Sorodne objave

 

Na Policijski upravi Novo mesto so v izjavi za javnost danes, 17. septembra 2024, predstavili ugotovitve kriminalistične preiskave kaznivega dejanja poskusa uboja v naselju Šmihel v Novem mestu in aktivnosti policistov PU Novo mesto na varnostno obremenjenih območjih.

6184394

Ugotovitve kriminalistične preiskave je podrobneje predstavil France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto.

Kot je dejal Božičnik, so policisti 8. septembra 2024 nekaj po 13. uri na številko 113 prejeli obvestilo iz naselja Šmihel, da naj bi prišlo do streljanja, v katerem naj bil poškodovan otrok. Na kraj je bilo takoj napotenih večje število policistov PP Novo mesto in policisti Specializirane enote za nadzor državne meje, ki so opravljali naloge na območju PU Novo mesto.

Medsosedski spor se je sprevrgel v streljanje

Na podlagi pridobljenih informacij je bilo ugotovljeno, da je streljal 51-letni moški iz naselja. Policisti so ga izsledili, prijeli in mu odvzeli prostost.

V okviru kriminalistične preiskave smo ugotovili, da je prišlo do nesoglasij in spora med družino 51-letnika s sosedi. Vzrok spora naj bi bil očitek oziroma prepričanje 51-letnika, da je 43-letnik zoper njega podal prijavo zaradi nezakonite gradnje. Spor se je razširil na člane obeh družin, kar je botrovalo temu, da jim je 51-letnik grozil. Kritičnega dne je 43-letnik sorodnika 51-letnika poškropil s solzivcem, prišlo je tudi do fizičnega obračunavanja. Takrat pa je v spor posegel 51-letnik in s pištolo ustrelil v smeri proti 43-letniku. Ta je skupaj z ostalimi prisotnimi pričel bežati, 51-letnik pa je stekel za njimi in izstrelil še več strelov. Eden izmed izstrelkov je poškodoval otroka v predel noge. Po streljanju je 51-letnik pristopil do 17-letnika, vanj usmeril pištolo in sprožil, vendar do strela ni prišlo.

Ogledna skupina je opravila ogled kraja in zavarovala dokaze

"O dogodku sta bili obveščeni preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka, obravnavo kaznivega dejanja pa smo prevzeli kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto," je dejal France Božičnik. Ogledna skupina je opravila ogled kraja kaznivega dejanja. Najdeni in zavarovani so bili tulci nabojev strelnega orožja, v bližini pa so našli tudi skrito pištolo in jo zasegli. Osumljencu so policisti odvzeli brise z namenom zavarovanja delcev, ki nastanejo po streljanju z orožjem. Med streljanjem je bila poškodovana mladoletnica, še dve osebi pa sta se lažje poškodovali pri begu pred strelcem. V nadaljevanju preiskave smo ugotovili, da zasežena pištola izhaja iz kaznivega dejanja vloma v stanovanjsko hišo v letu 2013 na območju PU Celje.

Spor med družinama traja že dlje časa

Policisti so zaradi sporov med družinama posredovali že 5. in 7. septembra 2024. V obeh primerih so vzpostavili javni red in mir in obravnavali kaznivo dejanje grožnje in kršitev javnega reda in miru. 51-letnik je bil v preteklosti že obravnavan zaradi kaznivih dejanj groženj in lahke telesne poškodbe.

"Na podlagi vseh ugotovitev smo 10. septembra 2024 osumljenca privedli k preiskovalnemu sodniku s kazensko ovadbo zaradi dveh kaznivih dejanj poskusa uboja, dveh kaznivih dejanj povzročitve lahke telesne poškodbe in kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Predlagali smo odreditev pripora zaradi ponovitvene nevarnosti in nevarnosti uničenja sledov. Preiskovalni sodnik je po zaslišanju za osumljenca odredil pripor. V naslednjih dneh smo bili obveščeni o požaru stanovanjske hiše in počitniške prikolice v naselju. V obeh primerih smo opravili oglede požarišč, zavarovali najdene sledi in nadaljujemo z intenzivno kriminalistično preiskavo. O ugotovitvah bomo seznanili pristojno tožilstvo," je dodal vodja novomeških kriminalistov.

Na varnostno obremenjenih območjih PU Novo mesto policisti od junija izvedli 5.945 ukrepov

Okrepljene aktivnosti policistov na varnostno obremenjenih območjih na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini je predstavil Sebastjan Virant, vodja Oddelka za splošne policijske naloge v Sektorju uniformirane policije PU Novo mesto.

IMG 9884

"Na območju Policijske uprave Novo mesto (Dolenjska, Posavje in Bela krajina) smo v prvi polovici leta obravnavali povečano število premoženjskih kaznivih dejanj, predvsem tatvin, pa tudi gostitev nasilnih ravnanj posameznikov na prireditvah in na drugih javnih krajih ter kršitev, ki so motile občane (kršitve, povezane s predvajanjem glasne glasbe, kurjenje odpadkov, streljanja v zrak). Največ tovrstnih ravnanj smo zaznali na območjih občin Šentjernej, Škocjan in Brežice," je dejal Sebastjan Virant.

S prilagojeno organizacijo dela in prerazporejanjem policistov z drugih policijskih postaj znotraj PU Novo mesto je bila okrepljena prisotnost na območjih, ki so varnostno bolj obremenjena. Pri zagotavljanju javnega reda, kontroli cestnega prometa in preprečevanju kaznivih dejanj so poleg policistov policijskih postaj PU Novo mesto sodelovali tudi kriminalisti Sektorja kriminalistične policije, policisti Posebne policijske enote PU Novo mesto, vodniki službenih psov PP VSP Novo mesto in policisti konjeniki. Širše območje so policisti pregledovali tudi s pomočjo policijskega helikopterja. Ker se omenjene občine nahajajo ob avtocestni povezavi, so na tem delu pogosteje prisotne patrulje Specializirane enote za nadzor državne meje in Specializirane enote za nadzor prometa.

"Okrepljene aktivnosti izvajamo od meseca julija in v tem času smo izvedli 5.945 ukrepov. Policisti, ki so dnevno prisotni na varnostno obremenjenih območjih, so opravili številne razgovore s prebivalci in jih pozivali k doslednemu upoštevanju predpisov. Vzpostavili smo stike z okoliškimi prebivalci, predstavniki lokalnih skupnosti in jih obveščali o aktivnostih ter jih spodbujali k prijavam kaznivih in drugih motečih ravnanj," je še dodal Virant.

"S področja javnega reda in miru smo na varnostno obremenjenih območjih opravili 327 intervencij in kršiteljem izdali 125 plačilnih nalogov. Obravnavanih je bilo 21 kršitev predvajanja glasne glasbe in vzpostavljen javni red. Dvanajstim kršiteljem je bilo zaradi nadaljevanja prekrška pod vplivom alkohola in neupoštevanja ukaza policista odrejeno pridržanje do iztreznitve. V 399 primerih smo v okviru zakonsko določenih pogojev ugotavljali identiteto oseb," je še dodal Virant.

Prijavljenih je bilo 12 streljanj, ki pa jih policisti na kraju z vsemi izvedenimi aktivnostmi – zbiranjem obvestil in pregledi okolice, niso mogli vseh potrditi. Zaradi gostitve tatvin poljščin so opravljali kontrole območij, kjer so tudi v preteklosti obravnavali tatvine, in pri nadzoru uporabljali brezpilotne letalnike.

V 117 primerih so policisti ugotovili kršitve iz pristojnosti drugih prekrškovnih organov (predvsem kurjenje v naravnem okolju), za katere so podali predloge za uvedbo postopkov. Policisti se namreč odzovejo in ukrepajo tudi ob ugotovljenih kršitvah, katerih obravnava ni v neposredni pristojnosti policije. V teh primerih so o tem obvestili drugi prekrškovni organ, različne inšpekcijske službe in druge organe (zanemarjanje otrok, neobiskovanje osnovne šole, kurjenje in sežiganje odpadkov itd.).

S področja prometne varnosti so na varnostno obremenjenih območjih in v neposredni bližini ustavili in kontrolirali 3.569 vozil in ugotovili 1.139 kršitev in zoper voznike izvedli ustrezne ukrepe. V 24 primerih je bil opravljen tudi zaseg vozila, saj vozniki niso izpolnjevali pogojev za udeležbo v cestnem prometu.

S področja preventivne dejavnosti so policisti opravili 573 kontrol v trgovskih centrih in 244 na kopališčih, kjer so s svojo prisotnostjo preprečevali odklonska ravnanja in zaposlene seznanjali z ukrepi za zagotavljanje varnosti.

Na podlagi odredb pristojnih organov so uspešno realizirali 47 privedb oseb po odredbi sodišča in drugih organov, opravljenih pa je bilo tudi 13 hišnih preiskav.

Policisti na teh območjih nadaljujejo z okrepljenimi aktivnostmi, katerih namen je odkrivanje in preprečevanje vseh oblik protipravnih in motečih ravnanj in izboljšanje občutka varnosti ljudi. Zaradi stalne prisotnosti policije je manj kršitev, kar pozitivno ocenjujejo tudi okoliški prebivalci. Poudariti velja, da so policisti v tem obdobju poostreno nadzirali in varovali tudi vse tradicionalne javne prireditve (Koprivniška noč, Jernejevo, Slovo poletju, Noč na Krki, Straška jesen), kjer niso obravnavali množičnih kršitev javnega reda.