Sorodne objave

 

Napovedi meteorologov se uresničujejo, večji del južne in vzhodne Evrope je v primežu hude vročine, ki še vedno vztraja. Žal pa to vpliva tudi na udeležbo v cestnem prometu. V zelo kratkem obdobju so se na slovenskih cestah zgodile štiri prometne nesreče, ki so zahtevale štiri življenja.

V policiji zato opozarjamo na večjo previdnost na cestah, saj lahko visoke temperature, še posebej v kombinaciji z zastoji, močno vplivajo na zbranost voznikov.

Kolone osebnih in tovornih vozil na avtocesti

V zadnjem tednu že štiri smrtne prometne nesreče

Zaradi prometnih nesreč so samo v zadnjih dneh ugasnila štiri človeška življenja; kar trije umrli so bili tudi povzročitelji. Za nesrečo je bil v dveh primerih vzrok nepravilno prehitevanje, v enem primeru nepravilna stran vožnje, eni prometni nesreči pa je botrovala nepravilnost pešca. V dveh nesrečah sta trčila dva osebna avtomobila, v eni je prišlo do trka motornega kolesa in osebnega avta, v četrtem primeru pa sta bila udeležena tovorno vozilo in pešec. Tri nesreče so se zgodile na cestah zunaj naselja in ena v naselju.

Vročina sama po sebi sicer ni neposreden vzrok za prometno nesrečo, žal pa lahko bistveno posredno vpliva na stanje voznika, predvsem na zmanjšano koncentracijo in slabo počutje med vožnjo.

Prizorišče prometne nesreče - razbitine dveh osebnih avtomobilov po trku

Nevarnost topolotne izčrpanosti in vročinskega udara

Ne gre prezreti opozorila, da uporaba vozila, ki je bilo dlje časa izpostavljeno sončni pripeki, vpliva tudi na počutje voznika, ki se s tem vozilom podaja na pot. Toplotna izčrpanost ali vročinski udar se pojavita pri pregretju telesa in sta stanji, ki med udeležbo v cestnem prometu vplivata na spremljanje prometa in obvladovanje motornega vozila.

Občutek šibkosti, omotica, glavobol, prekomerno potenje, slabost, mišični krši, bleda in vlažna koža – vse to so simptomi, ki narekujejo umik v hladnejše okolje, počitek in pitje hladne tekočine. Če se ne počutite dobro, se je treba vožnji odpovedati, ker bi v opisanem stanju tveganje v prometu samo še povečali.

Ilustracija sonca in termometra, ki prikazuje 38 st. Celzija, na bleščeči oranžni podlagi

Naj vas močno sonce ne zaslepi

Močni sončni žarki ter bleščanje lahko voznike motornih vozil, kolesarje in pešce za trenutek zaslepijo, s tem pa se pojavi tveganje za nastanek neljubih situacij. Zato poskrbite za primerno zasenčenje. Posebej pozorni bodite, če se zjutraj odpravljate proti vzhodu in zvečer proti zahodu, saj je tedaj bleščanje lahko najbolj moteče.

Pred začetkom vožnje prezračite vozilo in vklopite klimo

V na soncu izpostavljenem vozilu lahko temperature presežejo 50 st. Celzija, kar nedvomno vpliva na varno in zbrano upravljanje motornega vozila. Tudi v primeru dobrega počutja je treba pred uporabo vozilo prezračiti; najbolje, da na stežaj odpremo vsa vrata. V nadaljevanju vklopimo klimo, ki naj ne predstavlja prevelikega odmika od zunanje temperature, in šele zatem sedemo za krmilo.

Voznik, ki zeha za volanom osebnega avtomobila

Utrujeni? Nikar za volan!

Tako na daljši kot na krajši vožnji je prav za vse udeležence v prometu ključna spočitost. Ko se pojavijo znaki utrujenosti in zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek potrebe počitka ali izgube pozornosti, se je treba v najkrajšem možnem času na varnem mestu ustaviti ter poskrbeti za ustrezno psihofizično stanje.

Zbranost in strpnost voznikov pomembno prispevata k večji varnosti na cestah

Vročina je povezana tudi z zbranostjo. Pomembno je, da se tega zavedate in da obvladujete svoje odzive na vsakodnevno gnečo in zastoje. Vedite, da smo v prometu udeleženi vsi pod enakimi pogoji. Bodimo torej strpni do ostalih prometnih udeležencev.

Vidno utrujen pes moli glavo skozi okno osebnega avtomobila

Ne pozabite na hišne ljubljenčke. Če jih boste prevažali s sabo, naj bodo deležni posebne skrbi, kot je zagotovitev ustreznega zračenja, temperature, zadostne količine vode ipd.

Posebno skrb namenite otrokom, starejšim osebam in kroničnim bolnikom

Na pot se je treba podati premišljeno, poskrbeti je treba za ustrezno hidracijo. Posebno pozornost morate nameniti otrokom, starejšim osebam in osebam s kroničnimi bolezenskimi stanji, ki so dovzetnejši za težave, povezane s pregrevanjem ozračja. V parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar!

Na pot se odpravite le, če je to nujno potrebno. Priporočamo, da pred odhodom preverite stanje na cestah, na primer prek portala promet.si . Želimo vam varno in strpno udeležbo v cestnem prometu.

Povezane vsebine

Varno v poletje na slovenskih cestah!
Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti rešuje življenja
Tatvine na avtocestnih počivališčih
Vožnja v neurju in toči - nasveti in opozorila
Varnost na dopustu, v gorah, ob vodi, na snegu
V poletni vročini in na dopustu poskrbite tudi za živali!