V zadnjem času se je v javnosti pojavilo več neverodostojnih informacij v zvezi z delom policije, predvsem na območju Ribnice in Kočevja, pa tudi neresnične informacije o nekaterih varnostih pojavih, ki se v resnici nikoli niso zgodili. Kljub obširnim in natančnim pojasnilom policije o konkretnih dogodkih, se zdi, da se tovrstne informacije še vedno širijo, bodisi namerno bodisi zato, ker so naša pojasnila izvzeta iz konteksta. V policiji zato znova celovito objavljamo nekatera pojasnila. Obenem pa poudarjamo, da si želimo še več sodelovanja z občani, vsaka prijava in informacija nam bo namreč lahko pomagala preiskati in preprečevati nedovoljena ravnanja, končni rezultat takšnega sodelovanja pa je vedno višja raven varnosti za vse.

Število policistov v Kočevju je višje kot v drugih primerljivih enotah, v tem letu pa pričakujemo zaposlitev dodatnih policistov, ki bodo zaključili šolanje

Natančnih podatkov o številu policistov v posamezni enoti ne moremo razkrivati zaradi zagotavljanja varnosti zaposlenih in zaradi operativnih tveganj, ki bi jih razkritje tovrstnih informacij prineslo. Lahko pa povemo, da je po podatkih iz začetka julija 2024 v Policijski upravi Ljubljana zaposlenih 1.490 javnih uslužbencev, od tega 1.069 uniformiranih in 215 neuniformiranih pooblaščenih uradnih oseb ter 206 strokovno tehničnih delavcev. Povprečna zasedenost policijskih enot na območju PU Ljubljana je trenutno 73 % glede na sistemizacijo delovnih mest. V tem letu pa pričakujemo zaposlitev novih policistov oziroma diplomantov osme generacije Višje policijske šole.

Od lanskega leta je na Policijski postaji Kočevje zaradi različnih razlogov (odpovedi, upokojitve, smrt ali drugi razlogi) prenehalo delovno razmerje 10 policistom, en policist pa je bil v okviru upravljanja s kadri in karierno projekcijo premeščen v drugo enoto. Istočasno je Policijska postaja Kočevje pridobila pet policistov, ki so bili tja premeščeni iz drugih policijskih enot.

Število zaposlenih na Policijski postaji Kočevje je kljub vsemu še vedno višje kot v drugih primerljivih enotah Policijske uprave Ljubljana.

Podobni trendi odhodov so beleženi tudi v drugih enotah, predvsem na račun upokojitev in zaposlovanja policistov v gospodarstvu ali nadaljnji karieri v okviru Policije, Ministrstva za notranje zadeve ali drugih ministrstev ter državnih organov. Slovenska policija se že nekaj let sooča z izzivom kadrovskega pomanjkanja, saj delovne sile primanjkuje na celotnem trgu dela. Iz navedenih razlogov smo v zadnjih letih posebno pozornost posvečali tudi pridobivanju novih kadrov in povečanju vpisa na Višjo policijsko šolo ter promociji policijskega poklica.

Naj dodamo, da Policijska uprava Ljubljana redno spremlja in analizira stanje na terenu ter temu primerno izvaja ukrepe za razporejanje kadrov na območja, ki so varnostno bolj obremenjena. Tako v zadnjem obdobju tudi na območje Kočevja in Ribnice napotuje policiste drugih enot, ki skrbijo za varnost na tem območju, intenzivno preiskujejo kazniva dejanja in zagotavljajo višjo stopnjo varnosti policijskim postopkom.

Ob tem je treba poudariti, da policija svoje naloge dobro opravlja in v največji možni meri zagotavlja varnost občanom. Dejstvo je, da je Slovenija v mednarodnih raziskavah še vedno uvrščena v najbolj varne države na svetu.

Sprevračanje dejstev o delu policistov škoduje zaupanju v policijo

V javnosti so se pred kratkim pojavile nekatere neresnične informacije o delu policije. Tako je na primer zaokrožila »zgodba« o tem, da so se policisti zaklenili na policijski postaji in da zaradi groženj odhajajo s postaje.

Navedba, da so se policisti zaklenili pred Romi, je popolnoma neresnična. Policijske postaje so, zlasti v nočnem času, vedno zaklenjene skladno s 116. členom Pravil policije, in sicer zaradi zagotavljanja varnosti objektov in zaposlenih, kar je del standardnega varnostnega protokola na vseh policijskih postajah po vsej Sloveniji. Dejstvo je, da so se na policijski postaji zglasili oškodovanci kaznivega dejanja, ki jim je policist omogočil vstop v prostore enote. Zaradi zagotavljanja varnosti postopkov je bil vstop na postajo omejen, zato policisti dodatnim osebam, ki so prišle nekaj minut kasneje, vstopa niso dovolili.

Glede policijskih pooblastil in napadov na policiste ter groženj policistom pa poudarjamo, da v policiji dnevno spremljamo uporabo policijskih pooblastil v praksi ter napade na policiste in konstantno izvajamo ukrepe za izboljšanje stanja na tem področju. Tako policijski inštruktorji na izpopolnjevanjih in usposabljanjih s področja izvedbe pooblastil s praktičnim postopkom in samoobrambo redno vadijo taktiko in metodiko policijskih praktičnih postopkov, pri čemer vadijo tudi tehnike obvladovanja upiranja ter odvračanja napadov nase ali na druge osebe. Poleg tega v policiji redno dobavljamo sredstva in opremo (prisilna sredstva, zaščitno opremo …), s katerimi lahko policisti učinkovito obvladajo upiranje osebe v policijskem postopku ali odvrnejo napad ter zakonito in strokovno opravijo naloge policije.

V policiji zagotavljamo tudi ukrepe za varnost uslužbencev in njihovih bližnjih ter preprečujemo vse oblike ogrožanja, ki so povezane z delom.

Naj dodamo, da so namerna sprevračanja o delu policije ne le izrazito krivična do policistov, ki na terenu vsak dan predano opravljajo svoje delo, rešujejo življenja in zastavljajo svojo varnost, da bi poskrbeli za varnost drugih, temveč so takšna sprevračanja škodljiva tudi za zaupanje v delo policije. Prav zaupanje med policisti in občani pa je ključno, da bodo ljudje takrat, ko potrebujejo pomoč, poklicali policiste, jim posredovali pomembne informacije in z njimi delili svoje težave. Poskusi, da se takšno zaupanje naruši, ne koristijo nikomur.

Na družbenih omrežjih se z nepreverjenimi informacijami po nepotrebnem ustvarja panika in ruši občutek varnosti

Od julija 2024 so policisti na varnostno obremenjenih območjih izvedli večje število različnih ukrepov in uspešno preiskujejo kazniva ravnanja, kar potrjuje njihovo dosledno odzivnost in zavzetost za zagotavljanje varnosti vseh prebivalcev. Skoraj polovica kaznivih dejanj na območju Kočevja je uspešno preiskanih.

Žal pa se v zadnjem obdobju policisti srečujemo tudi s pojavom različnih dezinformacij, ki se največkrat objavijo in delijo preko družbenih omrežij. Policija seveda vsako informacijo, ki bi kazala na neko kaznivo ravnanje, natančno preveri, vendar pa je treba poudariti, da namerno širjenje nepreverjenih zgodb vpliva na slabši občutek varnosti, po nepotrebnem vznemirja občane in v lokalno skupnost vnaša strah. Istočasno pa neresnične informacije obremenjujejo delo policistov in zato podaljšujejo reakcijske čase za pomoč tistim, ki jo nujno potrebujejo.

V zadnjih dneh se je tako za območje Kočevja v javnosti pojavilo nekaj tovrstnih informacij, za katere se je po preverjanju policije izkazalo, da ne držijo. Na primer:

  • da je bilo v preteklih dneh na območju Kočevja s sekirami napadeno zdravstveno osebje: ta informacija je bila neresnična,
  • da se v trgovini izvršujejo tatvine: tudi to informacijo so policisti preverili in izkazalo se je, da so bile trgovine takrat zaprte in da v njih ni prišlo do tatvin,
  • da je prišlo do streljanja med osebami: slišani so bili zgolj poki, do samega streljanja po do sedaj znanih podatkih ni prišlo, policisti pa o dogodku še zbirajo obvestila.

Družbena omrežja so v zadnjem času postala pomembno komunikacijsko orodje, njihov doseg pa je izjemno velik. Prav zato je pri njihovi uporabi nujno pozvati k odgovornemu in preudarnemu ravnanju, saj se vsaka informacija, še najhitreje negativna, razširi kot požar. Viri neresničnih novic so sicer zelo različni, prav družbena omrežja pa so najpogostejša platforma za njihovo deljenje. Več >>

Želimo si še več sodelovanja z občani, takojšnja prijava pomeni večjo možnost za uspešnejšo preiskanost

Kljub pojavu nekaterih neresničnih informacij pa moramo poudariti, da v policiji pozdravljamo odlično sodelovanje z občani in lokalnimi skupnostmi, ki so po našem pozivu redno obveščali policijo o vseh sumljivih dogodkih, pa tudi bolj dosledno kot v preteklosti začeli prijavljati kazniva ravnanja. Dosledna in takojšnja prijava namreč pomeni boljši in učinkovitejši odziv policije, večjo možnost za uspešno preiskavo dogodka, pa tudi boljše preprečevanje tovrstnih ravnanj v prihodnje. Vse to je ključno za učinkovito delo policije in zagotavljanje varnosti ljudem.

Tako kot doslej občane zato še naprej pozivamo, da o vseh kaznivih ravnanjih, pa tudi tistih, ki so zgolj sumljive narave, takoj obveščajo policijo na telefonsko številko 113, ali pokličejo najbližjo enoto policije. Če želijo ostati anonimni, lahko pokličejo tudi na anonimno telefonsko številko policije 080 1200.

Če želijo z nami deliti posamezne informacije, ki sicer ne zahtevajo takojšnjega ukrepanja policije, pa lahko izberejo tudi druge načine komunikacije, npr. preko e-sporočil ali navadne pošte. Kontaktni podatki so objavljeni na spletni strani policije www.policija.si. Pri čemer pa znova opozarjamo, naj občani v primerih, ko kdo potrebuje takojšnjo pomoč, izberejo klic na številko 113, 080 1200 ali neposredno na policijsko postajo.

Vsaka prijava in informacija nam bo lahko pomagala preiskati in preprečevati nedovoljena ravnanja, končni rezultat takšnega sodelovanja pa je vedno višja raven varnosti za vse.