Sorodne objave

 

Na novinarski konferenci, ki je potekala danes, 23. avgusta 2024, smo predstavili aktualne varnostne razmere v krajih z večetnično skupnostjo in okrepljene aktivnosti policije za zagotavljanje varnosti na varnostno obremenjenih območjih.

IMG 0922

Več o delu policije so povedali generalni direktor policije mag. Senad Jušić (v sredini), direktor Policijske uprave Ljubljana Tomislav Omejec (levo) in direktor Policijske uprave Novo mesto Igor Juršič (desno).

Zvočni posnetek izjave generalnega direktorja policije mag. Senada Jušića

Zvočni posnetek izjave direktorja Policijske uprave Ljubljana Tomislava Omejca

Zvočni posnetek izjave direktorja Policijske uprave Novo mesto Igorja Juršiča 

Zvočni posnetek novinarskih vprašanj in odgovorv nanje

Kot je uvodoma poudaril generalni direktor policije mag. Senad Jušić, je zagotavljanje visoke stopnje varnosti vsem prebivalkam in prebivalcem eden od ključnih ciljev delovanja slovenske policije. Varnostna situacija v okoljih, kjer so romska naselja, je izredno kompleksna, in zahteva posebno pozornost.

"Namen policije je odkrivanje in preiskovanje ter predvsem preprečevanje odklonskih pojavov in dogodkov in s tem zagotavljanje varnosti oziroma povečanje občutka varnosti pri vseh prebivalcih v skupnosti. Zagotavljamo pa, da bo policija še naprej obravnavala vsako kršitev ali kaznivo dejanje v skladu z zakonodajo in v luči varovanja človekovih pravic ter tako zagotavljala enakopravno obravnavo vsem. Policija bo dosledno ukrepala zoper vse kršitelje," je poudaril Jušić.

"Na varnostne dogodke se takoj odzovemo in na vseh varnostno obremenjenih območjih, kjer prihaja do gostitev kaznivih ravnanj, zagotavljamo javno varnost z okrepljeno prisotnostjo policistov in z različnimi oblikami dela. Naša vizija dela je zagotavljati spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin vsem v policijskih postopkih, tudi predstavnikom manjšinskih in etničnih skupnosti," je še dodal Jušić.

Delo policije v večkulturni družbi

Policija ima dolgoletne izkušnje na področju dela z večetnično skupnostjo. Od leta 2013 deluje v policiji delovna skupina za delo policije v večkulturni družbi in s subkulturnimi skupinami, ki skrbi za usklajeno izvajanje strateških, operativnih in preventivnih nalog na vseh področjih dela policije, kjer so potrebna posebna znanja in pristopi, v povezavi z večkulturno družbo in s subkulturnimi skupinami.

Ker tematika multikulturnosti ni le v pristojnosti policije, ampak celotne civilne družbe, se v policiji povezujemo z vsemi institucijami in subjekti, ki se ukvarjajo s tem področjem, s predstavniki lokalnih skupnosti in večinskega prebivalstva kot tudi s predstavniki multikulturnih skupnosti, državnimi organi in civilno družbo. Tako si izmenjujemo izkušnje in razvijamo nove pristope za boljše delo v večkulturni družbi.

Policija zaposluje tudi romske policiste (trenutno so zaposleni štirje), katerih glavne naloge so preventivno delo na območjih z romskim prebivalstvom, sodelovanje z drugimi institucijami s področja reševanja romske problematike in v skupnost usmerjeno policijsko delo na področju romske problematike. Od 2022 pa policija izvaja tudi projekt Šola - pot k uspehu. Romski policisti z delom v naseljih in s svojim zgledom ogromno prispevajo k navedenemu projektu. PU Novo mesto je sistematizirala delovno mesto inšpektorja, ki se ukvarja zgolj z romsko tematiko. Letos je bil izveden tudi prvi tečaj romščine za policiste PU Ljubljana, v jesenskem delu pa je predvidena še izvedba tečaja za policiste PU Novo mesto. Delo policije v večkulturni družbi je pomemben del vsebin pri izobraževanju in usposabljanju policistov.

Eden od ključnih ciljev dela Policije, ki je opredeljen v Nacionalnem programu ukrepov Vlade Republike Slovenije za Rome za obdobje 2021–2030, je izboljšanje varnosti v romskih naseljih in njihovi okolici oziroma na varnostno obremenjenih območjih z zagotavljanjem ukrepov, kot so:

  • izvajanje učinkovitih intervencij,
  • večja vidnost policijskega dela,
  • proaktivnost obravnavanja potencialnih varnostnih dogodkov in
  • večji občutek varnosti v bližini romskih naselij.

Za izvedbo teh ukrepov je policija izdelala Akcijski načrt za vzdrževanje javnega reda in miru na območjih z večetnično skupnostjo. Navedene aktivnosti so usmerjene na območja policijskih uprav Ljubljana, Murska Sobota in Novo mesto, kjer se nahajajo romska naselja. Policija je dnevno prisotna na območjih, kjer živijo predstavniki večetnične skupnosti.

Policijske uprave Ljubljana, Murska Sobota in Novo mesto na podlagi enotne metodologije spremljajo stanje na terenu. Tako so omenjene policijske uprave v letu 2024 do konca julija na varnostno obremenjenih območjih izvedle:

  • 787 intervencij, kot npr. prijavljeno in potrjeno streljanje z orožjem, kršitve s hrupom, kurjenje in bagatelna kazniva dejanja, v istem obdobju leta 2023 pa 803
  • 1.845 represivnih ukrepov, kot npr. hišne preiskave, zasegi orožja in streliva, odvzemi prostosti, privedbe k preiskovalnemu sodniku, predlogi drugim prekrškovnim organom, obvestila inšpekcijskim službam in drugim organom ter izvedb poostrenih nadzorov, v enakem obdobju leta 2023 pa 1.698
  • opravile 8192 preventivnih aktivnosti, kot npr. povečana prisotnosti policistov na varnostno obremenjenih območjih z romskimi naselji, razgovori s predstavniki lokalnih skupnosti in drugimi subjekti, sodelovanje na sestankih sosvetov, sodelovanje na posvetih tematskih medinstitucionalnih timov, pogovori z organizatorji prireditev v romskih naseljih in pogovorov z Romi o varnostni problematiki, v enakem obdobju leta 2023 pa 8022

Aktualne varnostne razmere in aktivnosti policije

Zaradi spremenjenih varnostnih razmer na nekaterih območjih na Policijski upravi Novo mesto in Policijski upravi Ljubljana, posebej v občinah Ribnica, Kočevje, Škocjan in Šentjernej, ter odziva lokalnih prebivalcev je policija v začetku julija 2024 okrepila svojo prisotnost in izvajanje nalog za zagotavljanje varnosti vsem prebivalkam in prebivalcev v varnostno obremenjenih območjih. "Temu primerno se je odzvalo vodstvo ministrstva za notranje zadeve in Policije, saj sva se z Ministrom 17. junija 2024 udeležila občinske seje Občine Škocjan, istega dne pa sta se državna sekretarka in namestnik generalnega direktorja policije udeležila občinske seje Občine Metlika, ker je potekala konstruktivna razprava o stanju varnosti v varnostno obremenjenih območjih," je dejal Jušić.

Varnostno obremenjena območja so določljivi kraji, kjer je posebej varnostno izpostavljena problematika po različnih področjih dela policije. Gre za problematiko na področju zatiranja kriminalitete, spremljanje in obvladovanje kriminalnih žarišč, problematiko delovanja različnih vandalskih skupin in organiziranih kriminalnih združb ter negativnih pojavov na področju javnega reda. Vsi ti pojavi zahtevajo povečano učinkovitost dela policije.

"V varnostno obremenjena območja smo napotili dodatne policiste, izvajamo poostrene nadzore oziroma krepimo prisotnost policistov z različnimi oblikami dela (civilne patrulje, patrulje policistov konjenikov, vodnikov službenih psov, policisti posebne policijske enote itd.). Pri tem policijske uprave sodelujejo med seboj, razporejamo pa tudi kader pomožne policije. S takšnim delom bomo nadaljevali tudi v prihodnje in na kritična območja vselej napotili zadostno število policistov, tako v smislu preprečevanja, zaznavanja in tudi obravnave vseh odklonskih pojavov ter doslednega ukrepanja zoper vse kršitelje. Povečana prisotnost policistov pomeni tudi povečanje zaznave odklonskih ravnanj," je izpostavil generalni direktor policije.

Policijski upravi Ljubljana in Novo mesto sta v obdobju od 5. julija 2024 do vključno 18. avgusta 2024 na varnostno obremenjenih območjih izvedli skupno:

  • 905 postopkov ugotavljanja identitete,
  • obravnavali 138 prekrškov zoper javni red in mir,
  • obravnavali 919 cestnoprometnih prekrškov,
  • podali 40 predlogov drugim pristojnim prekrškovnim organom in
  • obravnavali 154 kaznivih dejanj.

Policija tako v vseh varnostno obremenjenih območjih, poleg stalne prisotnosti, s skupnostjo navezuje stike, pridobiva in vrednoti ter vzajemno tudi posreduje informacije, ki so pomembne za ljudi v določenem okolju. "Zelo pomembna nam je tudi vez z lokalnimi prebivalci in romsko skupnostjo, saj bomo z usklajenim delovanjem učinkoviteje zagotavljali varno bivalno okolje. Ob tem znova pozivamo vse prebivalce, da kršitve prijavijo, pri čemer so za obravnavo kaznivih dejanj in prekrškov potrebni konkretni podatki. Prijave policiji omogočajo obravnavo in ustrezno sankcioniranje storilcev, hkrati pa tudi izdelavo ocene stanja varnostnih razmer na posameznem območju, kar predstavlja podlago za načrtovanje nadaljnjih ukrepov policije," doda Jušić.

Kot je še izpostavil generalni direktor policije, se policija vedno odzove na vse prijave različnih kaznivih ravnanj in jih tudi dosledno obravnava, prav tako obravnava vsa kazniva dejanja in prekrške, ki jih pri svojem delu zazna. Kršitve, katerih obravnava ni v pristojnosti policije, policija vedno odstopi pristojnim organom. V obravnavanih primerih zoper kršitelje in storilce izvede vse zakonsko določene ukrepe.

Delo z lokalnimi skupnostmi in posvetovalnimi telesi

"V časovnem obdobju med 5. julijem in 18. avgustom 2024 smo samoiniciativno še dodatno okrepili tudi policijsko delo v skupnosti, in sicer je bilo na območjih Policijske uprave Ljubljana in Novo mesto opravljenih več srečanj z župani oz. predstavniki občin Kočevje, Ribnica, Šentjernej, Metlika, Trebnje, Novo mesto, Krško, Črnomelj, Škocjan, Semič, Brežice, Grosuplje, na katerih je bila obravnavana aktualna varnostna problematika.

Občinam smo predlagali sklic varnostnih sosvetov, na katerih lahko vsi deležniki javne varnosti ocenijo varnostne razmere in načrtujejo skupne ukrepe za zagotavljanje varnega bivalnega okolja. Srečanja oz. razgovori so bili izvedeni tudi s Svetom romske skupnosti v Sloveniji in Regijsko civilno iniciativo za reševanje romske problematike Novo mesto.

Sodelovali pa smo tudi v vladni delovni skupini za reševanje romske problematike in z Uradom za narodnosti. Predstavniki policije bodo tudi v prihodnje sodelovali v delovnih skupinah, v katere so vključeni tudi župani, ki se ukvarjajo z romsko tematiko," je izpostavil Jušić.

Napadi na policiste

Policisti in policistke na terenu izvajajo zahtevno delo, zato mora biti vsak napad na njih ustrezno obravnavan in kaznovan. Prav tako mora biti ustrezno obravnavan in kaznovan napad na katero koli drugo uradno osebo.

"Naj tukaj zelo jasno povem, da Ministrstvo za notranje zadeve in Policija odločno obsojata medijsko izpostavljen napad na policiste, gre za nedopustno, obsojanja vredno in zavržno dejanje in napad na vladavino prava," je poudaril Jušić in pojasnil, da so v konkretnem primeru napada na policiste, ki je bil medijsko izpostavljen, policisti uporabili prisilna sredstva zaradi upiranja in tudi odvračanja napadov. Po dogodku so bile za nujno potreben čas pridržane tri osebe, ki so bile po preteku zakonskih razlogov za odvzem prostosti (na podlagi Zakona o kazenskem postopku) izpuščene na prostost. Predkazenski postopek je še v teku, bodo pa policisti po vseh zbranih obvestilih zoper osumljence na okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi in poškodovanja tuje stvari.

"Naj na tem mestu pohvalim, predano, odgovorno in visoko profesionalno delo vseh policistov in kriminalistov, ki dnevno dokazujejo, da so kos sodobnim varnostnim izzivom. Temu primerno uživajo polno zaupanje in podporo vodstva slovenske policije, s svojim odnosom do dela in ljudi pa krepijo zaupanje javnosti v delo policije," je še dodal generalni direktor policije.

Policisti se usposabljajo za uspešno in učinkovito izvedbo intervencij v sub-kulturnih skupnostih, in sicer za naloge od postopka sprejema prijave do organiziranja, vodenja in izvedbe intervencije.

Pojasniti je treba tudi, da smejo policisti prisilna sredstva uporabiti, če policijske naloge ne morejo opraviti z milejšimi pooblastili (opozorilo, ukaz …). Upoštevajoč policijsko načelo sorazmernosti morajo policisti uporabiti tista sredstva oziroma policijska pooblastila, ki imajo najmanjše škodljive posledice za osebo v policijskem postopku.

Policijske aktivnosti v prihodnje

Policija bo še naprej nadaljevala aktivnosti, povezane z zagotavljanjem večje prisotnosti policije v romskih naseljih in njihovi okolici. Prav tako bomo še naprej izvajali aktivnosti za preprečevanje in odkrivanje odklonskih dejanj ter k sodelovanju še naprej vabili tudi inšpekcijske službe in ostale pristojne subjekte.

"Zavedati pa se je treba, da reševanje izpostavljene varnostne problematike ni mogoče brez romske skupnosti, ki pomembno prispeva k sožitju in iskanju rešitev tako na področju integracije kot varnosti. Zagotavljam vam, da policija v varnostno obremenjenih okoljih obvladuje varnostno problematiko in zagotavlja varnost vsem prebivalcem," je zaključil Jušić.

Aktivnosti Policijske uprave Ljubljana

"Na policijski upravi nenehno spremljamo, analiziramo, vrednotimo in se posledično odzivamo na spremenjene kazalnike kriminalitete, javne varnosti, prometne varnosti in na splošno varnosti," je uvodoma pojasnil direktor Policijske uprava Ljubljana Tomislav Omejec.

"V prvih osmih mesecih letošnjega leta primerjalno s preteklim letom smo tako zaznali 10-odstotno povečanje obravnavanih kaznivih dejanj na območju Kočevja in 30-odstotno na območju Ribnice. Sicer je raziskanost kaznivih dejanj še vedno nad povprečjem, in sicer v Kočevju 51 % in v Ribnici 60 %. Policisti so v istem obdobju obravnavali kar za 38 % manj prekrškov s področja javnega reda in miru v Kočevju in 32 % manj tovrstnih prekrškov na območju Ribnice. Tudi v preteklih letih so v juniju in juliju policisti obravnavali več istovrstnih kaznivih dejanj premoženjske kriminalitete," je dejal Omejec.

"Tako smo od meseca julija, takoj, ko so se povečala varnostna tveganja, povečalo število kaznivih dejanj premoženjske kriminalitete, okrepili delo policistov na varnostno obremenjenih območjih, kar izvajamo tudi v teh dneh. V tem obdobju smo zaradi spremenjenih varnostnih razmer še okrepili prisotnost posebnih policijskih enot, saj se je zaradi vznemirjanja prebivalcev po izpostavljenih dogodkih (streljanja/povzročitve splošne nevarnosti in napada na policiste) povečalo tveganje na področju javnega reda in miru. S povečano prisotnostjo policistov, za zagotavljanje varnosti na območju Kočevja in Ribnice, policija zagotavlja hitrejši odzivni čas, ter zaznava in procesira več kaznivih ravnanj. Določene oblike dela pa so ciljno usmerjene v preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj. Predvsem v prijetje in obravnavo storilcev kaznivih dejanj ter zagotavljanje zadostnih dokaznih standardov za dokazovanje kaznivih dejanj," je izpostavil Omejec.

Ob lokalnih policistih Policijske postaje Kočevje in Policijske postaje Ribnica so na to območje vsakodnevno napoteni tudi policisti posebne delovne skupine, več policistov posebne policijske enote, policisti konjeniki, vodniki službenih psov in policisti prometniki. Navedeni policisti so uniformirani in vsakodnevno prisotni v okolju, na kar kaže tudi močno povečano število opravljenih identifikacijskih postopkov, tudi s t. i. operativno zanimivimi osebami, postopkov s kršitelji cestnoprometne zakonodaje, prijetimi osumljenci kaznivih dejanj in drugimi zbiranji obvestil. Na tem območju je vsakodnevno prisoten tudi policist, ki se ukvarja z delom v večkulturnih skupnostih. Policija pa izvaja naloge tudi na način in z metodami, kjer policisti in kriminalisti lokalnim prebivalcem niso opazni, je pa njihovo delovanje pomembno za zagotavljanje varnosti v tem okolju.

Intenziviranje nalog obsega zlasti naslednje ukrepe:

  • Navzočnost in izvajanje nalog policistov z različnimi oblikami dela, na lokacijah in območjih, ki so varnostno najbolj izpostavljena (v okviru že vzpostavljenih varnostno obremenjenih območij, primeroma pa so to bencinski servisi, trgovski centri, turistične točke, gostinski obrati, javne prireditve, železniške postaje, parki in igrišča, cestne vpadnice, območja skladišč, gradbišč, parkirišč in deponij, industrijske in poslovne cone, romska naselja z neposredno okolico idr.).
  • Intenziviranje sodelovanja policije s prebivalci in lokalno skupnostjo tudi z romsko skupnostjo, okrepljeno je preventivno delo.
  • Intenzivno in pospešeno preiskovanje storjenih kaznivih dejanj s ciljem identifikacije, prijetja in procesuiranja storilcev.
  • Sodelovanje z drugimi organi (poudarek na intenziviranju sodelovanja z medobčinskim redarstvom in formiranje skupnih patrulj), regijska koordinacija inšpekcijskih služb.
  • V okviru intenziviranja nalog so bili na pobudo PU Ljubljana sklicani in izvedeni tudi trije skupni sestanki na temo zagotavljanja varnostnih razmer (z Občino Kočevje, 8. avgusta 2024; z Občino Ribnica 13. avgusta 2024 in Občino Grosuplje 19. avgusta 2024).
  • Povečali so se tudi samozaščitni ukrepi in varnost policijskih postopkov.

Policisti so tako uspešno preiskali naslednja kazniva dejanja:

  • rop v Kočevju, storilec je izvršil kaznivo dejanja roparske tatvine v trgovskem centru v Kočevju
  • povzročitev splošne nevarnosti, streljanje na vozila
  • napad na policiste in poškodovanje tuje stvari v Kočevju
  • preprečitev uradnega dejanja pooblaščene uradne osebe v Ribnici

"Naj poudarim - in to se potrjuje tudi v obdobju okrepljene prisotnosti dodatnih sil, kako pomembno je zaupanje med deležniki varnosti v lokalnih okoljih. Tako pozivamo ljudi, da prijavljajo kazniva dejanja, da sodelujejo v postopkih, da delijo s policisti informacije, saj le na tak način lahko uspešneje vodimo preiskave in zagotavljamo javni red in mir.

Poudarjamo pa, da t. i. vaške straže v smislu, da bi občani sami opravljali naloge državnih organov oziroma policije, lahko predstavljajo varnostno tveganje, saj ni možno predvideti reakcije storilcev kaznivih ravnanj in lahko pride do resnih posledic," je še opozoril direktor Policijske uprave Ljubljana Tomislav Omejec.

Aktivnosti Policijske uprave Novo mesto

Policijska uprava Novo mesto je v začetku meseca julija (zaradi več deviantnih dogodkov, kot so kazniva dejanja, hujši prekrški, kršitve javnega reda in miru itd.) začela s poostrenim nadzorom območij z večetnično skupnostjo in okolice. Namen poostrenega nadzora je v prvi fazi zmanjševanje odklonskih dejanj in zagotavljanje občutka varnosti okoliškim prebivalcem. "V ta namen smo na območja z večetnično skupnostjo napotili dodatne policiste (vodnike službenih psov, policiste konjenike, helikopter, prometne policiste …)," pove direktor Policijske uprave Novo mesto Igor Juršič.

"Prav tako smo izvedli več sestankov z lokalnim prebivalstvom, sodelovali smo na občinskih sejah in se udeleževali varnostnih sosvetov. Na naš predlog so bili v določenih občinah, kjer še niso bili ustanovljeni varnostni sosveti, ti ustanovljeni in sedaj skupaj spremljamo situacijo na obremenjenih območjih. Zelo dobro sodelujemo tudi z drugimi državnimi organi (občinska redarstva, inšpekcijske službe, centri za socialno delo itd.), s katerimi skupaj poskušamo zagotavljati varnost na varnostno obremenjenih območjih," doda Juršič.

"V zvezi z odmevnimi dogodki, ki so se zgodili na območju Policijske uprave Novo mesto, lahko povemo, da so bili v vseh primerih storilci izsledeni, zoper njih pa so bile podane kazenske ovadbe, uvedeni prekrškovni postopki ali podani predlogi drugim prekrškovnim organom.

Trenutno je na območju PU Novo mesto najbolj varnostno obremenjeno območje Policijske postaje Šentjernej. Policijska postaja pokriva dve občini, in sicer Škocjan ter Šentjernej.

V Občini Škocjan so policisti v letošnjem letu obravnavali 86 kaznivih dejanj, v enakem obdobju lani 69, delež preiskanosti letos znaša 48,8 %. V letošnjem letu je bilo obravnavanih 41 kršitev javnega reda in miru, v celotnem lanskem letu pa 107. Policisti so v letošnjem letu ugotovili 823 kršitev cestnoprometnih predpisov, v celotnem lanskem letu pa 1.035. Izvedenih je bilo 83 postopkov ugotavljanja identitete, v celotnem lanskem letu 95. Drugemu prekrškovnemu organu je bilo v letošnjem letu podanih 6 predlogov, v celotnem lanskem letu pa 5.

V Občini Šentjernej so policisti v letošnjem letu obravnavali 162 kaznivih dejanj, v enakem obdobju lani 134, delež preiskanosti letos znaša 46,3 %. V letošnjem letu je bilo obravnavanih 86 kršitev javnega reda in miru, v celotnem lanskem letu pa 179. Policisti so v letošnjem letu ugotovili 871 kršitev cestnoprometnih predpisov, v celotnem lanskem letu pa 969. Izvedenih je bilo 66 postopkov ugotavljanja identitete, v celotnem lanskem letu 92. Drugemu prekrškovnemu organu so bili v letošnjem letu podani štirje predlogi, v celotnem lanskem letu prav tako štirje.

Porast števila kaznivih dejanj na območju Policijske postaje Šentjernej lahko pripišemo dejstvu, da policisti vse občane na vseh sestankih z lokalno skupnostjo in v razgovorih na terenu pozivajo, da prijavljajo vsa zaznana kazniva dejanja na svojem območju. Policisti ugotavljajo, da veliko kaznivih dejanj storijo mladoletniki. Prav tako policisti ugotavljajo da največ t. i. bagatelne kriminalitete, to so manjše tatvine v trgovinah, kraje poljščin itd., izvedejo mladoletniki.

Policisti v primeru, ko ugotovijo, da so storilci kaznivih dejanj mladoletni, o tem obveščajo starše in centre za socialno delo ter podajo ustrezne predloge oz. ovadbe pristojnim organom.

Poleg občin Škocjan in Šentjernej je varnostno obremenjena tudi Mestna občina Novo mesto, ki ima v svoji okolici pet romskih naselij. Policisti Policijske postaje Novo mesto so na območju Mestne občine Novo mesto v letošnjem letu obravnavali 871 kaznivih dejanj, v enakem obdobju lani 1.160, delež preiskanosti letos znaša 42,8 %. V letošnjem letu je bilo obravnavanih 331 kršitev javnega reda in miru, v celotnem lanskem letu pa 989. Policisti so v letošnjem letu ugotovili 4.507 kršitev cestnoprometnih predpisov, v celotnem lanskem letu pa 7.228. Izvedenih je bilo 477 postopkov ugotavljanja identitete, v celotnem lanskem letu 498. Drugemu prekrškovnemu organu je bilo v letošnjem letu podanih 47 predlogov, v celotnem lanskem letu pa 57.

PU Novo mesto bo še naprej nadaljevala aktivnosti, povezane z zagotavljanjem večje prisotnosti policije na varnostno obremenjenih območjih in njihovi okolici. "Tudi nadalje bomo aktivno sodelovali z lokalno skupnostjo in drugimi državnimi organi ter skupaj zagotavljali in izvajali aktivnosti za preprečevanje in odkrivanje odklonskih dejanj,« je zaključil direktor Policijske uprave Novo mesto Igor Juršič.