Sorodne objave

 

V ponedeljek, 5. avgusta 2024, se začne preventivna akcija za umirjanje hitrosti na naših cestah. V času akcije, ki bo trajala do 11. avgusta in je evropsko usklajena, bodo policisti ob rednem delu poostreno nadzirali hitrost. Policijske enote bodo na nekaterih relacijah postavile tudi več zaporednih policijskih kontrol, zato bodo lahko vozniki na svoji poti tudi večkrat kontrolirani.

FotoUrosModlic AMZS 2019 radar

Namen akcije je ohraniti dragocena življenja

Namen preventivne akcije, ki jo policija izvaja skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa, ni kaznovanje voznikov, temveč njihovo ozaveščanje, da se lahko brezglavo hitenje ali iskanje adrenalinskega užitka v prehitri vožnji hitro sprevrže v največjo nočno moro posameznika z najhujšimi posledicami za vse udeležence.

Objestna, tvegana in neprilagojena vožnja poveča nevarnost za nastanek prometne nesreče. Hitrost vožnje kot dejavnik tveganja pomembno prispeva tudi k teži posledic prometnih nesreč ter številu hudo in smrtno poškodovanih. Višje kot so hitrosti, praviloma težje so posledice prometnih nesreč.

Zato je ena od nalog policije zmanjševati povprečne hitrosti, kar bi posledično pomenilo manj mrtvih ter hudo in lažje telesno poškodovanih v prometnih nesrečah, ki se zgodijo zaradi neprimerne hitrosti. Predvsem znotraj naselij že manjša kršitev omejitve hitrosti lahko ogroža varnost najbolj ranljivih skupin, kot so pešci, kolesarji, predvsem pa otroci.

Prehitra vožnja je še vedno najpogostejši vzrok za najhujše nesreče

Zaradi neprilagojene hitrosti se je v obdobju od 1. januarja do 28. julija 2024 zgodilo 1.940 (2.054)* prometnih nesreč, v katerih je umrlo 15 (20) udeležencev. Prav tako je bilo v tovrstnih prometnih nesrečah 180 (174) udeležencev hudo telesno poškodovanih in 986 (1.047) lahko telesno poškodovanih. Med povzročitelji prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti lahko kot najpogostejše izpostavimo voznike osebnih avtomobilov, voznike motornih koles in v zadnjem obdobju tudi kolesarje.

V tem obdobju je bilo ugotovljenih 71.988 (74.166) kršitev s področja hitrosti.

*Podatki za enako obdobje lani.

Za lastno varnost lahko največ naredimo sami

Vseh okoliščin v prometu ne moremo nadzirati, vsekakor pa lahko nadziramo hitrost svoje vožnje. Bodimo odgovorni do sebe, svojih bližnjih in tudi tistih, ki se z nami v prometu znajdejo po naključju. Življenje je neprecenljivo, čuvajmo ga!

Povezane vsebine

Začenja se letošnja nacionalna preventivna akcija "hitrost"

Hitrost - počasneje je varneje!