Sorodne objave

 

Minuli vikend so policisti Specializirane enote za nadzor prometa na slovenskih cestah zaznali več hujših kršitev.

Sofisticirana manipulacija tahografa na tovornem vozilu

V petek popoldne, 27. septembra 2024, so na počivališču Starine v smeri proti Obrežju ustavili skupino vozil prevoznega podjetja s sedežem na območju Policijske uprave Celje. Med primerjavo podatkov iz tahografa in voznikove kartice so naleteli na neskladja. Z nadaljnjo analizo so ugotovili, da je voznik prikril določen del svoje poti in prikazal vožnjo kot koriščenje odsotnosti od vožnje.

Neskladja, ki kažejo na manipulacijo tahografa

Policisti so posumili, da je v vozilu nameščena naprava, ki se uporablja za izvajanje posegov, z namenom, da se ponaredi, zataji ali uniči podatke na zapisovalni napravi (tahografu) ali voznikovi kartici. V nadaljevanju postopka so ugotovili, da ima voznik v kabini krmilnik (daljinec), s katerim lahko med vožnjo vklopi manipulacijo, ki povzroči, da na voznikovo kartico in tahograf beleži odmor v času, ko vozilo vozi.

Krmilnik za manipulacijo

Policisti so za vozilo odredili izredni pregled tahografa. Tega so opravili delavci v strokovni organizaciji za izvajanje postopkov vgradnje, preverjanja, kontrole in popravila zapisovalne opreme ter tako potrdili sume policistov; na napeljavi so namreč odkrili krmilnik, ki je omogočal vklop in izklop manipulacije. Vozilo je bilo izločeno iz prometa, tahograf in vsa z njim povezana oprema (enota v vozilu (VU), senzor gibanja in napeljava z daljincem) pa sta bila zasežena in poslana v nadaljnjo analizo strokovnjakom v policiji, ki bodo izdelali strokovno mnenje glede manipulacije. Vozniku je bil izdan plačilni nalog v višini 2.000 evrov, zoper pravno osebo pa bo v hitrem postopku izdana odločba o prekršku. Zanj je predpisana globa v razponu od 6.000 do 24.000 evrov.

S tako sofisticirano manipulacijo tahografa voznik in prevozno podjetje ogrožata varnost cestnega prometa, ker lahko voznik vozi tudi v času, ko bi moral opravljati obvezne odmore in počitke. Hkrati predstavlja nelojalno konkurenco na tržišču, saj lahko določene vožnje opravi v krajšem času in z manj vozniki ter vozili kot drugi vozniki in prevozniki, ki spoštujejo zakonodajo.

manipulacija tahografa

Številni vozniki osebnih vozil vozili pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog

V petek popoldne je na počivališču Barje voznici osebnega vozila preizkus alkoholiziranosti pokazal rezultat 1,23 mg alkohola v litru izdihanega zraka. Policisti so ji odvzeli vozniško dovoljenje in zoper njo so podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

V soboto, 28. septembra 2024, so v naselju Hrenovice vozniku osebnega avtomobila odredili preizkus alkoholiziranosti. Alkotest je pokazal, da je imel 0,05 mg alkohola v litru izdihanega zraka. Odredili so mu še hitri test za prepovedane droge, ki je bil pozitiven na kokain. Odrejen mu je bil tudi strokovni pregled, odvzeto vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja.

Nekoliko pozneje so v Postojni ustavili voznika osebnega avtomobila, ki mu je preizkus alkoholiziranosti pokazal 0,99 mg alkohola v litru izdihanega zraka. Tudi temu vozniku je bilo odvzeto vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja. Zoper voznika je bilo odrejeno pridržanje.

V naselju Sermin so imeli v postopku voznika osebnega avtomobila, ki sta mu potekli veljavnost registracije in administrativna veljavnost vozniškega dovoljenja. Odrejen mu je bil hitri test za prepovedane droge, ki je bil pozitiven na kanabis. Vozniku je strokovni pregled, ki mu je bil odrejen zaradi suma vožnje pod vplivom mamil, odločno odklonil. Policisti so mu odvzeli vozniško dovoljenje in prepovedali nadaljnjo vožnjo.

Tudi v nedeljo, 29. septembra 2024, so imeli policisti polne roke dela. Izven naselja Mala Brda so ustavili voznika motornega kolesa, ki ni upošteval talnih označb, ob poskusu ustavitve ni upošteval modrih luči in zvočnega signala ter je poskušal odpeljati iz postopka. Vozilo je bilo zaustavljeno, pri tem pa je bilo ugotovljeno, da nima veljavne kategorije A za vožnjo motornega kolesa. Motorno kolo je bilo zato zaseženo.

Na tem mestu znova poziv vsem voznikom: v prometu ravnajte odgovorno. Spoštujte omejitve hitrosti, poskrbite za tehnično brezhibnost vozil, uporabljajte varnostni pas, odrecite se uporabi naprav in opreme, ki zmanjšujejo vašo pozornost. Za volan vedno sedite trezni.