Sorodne objave

 

Primorska Pivka je bila pretekli vikend, od 13. do 15. septembra 2024, obarvana zeleno in malo tudi modro. Mladi in malo manj mladi navdušenci iz vse Slovenije s(m)o se namreč zbrali na osrednjem muzejskem in vojaškozgodovinskem dogodku leta – ZgodoVikendu, ki ga prireja Park vojaške zgodovine Pivka.

Dobro razpoloženi sodelujoči pri predstavitvi slovenske policije na letošnjem ZgodoVikendu - skupinska slika

Ker se pomena ohranjanja kulturne dediščine v policiji še kako zavedamo, smo na dogodku sodelovali tudi policisti in se tako postavili ob bok številnim sodelujočim ustanovam (vojska, civilna zaščita, gasilci in številni drugi), ki jih vse druži pomoč sodržavljanom.

Policijski čoln P-111 na zunanjem platoju muzeja v Pivki, pogled iz zraka

V ospredju naše predstavitve je bil naš največji muzejski eksponat, ki ga razstavljamo v Parku vojaške zgodovine Pivka, to je policijski čoln P-111, ki sta ga notranji minister Boštjan Poklukar in generalni direktor policije mag. Senad Jušić po krajši slovesnosti predala obiskovalcem. Ti so si tako lahko ogledali prenovljeno palubo in notranjost čolna.

Generalni direktor policije mag. Senad Jušić med nagovorom v Parku vojaške zgodovine Pivka

Mag. Senad Jušić je v svojem nagovoru obiskovalcem dejal, da "ima današnja priložnost za policijo velik pomen. Potem ko smo se od našega dolgoletnega sodelavca, karizmatičnega čolna P-111 pred nekaj leti poslovili in ga pospremili v pokoj, ga danes znova pozdravljamo, takole prenovljenega in pomlajenega. Za mnoge je morda le čoln. Niti največji, niti najhitrejši. Pač eden od mnogih. Za nas, policiste, pa je bil 26 let zanesljiv partner in mnogokrat zaščitnik v najzahtevnejših trenutkih."

Generalni direktor policije se je Parku vojaške zgodovine iskreno zahvalil, "da je temu častnemu članu naše modre družine zagotovil nov dom in v resnici tudi novo življenje." Pri tem je spomnil, da je nov dom ponudil tudi "specialnemu oklepnemu vozilu, ki je bil prvi policijski primerek muzejske zbirke, in policijskemu helikopterju, ki se je po 42 letih dela v policiji upokojil pred dobrima dvema letoma."

Notranji minister Boštjan Poklukar se rokuje s policistoma mornarjema na palubi čolna

Minister Poklukar je v svojem nagovoru poudaril izjemno pomembno vlogo Parka vojaške zgodovine Pivka in njegov pomen za slovenski narod, saj je pomemben akter pri ohranjanju spomina na osamosvojitvene procese naše države in druge s tem povezane zgodovinsko pomembne dogodke, pri katerih je sodelovala tudi slovenska policija. Izrazil je zadovoljstvo, da policijski čoln P-111 ni končal v razrezu, ampak je dobil svoj zadnji dom prav tukaj v Pivki. Na koncu se je zahvalil vodstvu Parka vojaške zgodovine in napovedal, da bo v Parku našlo svoje mesto še kakšno sredstvo slovenske policije, ki je odslužilo svojemu namenu, zdaj pa bo lahko na ogled obiskovalcem.

Bombni tehnik Specialne enote ob policijskem robotu za uničevanje eksplozivnih sredstev

Policija je k pestremu dogajanju prispevala tudi s prikazom dinamične vaje bombnih tehnikov Specialne enote. Ti so poskrbeli za pravo eksplozijo, ki je navdušila vse! Izza zaščitnega traku smo si tako na glavnem prizorišču lahko ogledali, kako bombni tehniki z roboti identificirajo nevaren neznani predmet, ga prestavijo na varno in uničijo.

Množica obiskovalcev si ob policijski stojnici ogleduje delo in opremo kriminalista

Policisti smo obiskovalce navdušili tudi s predstavljanjem poklica policista, razstavljeno policijsko opremo in vozili. Pri tem nam je bil kot vedno v veliko pomoč policist Leon, h kateremu se je stisnil prenekateri malček oziroma malčica. Ker nam v policiji pri delu pomagajo tudi naši štirinožni pomočniki, ti na ZgodoVikendu seveda niso manjkali. Pes je vendarle človekov najboljši prijatelj in zaveznik.

Nasmejana otroka ob policijski maskoti, policistu Leonu

Svoje pa so k dogajanju dodali tudi policijski starodobniki, ki so nas za nekaj trenutkov popeljali v tiste še ne tako davne čase, ko smo si avtomobil znali popraviti kar sami in ko so nas na armaturni plošči pričakali le maloštevilni gumbi in ročice, s katerimi smo upravljali vozila.

ZgodoVikend 2024, izsek iz videa (obiskovalci slikajo poliicijski čoln)

Video: Policija na ZgodoVikendu 2024

Kar nekaj znanih obrazov je bilo videti v množici navdušencev in nekateri med njimi so potrdili, da se pripravljajo na vstop v naše vrste oziroma da bodo oktobra že sedli v študentske klopi na Višji policijski šoli v Tacnu!