Sorodne objave

 

Začenja se že druga letošnja nacionalna preventivna akcijo z naslovom Osredotoči se na cesto, ki poteka od 30. septembra do 6. oktobra 2024. Akcija opozarja na nevarnosti motečih dejavnikov med vožnjo ter poziva k zbranosti voznika na cesto.

Voznikova roka za volanom, v njej mobilni telefon

Skladno z Zakonom o pravilih cestnega prometa je pri nas med vožnjo uporaba mobilnega telefona v roki prepovedana, dovoljena je le uporaba prostoročnega telefoniranja. Ob tem pa opozarjamo, da tudi prostoročna uporaba telefona zaradi vsebine pogovora zmanjšuje pozornost voznika, zato svetujemo: če morate nujno telefonirati, se raje varno ustavite, opravite pogovor in nato nadaljujte pot.

Da bi bile naše ceste varnejše za vse, policisti ta teden preverjamo, kako zbrani ste med vožnjo

V tem tednu poteka tudi skupna akcija evropskih prometnih policij Roadpol "Focus on the Road". Med akcijo bodo tako policisti nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno ali slušno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Poleg tega bodo pozorni tudi na druge prekrške, predvsem tiste, povezane z izpostavljenimi udeleženci v prometu, kot so pešci, e-kolesarji in vozniki e-skirojev.

Uporaba telefona med vožnjo je zelo nevarna

Uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika ter njegovo zmožnost za spremljanje dogajanj na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja, zato se poveča tveganje za nastanek prometne nesreče. K uporabi mobilnega telefona med vožnjo ne štejemo le pogovora, pač pa tudi pošiljanje sporočil, brskanje po spletnih straneh in objavljanje na družbenih omrežjih. Tuje raziskave kažejo, da je med pisanjem SMS sporočila ali pregledovanjem družbenih omrežij voznik povprečno 5 sekund osredotočen na telefon in ne na vožnjo. Pri hitrosti 60 km/h prevozi razdaljo več kot 83 metrov. Še večje tveganje pa je na avtocestah, kjer pri hitrosti 130 km/h v petih sekundah prevozi več kot 180 metrov, na hitri cesti pri vožnji 100 km/h pa prevozi 139 metrov.

Tudi nova poštna znamka opozarja: Ne uporabljaj telefona med vožnjo!

Pošta Slovenije je izdala že tretjo v seriji znamk Varnost v prometu, s katero skupaj z Agencijo za varnost prometa ozavešča o pomenu prometne varnosti za vse udeležence. Leta 2022 so tako izdali znamko "Varnostni pas varuje vas.", leta 2023 "Bodi viden, bodi previden!", letos pa "Ne uporabljaj telefona med vožnjo!". V naslednjih dveh letih bosta izšli še znamki, ki bosta opozarjali na varnost kolesarjev in na pravilno vožnjo po avtocestah.

Na zbranost med vožnjo vplivajo tudi drugi dejavniki

Na osredotočenost voznika negativno vpliva vrsta dejavnikov, kot so prehitra vožnja, čustvena stanja, utrujenost in stres, ki povečujejo tveganje za prometne nesreče. Poleg uporabe mobilnega telefona so nevarna tudi ravnanja, kot so nastavljanje radia ali klimatske naprave, prehranjevanje, kajenje in ličenje. To potrjujejo tudi rezultati ankete, ki jo je Agencija za varnost prometa izvedla med prvo tovrstno akcijo januarja letos, zato pozivajo: "Med vožnjo se posvetimo le eni, najpomembnejši stvari - vožnji." V jesenski akciji vabijo k sodelovanju v anketi o vplivu obcestnih oglasnih panojev na osredotočenost voznikov med vožnjo .

Letos že več kot 18.000 kršitev, povezanih z uporabo mobitelov med vožnjo

Do 26. septembra 2024 je bilo ugotovljenih 18.184 kršitev s področja uporabe mobilnih telefonov med vožnjo in 7.599 kršitev s področja alkohola, kar je primerljivo z lanskoletnimi podatki. Lani jih je bilo v tem času 18.477 oziroma 8.895. Med kršitelji sicer prevladujejo vozniki osebnih vozil, vendar se povečuje tudi število kršitev med vozniki e-skirojev in kolesarji.

Povezane vsebine

Med vožnjo se posvetimo le eni, najpomembnejši stvari – vožnji

Kadar voziš, ne uporabljaj telefona!