Sorodne objave

 

Med preventivno akcijo za zmanjšanje hitrosti na naših cestah, ki je potekala od 5. do 11. avgusta 2024, so policisti ugotovili 3.983 prekoračitev hitrosti.

4S7A9136

Od tega je bilo 3.024 prekoračitev v naseljih, 415 izven naselja in 544 na avtocestah in hitrih cestah. Policisti so od vseh prekoračitev hitrosti v 242 primerih izrekli opozorilo.

V enotedenski akciji so policisti ob rednem delu poostreno nadzirali hitrost. Policijske enote so na nekaterih relacijah postavile tudi več zaporednih policijskih kontrol, zato so bili lahko vozniki na svoji poti tudi večkrat kontrolirani.

Namen tovrstnih akcij je ohraniti dragocena življenja

Namen preventivne akcije za zmanjšanje hitrosti je ozaveščanje voznikov, da se lahko brezglavo hitenje ali iskanje adrenalinskega užitka v prehitri vožnji hitro sprevrže v največjo nočno moro posameznika z najhujšimi posledicami za vse udeležence.

Objestna, tvegana in neprilagojena vožnja poveča nevarnost za nastanek prometne nesreče. Hitrost vožnje kot dejavnik tveganja pomembno prispeva tudi k teži posledic prometnih nesreč ter številu hudo in smrtno poškodovanih. Višje kot so hitrosti, praviloma težje so posledice prometnih nesreč.

Zato je ena od nalog policije zmanjševati povprečne hitrosti, kar bi posledično pomenilo manj mrtvih ter hudo in lažje telesno poškodovanih v prometnih nesrečah, ki se zgodijo zaradi neprimerne hitrosti. Predvsem znotraj naselij že manjša kršitev omejitve hitrosti lahko ogroža varnost najbolj ranljivih skupin, kot so pešci, kolesarji, predvsem pa otroci.

Za lastno varnost lahko največ naredimo sami

Vseh okoliščin v prometu ne moremo nadzirati, vsekakor pa lahko nadziramo hitrost svoje vožnje. Bodimo odgovorni do sebe, svojih bližnjih in tudi tistih, ki se z nami v prometu znajdejo po naključju. Življenje je neprecenljivo, čuvajmo ga!

Povezane vsebine

Hitrost - počasneje je varneje!