Sorodne objave

 

Z izvedbo hišnih preiskav na petih lokacijah na območju Policijske uprave Maribor so bile prejšnji teden izvedene sklepne aktivnosti dlje časa trajajoče kriminalistične preiskave, ki je na mariborski policijski upravi potekala vse od lanskega septembra. Preiskavo, usmerjeno v delovanje dobro organizirane hudodelske združbe z območja Maribora in tujine, je na včerajšnji novinarski konferenci podrobneje predstavil vodja Sektorja kriminalistične policije Stanko Vidovič.

Kriminalist z gumijastimi rokavicami odpira kuverto, v kateri so ponarejeni stoevrski bankovci

Kriminalisti so preiskovali sume storitve različnih kaznivih dejanj: ponarejanja denarja, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom. Predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru. Našteta kazniva dejanja so v skladu z Zakonom o kazenskem postopku preiskovali tako s klasičnimi kot prikritimi preiskovalnimi ukrepi.

Policisti prijeli pet oseb, vse so privedli v pridržanje

Pet oseb je osumljenih:

  • štirih kaznivih dejanj ponarejanja denarja (po I. in II. odstavku 243. člena Kazenskega zakonika RS (KZ-1)),
  • dveh kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države (po 308. členu KZ-1),
  • dveh kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (po 1. odstavku 186. člena KZ-1) in
  • enega kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom (po 307. členu KZ-1).

Gre za tri moške in dve ženski oziroma štiri državljane Slovenije in enega državljana Srbije, vsi so doma na območju PU Maribor. Vseh pet je bilo v policijskem pridržanju. Ena oseba je bila privedena k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Mariboru, ki ji je odredila pripor.

Ponarejanje evrskih bankovcev

Kriminalisti smo ugotovili, da je kazniva dejanja ponarejanja denarja (po I. in II. odstavku 243. člena KZ-1) v sostorilstvu izvrševalo najmanj pet oseb, poleg njih pa še drugi osumljenci iz Italije. Slednji so na območju Italije ponaredili bankovce za 20, 50 in 100 evrov, člani hudodelske združbe iz Slovenije pa so jih spravili na območje Slovenije in ostalih držav Evropske unije, kjer so jih nato prodajali ostalim za približno tretjino vrednosti pristnega bankovca. Ponarejeni bankovci so bili unovčeni v različnih trgovinah in igralnicah, na bencinskih servisih, za nakupe izdelkov prek spleta in podobno.

Hudodelska združba je bila pri svojem početju previdna in dobro organizirana. Kriminalni združbi z območja Slovenije je bilo zaseženih 2.833 ponarejenih bankovcev za 50 evrov in 390 ponarejenih bankovcev za 100 evrov, kar znaša skupaj za 180.650 evrov ponarejenih bankovcev. Zaseženi ponaredki so bili izjemno kvalitetni in na prvi pogled niso odstopali od pristnih bankovcev ter so vključevali tudi nekatere zaščitne elemente. V zaključni akciji je bilo osumljencem sicer zasežene tudi za 21.800 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi (gotovine).

Na območju EU je bilo unovčenih za 9 milijonov evrov bankovcev, ki so izvirali iz istih serij ponarejenih bankovcev in ki niso več v obtoku. Tudi na podlagi našega mednarodnega sodelovanja sta bili v Italiji identificirani dve proizvodnji ponarejenega denarja, od koder so izvirali v Sloveniji zaseženi ponarejeni bankovci. Mariborski kriminalisti z mednarodnim sodelovanjem v tej zvezi še nadaljujemo.

Za kaznivo dejanje ponarejanja denarja po I. in II. odstavku 243. člena KZ-1 je predpisana zaporna kazen od enega do deset let.

Organizacija nezakonitih prevozov tujcev

Trije od prej omenjenih petih storilcev so osumljeni tudi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države (po 308. členu KZ-1). Organizirali in izvrševali so namreč nezakonite prevoze tujcev, ki nimajo dovoljenja za vstop oz. prebivanje v Sloveniji oziroma EU. Opravljali so prevoze tujcev iz Hrvaške preko Slovenije v Italijo, in sicer na način, s katerim so tujce izpostavili nevarnosti za njihovo življenje in zdravje. Z zbiranjem obvestil, prikritimi preiskovalnimi ukrepi in obvestili tujih varnostnih organov je bilo ugotovljeno, da so osumljenci skupaj z drugimi za zdaj še neznanimi sostorilci izvršili najmanj dve tovrstni kaznivi dejanji in na območje EU prepeljali vsaj 31 ilegalnih prebežnikov. Tako so zaslužili okoli 155.000 evrov. V zvezi s tem še zbiramo obvestila in bomo o ugotovitvah obvestili Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

Za kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 308. členu KZ 1 je predpisano, da se storilec kaznuje z zaporom od treh do petnajstih let.

Trgovanje s prepovedanimi drogami

Dva izmed prej omenjenih storilcev sta osumljena tudi storitve več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (po 1. odstavku 186. člena KZ-1). V okviru sodelovanja s francoskimi varnostnimi organi je bilo v Franciji zaseženih več kot 32 kg konoplje in 260 gramov konopljine smole. Zgolj s preprodajo konoplje, ki so jo poskušali prepeljati iz Španije do Slovenije, bi si lahko osumljeni pridobili premoženjsko korist v višini med 115.000 in 164.300 evrov. Tudi v zvezi s tem mariborski kriminalisti nadaljujemo z zbiranjem obvestil in bomo o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo.

Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu KZ-1 je predpisano, da se storilec kaznuje z zaporom od enega do deset let.

Nedovoljena prodaja orožja

Ena oseba je osumljena tudi kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom (po 307. členu KZ-1), ki je v prodajo ponujala različno orožje, dobavljeno z območja Italije in Kosova, in sicer pištole znamk Beretta in Zastava.

Za kaznivo dejanje Nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva po 307. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) je predpisano, da se storilec kaznuje z zaporom od šest mesecev do pet let.