Sorodne objave

 

Med 17. in 30. junijem 2024 smo policisti preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Po zaključku dvotedenskega poostrenega nadzora nad psihofizičnim stanjem voznikov smo zdaj zbrali rezultate za celotno državo.

Šlo je za nadzor v okviru vseevropske akcija Alkohol in droge, ki jo je koordinirala evropska mreža prometnih policij Roadpol. Akcija je sovpadla tudi z nacionalno akcijo Droge, ki jo je vodila Javna agencija RS za varnost prometa.

alkotest IMG 6981

V tem času je bilo odrejenih 19.736 alkotestov, od tega je bilo 444 pozitivnih do 0,52 mg alkohola na liter izdihanega zraka in 209 nad 0,52 mg/l. Policisti so po vsej državi odredili tudi 34 strokovnih pregledov na droge.

Pridržanih je bilo 24 voznikov, v 147 primerih pa so policisti odstopili od pridržanja. Začasno je bilo odvzetih tudi 522 vozniških dovoljenj.

GettyImages 911840302 ZzzVuk NE alkoholu

Neustrezno psihofizično stanje voznikov ima še vedno najpomembnejši posredni vpliv na nastanek prometnih nesreč, saj je približno desetina prometnih nesreč povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola. V zadnjih letih pa se policisti vse večkrat srečujemo tudi z vozniki, ki povzročijo prometne nesreče pod vplivom prepovedanih droge ali drugih psihoaktivnih snovi. Poleg preverjanja vožnje pod vplivom alkohola smo v zadnji akciji zato povečali tudi nadzor nad ugotavljanjem vožnje pod vplivom prepovedanih drog.

Vozniki pod vplivom psihoaktivnih snovi ogrožajo vse prometne udeležence

Ob tej priložnosti opozarjamo tudi o nevarnostih vožnje pod vplivom psihoaktivnih snovi. Prepovedane droge, psihoaktivne snovi in zdravila namreč na posameznika vplivajo na različne načine. V večini primerov gre za spremembe razpoloženja, čustvovanja, zaznavanja okolice, velikokrat se spremenijo reakcije posameznika. Lahko se na primer pojavi zmanjšana sposobnost opazovanja in realnega zaznavanja okolice – voznik pod vplivom drog lahko spregleda rdečo luč na semaforju.

Osebe, ki so pod vplivom močnih stimulansov, kot je na primer kokain, imajo močno razširjene zenice, posledično pa so oči slabo prilagojene na močno svetlobo in voznika, ki je pod vplivom takšnih snovi, lažje zaslepi močna svetloba. Uživanje kanabisa na uživalce lahko deluje pomirjajoče, zato se lahko zmanjša sposobnost vidnega zaznavanja, poslabša se odzivnost. Vse naštete situacije znatno poslabšujejo sposobnosti za vožnjo.

Pri vozniku, ki vozi pod vplivom drog, je poleg tega moteno ocenjevanje varnostne razdalje in hitrosti nasproti vozečih vozil, motena je koordinacija gibov, zmanjša se koncentracija oziroma pozornost. Poveča se pripravljenost za tveganje, precenjevanje lastnih sposobnosti, zoža se vidno polje.

Tveganje za prometno nesrečo povečuje tudi uporaba nekaterih zdravil, npr. snovi za izboljšanje učinkovitosti pri učenju. Problem še dodatno poslabša sočasno uživanje različnih psihoaktivnih snovi (alkohol, konoplja, poživila).

Povezane vsebine

Do 30. junija poostreno preverjamo, ali vozite pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi

Alkohol ubija, največkrat nedolžne

Psihoaktivna zdravila v cestnem prometu

Roadpol

Javna agencija RS za varnost prometa