Sorodne objave

 

V okviru evropskega tedna mobilnosti potekajo tudi Roadpolovi dnevi prometne varnosti, ko vse članice evropskega združenja prometnih policij Roadpol namenjajo posebno pozornost odgovornemu ravnanju v prometu. Slovenski policisti smo v tem času posebej pozorni na nevarno vožnjo, ki vključuje tudi prekoračitve hitrosti in vožnje na prekratki varnostni razdalji. V sredo, 18. septembra, ki je letos razglašen za dan brez smrtnih žrtev prometnih nesreč, pa bomo izvedli celodneven poostren nadzor na avtocestah in hitrih cestah.

V sredo, 18. septembra, poostreno nad prehitro vožnjo in prekratko varnostno razdaljo

Ta dan bodo policisti na celotnem avtocestnem omrežju, med 10. in 17. uro, z več nadvozov avtocest kontrolirali voznike in preverjali, ali vozijo v skladu z omejitvami hitrosti ter na varni varnostni razdalji. Nesrečam namreč največkrat botruje neprilagojena, objestna in tvegana vožnja.

V policiji si zato še vedno prizadevamo zmanjševati povprečne hitrosti, kar bi posledično pomenilo manj mrtvih ter hudo in lažje telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. V letošnjem letu je policija zaradi neprilagojene hitrosti obravnavala 2.588 prometnih nesreč, kar predstavlja 19 % vseh obravnavanih prometnih nesreč. V teh nesrečah je 20 ljudi izgubilo življenje, 273 jih je bilo huje telesno poškodovanih, kar 1.352 pa lažje telesno poškodovanih.

Poleg tega ves čas opozarjamo na ustrezno varnostno razdaljo, ki je velikokrat vzrok prometnih nesreč, botruje pa tudi množičnim naletom vozil, ki v jesenskih in zimskih dneh, ko je vidljivost slabša zaradi pogoste megle, deževja in krajših dnevov, ni redkost.

prometni policist ob policijskem belo-modro-rumenem patruljenem vozilu meri hitrost z ročnim radarjem_foto PU Novo mesto

Ne le en dan, skozi vse leto moramo skrbeti, da naše ceste ne bi jemale življenj

Na evropski dan brez smrtnih žrtev prometnih nesreč si bomo vse države članice Roadpola prizadevale, da vsaj ta dan nihče ne bi izgubil življenja na cesti. Tako kot pretekla leta je tudi letos namen kampanje ozaveščanje, da lahko vsak posameznik že z majhnimi spremembami vedenja v prometu pomembno pripomore k izboljšanju prometne varnosti in morda reši tudi kakšno življenje. Želimo si, da bi voznike to zavedanje spremljalo skozi vse leto in bi nekoč dosegli t. i. vizijo nič, ko na naših cestah ne bi več ugasnilo nobeno življenje.

Vozite previdno in odgovorno - do sebe in do drugih.

Povezane vsebine

Roadpol