike s heroinom, kokainom in ekstazijem. Zaradi predoziranja je ena oseba celo umrla

Povedala sta, da smo policisti v preiskavi, s katero smo začeli v začetku leta 2023 in jo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Celju, uporabili tako klasične kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Med preiskavo smo ugotovili, da so osumljenci delovali v dveh kriminalnih skupinah, katerih člani so se med seboj občasno povezovali ter organizirali nakupe, hrambo in prodajo prepovedanih drog (heroin, kokain in ekstazi (MDMA)). Pri tem so vsakodnevno oskrbovali odvisnike z območja Policijske uprave Celje. Po ugotovitvah kriminalistov so osumljenci mesečno prodali najmanj dva kilograma kokaina.

Maja letos so osumljenci med drugim prodali heroin osebi, ki je zaradi predoziranja umrla. V istem mesecu so kokain prodali tudi 19-letnemu dekletu, ki je zaradi zaužitja iskalo zdravniško pomoč in je bilo hospitalizirano.

Člani združbe so delovali na območju policijskih uprav Celje in Ljubljana, kjer so kriminalisti identificirali več dobaviteljev. Pri izvajanju nelegalnih aktivnosti so imeli jasno razdeljene vloge in naloge. Pri ustvarjanju mreže preprodajalcev na območju celjske uprave so bili izredno iznajdljivi in previdni.

Zasežena droga. Devet zavitkov belega prahu v vrečkah

Kriminalisti v zaključni akciji opravili dvanajst hišnih preiskav, zasegli večjo količino droge in ovadili trinajst osumljencev

Med preiskavo smo osumljenim zasegli:

  • kilogram in pol kokaina,
  • 800 g heroina ter
  • 1.300 g MDMA (Ecstasya).

V zaključni akciji smo opravili dvanajst hišnih preiskav in pridržali dvanajst oseb dobro organizirane kriminalne združbe, ki je na območju Slovenije izvrševala kazniva dejanja s področja tihotapstva in preprodaje prepovedanih drog. Deset smo jih privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je devetim odredil pripor.

Zaradi suma storitve 36 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po členu 186/I in III Kazenskega zakonika RS smo ovadili 13 oseb, starih od 28 do 51 let. Vsi so slovenski državljani. Za storjena kazniva dejanja jim grozi od pet do petnajst let zaporne kazni.

Med člani kriminalne združbe so bili nekateri v preteklosti že obsojeni za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog, tako na območju Slovenije kot tudi v tujini.

Zvrhan kup zaseženih zelenih tablet ekstazija

Slovenska policija je pri preiskovanju kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog zelo proativna

Preiskovanje kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog je za policijo prednostna in stalna naloga, saj je Slovenija zaradi svojega geostrateškega položaja zanimiva za različne kriminalne aktivnosti pripadnikov organiziranih kriminalnih združb. Organizirane kriminalne združbe se pri svojem nezakonitem delovanju povezujejo med seboj tako doma kot tudi v tujini.

V slovenski policiji se zavedamo problematike s področja prepovedanih drog, zato kriminalisti dnevno spremljamo in proučujemo trende njihove preprodaje in tihotapljenja.

V Sloveniji samo v zadnjih letih uspešno zaključili že več kot 20 odmevnih preiskav

V zadnjih letih smo na območju celotne Slovenije zaključili najmanj 20 izredno odmevnih preiskav s področja prepovedanih drog, prijeli več pomembnih članov organiziranih kriminalnih združb in zasegli večje količine različnih prepovedanih drog, s čimer smo kriminalnim združbam povzročili večmilijonsko finančno izgubo.