Sorodne objave

Muzejska dejavnost 12. oktober 2021
Enakost spolov 18. april 2019
 

Ob letošnji visoki, že 50. obletnici sistemskega zaposlovanja uniformiranih policistk smo danes, 25. septembra 2023, v Kongresnem centru Brdo priredili slovesnost s pestrim kulturnim in spremljevalnim programom. Na ta način smo sklenili več mesecev trajajoč projekt zbiranja pričevanj nekdanjih miličnic in gradiva o zgodovinskih mejnikih vključevanja žensk v našo organizacijo.

20230925 114908

Slovesnosti so se udeležili tudi visoki gostje, med njimi namestnik generalnega direktorja policije magister Robert Ferenc, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in makedonski minister za notranje zadeve Oliver Spasovski z delegacijo, generalna sekretarka vlade Barbara Kolenko Helbl in predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas. Med gosti so prevladovale ženske, tako policistke kot kolegice, ki so zaposlene na strokovno-tehničnih delovnih mestih v policiji in na notranjem ministrstvu.

IMG 7622 MartinaStergar

Vodja posvetovalnega telesa za integracijo načela enakosti spolov Martina Stergar je udeležence ob tej priložnosti povabila k branju novih publikacij na temo zgodovinskih vidikov zaposlovanja žensk v slovenski policiji, med drugim k obsežni monografiji, ki nudi podroben vpogled v proces vključevanja žensk v naše strukture in vključuje pričevanja nekdanjih uslužbenk in njihove spomine na pretekla obdobja.

Nekateri vidiki organizacijskega življenja v policiji: razlike med spoloma (raziskovalno poročilo)

Kje so ženske? Ob 50-letnici sistemskega zaposlovanja policistk, nekoč imenovanih miličnice (brošura)

Kje so ženske? Prepoznavnost, vključenost in vidnost žensk (knjiga)

Stergar: "Intenzivno raziskovalno delo nas je pripeljalo do nekaterih novih spoznanj o začetkih vključevanja žensk v slovensko policijo"

Ker je ideja o projektu nastala v Posvetovalnem telesu za integracijo načela enakosti spolov na notranjem ministrstvu z organoma v sestavi, je udeležence najprej nagovorila vodja posvetovalnega telesa Martina Stergar. Povedala je, da so letos zaključili obsežno raziskovalno poročilo z naslovom "Nekateri vidiki organizacijskega življenja v policiji: razlike med spoloma", ob tem pa pripravili najprej razstavo in nato še publikacijo o nekaterih mejnikih iz zgodovine žensk v slovenski policiji z naslovom "Kje so ženske? Prepoznavnost, vključenost in vidnost žensk".

"Kar nekaj gradiva je bilo treba pregledati in opraviti več razgovorov, ki so nas pripeljali do nekaterih novih spoznanj o začetkih in razlogih vključevanja žensk v slovensko policijo. Podatki o ženskah so bili namreč skopi in težko dostopni, ženske pa manj vidne. Za podporo in pomoč se zato iskreno zahvaljujemo vsem, ki so pri tem sodelovali, prav posebej pa vsem tistim, ki so dodali iskrene pripovedi o delu v policijski organizaciji, ki so prispevali informacije, gradivo, fotografije in ostalo, pa tudi ostalim avtorjem: mag. Tereziji Andreji Povše, Darinki Kolar Osvald in dr. Aleksandru Koporcu," je dejala in dodala: "Po vseh teh letih se nismo več zadovoljili z navedbami, da so bile policistke v policiji zaposlene že pred letom 1973, zanimalo nas je več kot le to, da smo bile, kje smo bile in kaj smo počele. Ta del zgodovine je bilo treba dopolniti."

IMG 7659 RobertFerenc

Namestnik generalnega direktorja policije mag. Robert Ferenc je nagovoril sodelavke: "Spoštovane policistke, vaše delo v modri uniformi je cenjeno in šteje. Danes sodobna policija brez vas ne bi bila to, kar je."

Mag. Ferenc: "Spoštovane policistke, hvala, da ste del naše institucije"

Namestnik generalnega direktorja policije mag. Robert Ferenc je v svojem nagovoru omenil, da duh časa ženskam v notranjih organih naše države ni bil vedno naklonjen in močno so se morale boriti, da so danes tukaj, kjer so, enakovredne sodelavke svojim moškim kolegom. "A pot do sem ni bila kratka, niti hitra, vsekakor tudi ne preprosta. Da jim je to uspelo, je bilo potrebne veliko vztrajnosti in močne volje. Pa tudi podpore in razumevanja."

Poudaril je še, da je naša policijska struktura zaradi žensk bogatejša, in to v več pogledih: "Če so ženske na začetku svojega zaposlovanja v policiji delovale predvsem na področjih, ki so se dotikala socialne problematike (denimo delo z otroki, mladostniki in ženskami), so danes del slehernega kolektiva. Zaposlene so kot kriminalistke, inšpektorice, prometne policistke, forenzičarke, vodje policijskega okoliša, celo pripadnice Posebne policijske enote in Specialne enote. Danes je že velik delež žensk na vodstvenih položajih. Navsezadnje je našo policijo vodila tudi že prva generalna direktorica policije. Kaj želim povedati s tem? Danes si policije brez žensk ne moremo več zamisliti, saj je naše delo z roko v roki kakovostnejše in produktivnejše."

IMG 7669 BostjanPoklukar

"Leto 1973 je bilo za slovensko policijo leto sprememb," je poudaril Boštjan Poklukar: "Zaradi spremenjenih varnostnih razmer in realne grožnje s terorističnimi napadi je bila ustanovljena specialna enota, v tistem času je slovenska milica postajala vse bolj sodobna in odprta organizacija primerljiva s policijami zahodno evropskih držav ter najpomembnejše – tistega leta je slovenska milica začela v svoje vrste sistemsko zaposlovati ženske!"

Poklukar: "Poklic policistke je cenjen in spoštovan ter med mladimi dekleti vse bolj zaželen"

Tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je miličnicam in policistkam zahvalil za njihovo izjemno delo in prispevek k enakopravnosti v slovenski policiji, predvsem pa v slovenski družbi. Kot je dejal: "Miličnice in policistke ste orale ledino enakopravnosti v poklicu, ki je stoletja veljal za moškega, slovenski policiji pa ste postavile nov temelj razvoja v procesu demokratičnosti, enakopravnosti in vključevanja. Na vse to smo lahko še kako ponosni! /.../ Vseeno je treba priznati, da vam v tistih časih ni bilo vedno lahko, saj ste se dokazovale v tradicionalno moškem poklicu. A ženske v policiji imate tisto posebno energijo in pogum, ki se lahko kosa z vsakim moškim kolegom, zato je poklic miličnice ali danes policistke cenjen in spoštovan, med mladimi dekleti pa vse bolj zaželen."

IMG 0867

Po začetni razstavi Kje so ženske? smo ob zaključku večmesečnega projekta pripravili tudi tri publikacije

S slavnostnim dogodkom se zaključuje večmesečni projekt, ki se je pravzaprav začel že spomladi z razstavo Kje so ženske? in katerega naloga je bila zbrati in zapisati pričevanja in spomine nekdanjih miličnic ter najti gradivo o zgodovini zaposlovanja žensk v naši organizaciji. Okrogel jubilej smo izkoristili tudi za obsežno raziskovalno poročilo o nekaterih vidikih organizacijskega življenja v policiji ter razstavo in publikacije o nekaterih mejnikih iz zgodovine žensk v slovenski policiji. Pri projektu je Posvetovalno telo za integracijo načela enakosti spolov sodelovalo tudi z Muzejem slovenske policije.

20230925 103753

Razstava Kje so ženske? prikazuje delovno pot žensk v slovenski policiji. Marsikoga preseneča, da smo že leta 1936, v času Kraljevine Jugoslavije, dobili prvo slovensko policistko in prvo policistko v Jugoslaviji. Takrat je bil to izjemen uspeh za vso družbo in o tem so pisali številni jugoslovanski mediji. Da brez žensk in njihove pomoči ne gre, se je pokazalo že med drugo svetovno vojno, ko se je veliko moških odpravilo na bojišča in so morale prav ženske zapolniti njihovo vlogo, tako na delovnih mestih kot doma. Korenita sprememba se je zgodila leta 1973, ko so bile v milico sprejete prve miličnice, zato je to leto velika prelomnica in je eden največjih mejnikov za policijski poklic.

IMG 7645 videoWinkler

Leto 1973 je leto, ki pomeni začetek vključevanja žensk v takratno milico. Na slovesnosti smo lahko prisluhnili, kaj je o tem povedal Ivan Janez Winkler, ki se je upokojil v 80. letih prejšnjega stoletja kot namestnik republiškega sekretarja v kabinetu takratnega republiškega sekretariata notranjih zadev. Pogovor z njim je vodila Martina Stergar, posnet pa je bil junija lani, deset mesecev pred njegovo smrtjo.

IMG 7613

Vizualno in glasbeno zanimiv program

V kulturnem programu so se zvrstile zanimive pesmi, med njimi: Tovarišica miličnica (v izvedbi Draga Misleja Mefa), Rože se odpirajo (v izvedbi nekdanje miličnice Jolande Ravnikar, ki jo je na harmoniki spremljal Marko Hatlak), Nena (v izvedbi Policijskega orkestra in solista Gregorja Ravnika), Tiste lepe dni (v izvedbi Policijskega orkestra in policistke Klavdije Trnovšek) in Koračnica policije (skladatelja Bojana Adamiča in v izvedbi Policijskega orkestra).

20230925 114543

Pestrost policijskega dela se odraža tudi v raznolikosti policijskih uniform

Ženske so prisotne na praktično vseh področjih policijskega dela. Za policijsko uniformo na vsakem od teh področij so sicer značilne določene posebnosti; nekatere smo na današnji slovesnosti tudi pokazali. Čez oder so se namreč sprehodile t. i. splošna policistka (v poletnem kompletu dnevne uniforme), policistka prometnica, policistka motoristka, policistka kolesarka, policistka pilotka, policistka vodnica službenega psa, policistka kriminalistična tehnica, policistka varnostnica, policistka pripadnica Posebne policijske enote, policiska pripadnica Specialne enote, policijska inšpektorica, policistka, članica Policijskega orkestra ...

Sicer pa policistke delajo tudi v policijski konjenici in kot policistke motoristke, policistke kolesarke, policistke smučarke, policistke v častni enoti policije, policistke vrhunske športnice, a še nobena kot policistka mornarka. Niso pa vse policistke uniformirane. Nekatere svoje delo opravljajo samo v posebej označenih površnikih, na primer pogajalke. Povsem "v civilu" so zaposleni v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju ter policisti in policistke, ki skrbijo za varnost varovanih oseb. Popolnoma drugače je opremljena tudi Posebna policijska enota; med njimi je kar nekaj žensk. In če so prve policistke nekoč delale le z ženskami in otroki, danes opravljajo še druga policijska dela; so na primer operaterke v operativno-komunikacijskih centrih, kurirke, receptorke, tajne delavke, policistke v mobilnih kriminalističnih oddelkih. Delajo na področju mejne policije, v mednarodnih organizacijah, kot sta Europol in Interpol, in v mednarodnih civilnih misijah. Policistke so tudi med predavatelji v Policijski akademiji in na področju protokola ter odnosov z javnostmi, pa tudi med finančniki in kadroviki; skoraj ni delovnega področja v policiji, skratka, kjer ne bi bila enakopravno zastopana oba spola.

20230925 112835

Na slovesnosti je bil kot zanimivost predvajan tudi arhivski videoposnetek modne revije v Festivalni dvorani v Ljubljani iz leta 1991, na kateri so bile predstavljene takrat nove policijske uniforme oziroma nova celostna podoba slovenske policije. Posnetek nam je za predvajanje na današnji slovesnosti odstopila Branka Bizjan.

Povezane vsebine

Pred dnevom žena v policiji odprli zanimivo razstavo Kje so ženske?

Zgodovina slovenske policije