Sorodne objave

 

Kljub številnim in raznovrstnim okoliščinam ter novim izzivom, ki vplivajo na delo policije pri zagotavljanju varnosti, kjer so zahteve dela vedno večje, je Slovenija še vedno ena od najvarnejših držav. Tudi po Global Peace Index se Slovenija od leta 2008 uvršča med najbolj miroljubne države sveta.

Policija za zagotavljanje varnosti sproti ocenjuje varnostne razmere in temu primerno prilagaja ukrepe na terenu. Reakcijski čas za nujne interventne dogodke je v letu 2023 znašal 12 minut in 4 sekunde in je bil krajši za 7 sekund v primerjavi z letom 2022. Povprečni reakcijski čas je za nujne interventne dogodke v marcu 2024 znašal 11 minut in 36 sekund.

Po podatkih Eurostata je bilo v obdobju 2019–2021 v EU v povprečju 335 policistov na 100.000 prebivalcev, v Sloveniji pa je trenutno 328 policistov na 100.000 prebivalcev.

Policija v zadnjih letih aktivno izvaja promocijo policijskega poklica in zaposlovanja v Policiji. S Sklepom generalnega direktorja policije je bila leta 2018 ustanovljena Delovna skupina za promocijo zaposlovanja, da pregleda obstoječe stanje, izdela načrte promocije, skrbi za organizacijo in izvedbo dogodkov ter izdelavo slikovnega in po možnosti tudi video gradiva ter izvaja druge naloge s tega delovnega področja.

Skladno z načrtom dela policije za leto 2023 je omenjena delovna skupina pripravila Strategijo promocije policijskega poklica 2023–2025. Za pripravo strategije je delovna skupina uporabila izsledke treh različnih raziskav. Ključne za izdelavo strategije pa so tudi izkušnje promotorjev policijskega poklica in članov delovne skupine, ki so bile pridobljene med izvajanjem promocije.

Strategija tako opredeljuje motivacijske dejavnike, ki so ključni pri nagovarjanju kandidatov. Upoštevaje razpoložljiva finančna sredstva in prepoznavnost ter opaznost policije v vsakdanjem življenju, je promocija usmerjena v neposreden pristop policistov promotorjev do kandidatov, in sicer predvsem s predstavitvami poklica v razredih v srednjih šolah, na zaposlitvenih in kariernih sejmih ter drugih podobnih dogodkih. Poleg tega je policija okrepila promocijo na družbenih omrežjih, ki so mladim blizu, predvsem na Facebooku, pa tudi na družbenem omrežju X in poskusno na TikToku. Letos smo pridobili vloge 400 kandidatov za poklic policista.

Zaradi zaznanega večjega števila upokojitev ter predvsem večjega števila policistov, ki že izpolnjujejo pogoje za upokojitev, smo se v Policiji dodatno odločili v največji možni meri prisluhniti željam navedenih policistov, ki bi bili delo v policijskih vrstah še pripravljeni opravljati, vendar na manj zahtevnih delovnih mestih v okviru matične enote oziroma na drugi policijski enoti v okviru matične policijske uprave oziroma matične notranje organizacijske enote Generalne policijske uprave ali eventualno tudi na drugi policijski upravi oziroma v notranji organizacijski enoti Generalne policijske uprave.

Tako se na policijskih upravah oziroma notranjih organizacijskih enotah Generalne policijske uprave z navedenimi uslužbenci policije opravljajo pogovori, v okviru katerih se iščejo rešitve, sprejemljive tako za uslužbenca policije kot tudi za delodajalca, kako strokoven in izkušen kader za določen čas še obdržati v policijskih vrstah.

Do 30. septembra 2024 bo na Policijski akademiji, Višji policijski šoli v Tacnu končalo izobraževanje 134 kandidatov za policiste. Razdelilnik policistov po enotah bo sledil kadrovskim potrebam in obremenitvam posameznih policijskih uprav. Sicer je trenutno na Policijski akademiji v 1. letniku Višje policijske šole 143 kandidatov, v drugem pa omenjenih 134 kandidatov. Junija konča študij Višje policijske šole še 121 kandidatov; gre za dodatno izobraževanje za pridobitev višješolske izobrazbe (prekvalifikacija nadzornikov državne meje).

Policiste, ki zapustijo sistem, redno nadomeščamo, kolikor je to le mogoče. Vsako leto (tudi letos) tako zaposlimo novo generacijo kandidatov za policiste, ki se potem dve leti izobražujejo na Višji policijski šoli. Dovoljenje imamo za vpis do 300 kandidatov za policiste in vedno se želimo čim bolj približati tej številki. Dejansko število kandidatov je odvisno od tega, koliko jih uspešno opravi izbirne postopke.

Poleg tega redno izvajamo zaposlitvene postopke za druga delovna mesta v Policiji, tudi za delovna mesta policistov, ki jih lahko zasedejo kandidati, ki nimajo (nujno) poklica policist. V zadnjih nekaj letih je tako v povprečju vsak mesec v teku približno 100 zaposlitvenih postopkov, od tega jih je približno polovica za delovna mesta policistov, ostalo pa so javne objave za strokovno-tehnična delovna mesta.