Sorodne objave

 

Z različnimi dogodki, proslavami in drugimi aktivnostmi v slovenski policiji vsako leto junija zaznamujemo svoj praznik. Tudi letos je bil junij prazničen že od prvih dni, ko so se začele vrstiti slovesnosti na območjih posameznih policijskih uprav in notranjih organizacijskih enot. Danes, 27. junija 2024, smo ga zaokrožili še z osrednjo, državno proslavo v Kongresnem centru Brdo, ki smo jo priredili prav na dan policije. Kot slavnostna govornika sta udeležence nagovorila generalni direktor policije mag. Senad Jušić in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Osrednja slovesnost od dnevu policije je bila v Kongresnem centru Brdo.

Dan policije smo letos počastili z osrednjo slovesnostjo v Kongresnem centru Brdo.

Generalni direktor policije med nagovorom

"Sam sem že več kot tri desetletja v policiji in se zavedam, da biti policist nekoč in danes ni enako. Družba se je močno spremenila, spremenile so se vrednote, pa tudi varnostne razmere v regiji in širše po svetu," je dejal generalni direktor policije in dodal, da pa kljub temu ostajamo varna država, za kar se moramo v prvi vrsti zahvaliti prav vsem policistkam in policistom ter ostalim zaposlenim v policiji, ki vsakodnevno predano delajo.

Mag. Jušić: "Med dogodki, ki so si upravičeno prislužili mesto v zgodovini, je tudi 27. junij '91"

Generalni direktor policije je v svojem nagovoru med drugim dejal, da so se že kmalu po razglašeni neodvisnosti zvrstili dogodki, ki si morda niso prislužili statusa državnega praznika, zagotovo pa so si prislužili svoje mesto v zgodovini: "Eden takih je vsekakor 27. junij '91, ko so se policisti, tedaj še miličniki, spopadli z Jugoslovansko ljudsko armado na mejnem prehodu Holmec. To je bil eden izmed večjih oboroženih poskusov jugoslovanskih oblasti, da bi nam vzela pravico do lastne države. Junaška dejanja miličnikov so to preprečila."

V nadaljevanju je povzel nekatere varnostne pojave, od kibernetske kriminalitete in groženj z napadi v šolah pa do migracij, ki jih porajajo nova vojna žarišča po svetu, in ekstremnih naravnih nesreč, ki se z oddaljenih koncev sveta selijo k nam. "Čedalje očitneje je, da so največji varnostni izzivi tudi pri nas povezani z globalnim dogajanjem po svetu. Spremembam v družbi, v kateri živimo, žal ne moremo ubežati, lahko pa se jim prilagodimo po svojih najboljših močeh. Pomembno je, da svoj pogled pogumno usmerimo naprej in si prizadevamo za čim boljši jutri. Mislim, da prav to tudi počnemo in da smo pri tem uspešni. Nenazadnje, ko smo v času osamosvojitvenih procesov branili pravico do lastne izbire prihodnosti, smo imeli pred očmi prav to – pravico, da sami odločamo o tem, v kakšni družbi bomo živeli. Tako kot danes se je tudi takrat zdelo, da majhen narod in majhna država nimata dosti vpliva. A smo svetu dokazali nasprotno."

Nazadnje je sklenil: "Danes lahko ponosno zatrdimo, da je Slovenija država, v kateri je lepo živeti – kljub vsem izzivom se že skoraj dve desetletji uvrščamo med najbolj varne države sveta. Zato naj ob našem prazniku izrazim skromno, a v resnici pomembno željo – da bi bila varnost prepoznana kot najdragocenejši kapital te države."

Minister za notranje zadeve med nagovorom

Minister Poklukar je v nagovoru poudaril, da je slovenska policija danes "demokratična, avtonomna, enotna, moderna in visoko strokovna institucija, ki ji državljanke in državljani zaupamo."

Poklukar: "Slovenska policija se hitro in sproti prilagaja sodobnim varnostnim izzivom, zaradi česar je Slovenija ena najvarnejših držav na svetu"

Enako kot generalni direktor policije je tudi notranji minister Boštjan Poklukar izpostavil, da se Slovenija tako kot celotna Evropska unija sooča s spremenjenim varnostnim okoljem na področju notranje varnosti. "Slovenska policija se na tovrstne grožnje odziva takoj in z vsemi razpoložljivimi resursi. Po nekaj več kot letu dni na vrhu resorja notranjih zadev ocenjujem, da svoje temeljne zakonske naloge opravlja zelo dobro." Vsem policistkam in policistom je zato izrekel pohvalo in jim čestital za pogumno in požrtvovalno delo pri zagotavljanju visoke stopnje javne varnosti in reda v Sloveniji.

"Policistke in policisti svoje delo še posebej dobro opravljate na področju nezakonitih migracij, na področju preiskav korupcijskih kaznivih dejanj, učinkoviti ste pri preiskovanju najtežjih kaznivih dejanj, izvajate nadzor na notranji meji s Hrvaško in Madžarsko, izboljšujete stanje prometne varnosti, zelo dobro opravljate policijsko delo v skupnosti in še in še bi lahko našteval. Zagotavljate mir in stabilnost v številnih mednarodnih operacijah in misijah po svetu, tudi v najzahtevnejših varnostnih okoljih sveta; v Palestini in v Ukrajini. Uspešno delujete v policijskih operacijah agencij, kot so Frontex, Europol in Interpol, od koder prihajajo odlične ocene ter številne pohvale za vaše delo," je naštel Poklukar.

Ob koncu se je zahvalil tudi generalnemu direktorju policije ter celotnemu vodstvu slovenske policije na lokalni, regijski in državni ravni, pa tudi obema socialnima partnerjema:Policijskemu sindikatu Slovenije in Sindikatu policistov Slovenije, za zgleden, konstruktiven in odkrit socialni dialog.

Videoprikaz policijskega dela med igranjem Policijskega orkestra na odru

"Zaradi vas je lepa, ker je lepa samo, ko je varna. To je vaša država in vi ste njen ponos!"

Prireditev, ki je bila namenjena predvsem naši notranji javnosti, torej delavcem policije in notranjega ministrstva, je potekala v režiji Tomaža Letnarja, ki je v scenariju z besedo in sliko prepletel lepote Slovenije s policijskim delom.

Na slovesnosti je nastopila solistka Nina Strnad.

Za glasbeni del kulturnega programa je tudi tokrat poskrbel vedno vrhunski Policijski orkester z gostjo, mlado solistko Nino Strnad in njeno džezovsko intrepretacijo slovenskih skladb: Na krilih hrepenenja, Nad mestom se dani, Bela cesta, Ne prižigaj luči v temi.

Povezovalka na prireditvi, dramska igralka Mia Skrbinac

V vlogi povezovalke je nastopila dramska igralka Mia Skrbinac, ki je med drugim dejala tudi, da policisti lepo skrbijo za to našo deželo: "Zaradi vas je lepa, ker je lepa samo, ko je varna. To je vaša država in vi ste njen ponos!"

Nekaterim najzaslužnejšim posameznikom podeljena najvišja priznanja policije

Popoldne, na ločenem dogodku pred samo slovesnostjo, je generalni direktor policije mag. Senad Jušić v Kongresnem centru Brdo nekaterim najzaslužnejšim posameznikom podelil najvišja priznanja policije.

Skupinska slika današnjih prejemnikov najvišjih priznanj policije

  • Znak policije za 20 let dela v policiji je prejel Alen Vozelj, direktor Urada za informatiko in telekomunikacije, za 30 let pa Beno Meglič, direktor Policijske uprave Maribor. Alen Vozelj je poleg tega prejel tudi zlati ščit policije.
  • Veliki ščit policije z bronasto zvezdo so prejeli: dr. Katja Drobnič, danes upokojena, nazadnje zaposlena v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju, mag. Melita Globočnik Trnovšek, vodja Sektorja za organizacijo in razvoj uniformirane policije na Upravi uniformirane policije, Sandi Kamenšek, danes upokojen, nazadnje zaposlen kot komandir Postaje mejne policije Rogatec, mag. Milan Kangler, pomočnik poveljnika Specialne enote, Cvetka Lumbar, vodja Sektorja za varovanje in podporo na Policijski akademiji, Marko Medvešek, danes upokojen, nazadnje zaposlen kot vodja Oddelka za šolanje službenih psov na Policijski akademiji, Beno Meglič, direktor PU Maribor, Danilo Ungar, vodja policijskega okoliša na PP Celje, in Milan Vogrinec, dolgoletni vodja Oddelka za splošno kriminaliteto na Policijski upravi Celje.
  • Velika ščita policije s srebrno zvezdo sta bila podeljena Slavku Korošu, ki je danes upokojen, nazadnje pa zaposlen v vodstvu Uprave kriminalistične policije, in Tomislavu Omejcu, direktorju PU Ljubljana.
  • Bronasti znak policije za sodelovanje so prejeli: dr. Peter Kövari, predstavnik Interpolovega nacionalnega centralnega biroja na Madžarskem, pisatelj in scenarist Tomaž Letnar, med drugim režiser zadnjih osrednjih slovesnosti ob dnevu policije, in Zdenka Simčič, ki je bila do upokojitve zaposlena na Protokolu Republike Slovenije.
  • Srebrni znak policije za sodelovanje so prejeli: pisarna carinskega atašeja Francije za Jugovzhodno Evropo in Balkan v Beogradu (Srbija), Mladen Marić, načelnik Uprave za organizirano in težko kriminaliteto (MUP Republike Srbske), in Protokol RS.
  • Zlati znak policije za sodelovanje pa sta prejela: Siniša Kostrešević, direktor Policije Republike Srbske (BiH), in Organizacijski komite Pohoda razuma, volje in moči – Brajnikovega memoriala.

Ob robu slovesnosti v centru Kranja pripravili predstavitev policijskega dela

Dan policije smo že popoldne izkoristili tudi za predstavitev svojega dela. Na Slovenskem trgu v Kranju smo pokazali nekatere najzanimivejše vidike policijskega poklica z nekaterih področij dela, opremo, naprave in vozila ter službene živali.

Stojnica z napisom POLICIJA s sodelujočimi policisti in mimoidočimi na Slovenskem trgu v Kranju

Mimoidoče so pritegnili policisti Specialne enote z intervencijskim vozilom in robotom, policisti varnostniki z blindiranim vozilom, policist prometnik z motornim kolesom, vodnik službenega psa in konjeniki s svojimi štirinožnimi pomočniki, upravljalci brezpilotnih letalnikov (dronov) in drugi. Obiskovalce središča mesta je dodatno navdušil tudi krajši nastop Policijskega orkestra.

Policijski helikopter ob pristanku pred Kongresnim centrom Brdo, pred njim stojijo trije piloti

Del predstavitve policijskega dela pa smo zatem preselili še na ploščad pred Kongresnim centrom Brdo, kjer je pristal celo policijski helikopter.

Poklonili smo se tudi spominu na umrle policiste

Vsako leto se ob dnevu policije spominjamo zgodovinskih dogodkov leta 1991, v katerih smo dejavno sodelovali in ki so pripeljali do osamosvojitve naše države. Spominjamo se nekdanjih sodelavcev Željka Ernoiča, Bojana Štumbergerja, Marijana Dobelška, Roberta Hvalca, Stanislava Straška in Franca Šošterja, ki so za domovino med osamosvojitveno vojno dali svoje življenje.

Delegacija se v sprevodu pomika k pomniku na Novih Žalah, na čelu dva policista nosita venec

Delegacija Ministrstva za notranje zadeve, Policije in Zveze policijskih veteranskih društev Sever pod vodstvom ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja se je tako s položitvijo vencev pri dveh spominskih obeležjih v Parku spomina Tacen in pri pomniku padlim v vojni za Slovenijo 1991 na Novih Žalah v Ljubljani že dopoldne poklonila spominu na umrle policiste, ki so izgubili življenje v vojni za Slovenijo 1991, in policiste, ki so izgubili življenje pri opravljanju policijskih nalog po letu 1991.

Povezane vsebine

Dan policije – 27. junij