Sorodne objave

 

Na dvorišču nekdanjega domovanja družine Scherbaum, ki je danes dom Muzeja narodne osvoboditve Maribor, nas je 28. junija 2024, ob okrogli obletnici odprtja zgradbe PP Maribor I, združil spoštljiv odnos do zgodovine.

mno vosnjakova 1 2024 06 28 MP77793 foto pigac si

Na svečanem dogodku smo sprva odprli razstavo direktorice muzeja Simone Tripkovič z naslovom "Mi z Vošnjakove 1 – Policijska postaja Maribor I praznuje". Razstava mimoidočim razkriva zgodovinsko pripoved miličnikov, zdaj policistov ene najbolj obremenjenih policijskih postaj. To je tudi osebna pripoved o ljudeh, ki so v svoj drugi dom leta in leta vlagali svoje zamisli in energijo ter ga s tem sočasno spreminjali, da se je lahko razvil v to, kar je danes. Kot je ob tej priložnosti povedala avtorica razstave, gra za prikaz izjemnega razvoja in zgodovinske pestrosti.

mno vosnjakova 1 2024 06 28 MP77747 foto pigac si

Ob tej priložnosti smo izdali tudi jubilejni zbornik, ki bralca popelje skozi zgodovino Policijske postaje Maribor I in ki je delo avtorjev mag. Aleksandra Thalerja, Sama Klepca in Mirka Ploja. Ogromno truda in energije je bilo v preteklih letih vloženega v zbiranje zgodovinskega materiala, zlasti mag. Thalerja. Zbornik, na katerega smo izjemno ponosni, je izšel tudi ob podpori stanovskega združenja Policijskega veteranskega društva Sever Maribor, Ministrstva za notranje zadeve (Službe za upravno grafično poslovanje) in sodelavcev iz Policijske uprave Maribor. Predsednik PVD Sever Darko Šorli se je v nagovoru dotaknil pomembnosti zbornika, obenem pa izpostavil nekatere ključne zgodovinske momente, ki so pomembno izoblikovali policijsko zgodovino.

mno vosnjakova 1 2024 06 28 MP77835 foto pigac si

Policijska Postaja Maribor I sicer predstavlja delovno okolje za policistke in policiste, ki skrbijo za varnost na levem bregu Drave, za približno 45.000 občanov dveh občin. Njena vpetost v mestno središče prinaša vsakodnevne izzive, ki so jim policisti kos tudi zaradi trdnega sodelovanja z lokalno skupnostjo. Zbrane je ob tej priložnosti nagovoril župan Mestne občine Maribor Aleksandra Saša Arsenoviča in se v nagovoru sprehodil skozi nekaj prelomnih dogodkov in ključnih zgodovinskih trenutkov mariborskih policistov.

mno vosnjakova 1 2024 06 28 MP77881 foto pigac si

Dogodek je privabil tudi nekdanje sodelavce, zlasti načelnike oz. komandirje. Mnogi so na Vošnjakovi pridobivali pomembne izkušnje in se tam kalili, nekateri pa svojo karierno pot še nadgradili. Med njimi tudi direktor Policijske uprave Beno Meglič, ki se svojega dela na "enki", kot ji pravimo "po naše", rad spominja. Med drugim je dejal: "Ponosen sem, da sem bil tudi sam del te pomenljive zgodbe. Svoje karierne poti na tej postaji se rad spominjam, ne le zato, ker je to še danes delovno okolje, ki prinaša izjemno raznolikost, širino dela, zahtevne in kompleksne situacije, ampak ker je to postaja, kjer so se kalili mnogi kadri. Še posebej me veseli, da se na tej postaji še ohranjajo policijska kultura, ki je veljala od nekdaj, kolektiv, v katerem vladajo spoštovanje, tovarištvo in kolegialnost, ter generacijska povezanost, ki prinaša napredek in razvoj celotnemu kolektivu, srcu policijske postaje."

mno vosnjakova 1 2024 06 28 MP77900 foto pigac si

Ob koncu slovesnosti sta zbrane po razstavi popeljala avtorica, direktorica muzeja Simona Tripković, in eden izmed soavtorjev zbornika Mirko Ploj, nato pa so se odpravili še v Mestni park, kjer so večer preživeli v družbi Policijskega orkestra, ki je z izjemnim repertoarjem popestril Festival Lent, in tako večer tudi zaključili "po policijsko".

2024 06 28 fl2024 orkester mestni park mb MP78039 foto pigac si 

Foto: Marko Pigac