Sorodne objave

 

Na območju Policijske postaje Kočevje, kjer v poletnih mesecih obravnavamo povečano število premoženjskih kaznivih dejanj, predvsem tatvin, pa tudi povečanje števila kršitev, povezanih s hrupom in predvajanjem glasne glasbe, smo okrepili prisotnost policije. S prilagojeno organizacijo dela in povečano prisotnostjo policistov zagotavljamo javni red in mir, tako da do hujših kršitev v zadnjem obdobju ni prišlo. Prisotnost smo okrepili predvsem na območjih, ki so varnostno bolj obremenjena.

Policist se približuje policijskemu vozilu

S povečano prisotnostjo skrbimo za javni red, preprečujemo premoženjsko kriminaliteto, svetujemo okoliškim prebivalcem

Pri zagotavljanju javnega reda in miru, kontroli cestnega prometa in preprečevanju kaznivih dejanj so poleg policistov Policijske postaje Kočevje sodelovali tudi policisti posebne delovne skupine, s katero zagotavljamo še večjo prisotnost na terenu in hitrejšo odzivnost predvsem za kazniva dejanja s področja t. i. splošne kriminalitete (nasilna dejanja, ropi, velike tativne, tativne ...). Policiste delovne skupine na kriminalna žarišča usmerjamo na podlagi izdelanih analiz in sprotnega spremljanja gibanju kriminalitete. S tem uspešno preiskujemo predvsem t. i. ulično (ropi, drzne tatvine, prodaja drog ...) in drugo premoženjsko kriminaliteto.

Širše območje in območje meje smo pregledovali tudi s pomočjo policijskega helikopterja in brezpilotnega letalnika (dron). Policisti so dnevno prisotni na varnostno obremenjenih območjih, kjer prebivalce pozivajo k doslednemu upoštevanju predpisov. Obenem vzdržujemo stike z okoliškimi prebivalci in predstavniki lokalnih skupnosti, ki jih sproti obveščamo o aktivnostih in jih spodbujamo k prijavam kaznivih in drugih motečih ravnanj. S področja preventivne dejavnosti so policisti opravljali kontrolo v trgovskih centrih, kjer so s svojo prisotnostjo preprečevali odklonska ravnanja in zaposlene seznanjali z ukrepi za zagotavljanje varnosti.

Policijski stop-loparček ob policistovem boku, detajl

V zadnjih desetih dneh so policisti na območju Kočevja izvedli 54 represivnih ukrepov. V 127 primerih so policisti v okviru zakonsko določenih pogojev ugotavljali identiteto oseb.

Obravnavanih je bilo 17 kaznivih dejanj, predvsem tatvin. Obravnavano je bilo kaznivo dejanje nasilja v družini, izrečena je bila prepoved približevanja, poleg tega je bilo obravnavano tudi kaznivo dejanje protipravnega odvzema mladoletne osebe (otroka so policisti našli in predali skrbnici) in kaznivo dejanje protipravnega zavzetja nepremičnine in v povezavi s tem tatvina vode, pri čemer so policisti nudili asistenco pristojnemu organu. Na podlagi odredb pristojnih organov so uspešno realizirali tri privedbe.

S področja javnega reda in miru so kočevski policisti na varnostno obremenjenih območjih opravili tri intervencije, in sicer zaradi predvajanja glasne glasbe (vzpostavljen je bil javni red in izdan plačilni nalog). Prijavljeni so bili trije primeri streljanja, o čemer policisti še zbirajo obvestila, poleg tega je bilo obravnavanih še 8 kršitev po Zakonu o varstvu javnega reda in miru, zoper kršitelje pa vodijo postopke o prekršku.

Policisti so ob kontrolah varnostno obremenjenih območij pozorni tudi na morebiten pojav kršitev, ki so v pristojnosti drugih prekrškovnih organov (predvsem kurjenje v naravnem okolju). O vseh zaznanih kršitvah policisti obveščajo pristojne inšpekcijske službe.

Telefonska številka na policijskem patruljnem vozilu, detajl

Na področju zagotavljanja prometne varnosti so policisti na varnostno obremenjenih območjih in v njihovi neposredni bližini ustavili in kontrolirali vozila in voznike, ob tem pa odkrili 27 kršitev cestnoprometnih predpisov. Zoper kršitelje vodijo postopke o prekršku. Poudarjamo, da je na cestni povezavi od mejnega prehoda Petrina do Ljubljane stalno prisotna tudi prometna patrulja, ob nadzorih pa policisti posebno pozornost namenjajo kršitvam enoslednih vozil oziroma motornih koles.

Z okrepljenimi aktivnostmi, katerih namen je odkrivanje in preprečevanje vseh oblik protipravnih in motečih ravnanj in izboljšanje občutka varnosti ljudi, bomo nadaljevali. Pri tem bodo poleg policistov PP Kočevje sodelovali tudi policisti posebne delovne skupine, policisti posebne policijske enote, policisti konjeniki, vodniki službenih psov. Pri nadzorih sodelujemo z drugimi upravami, pomagajo pa nam tudi pomožni policisti.

Fotografije so simbolične.