Sorodne objave

 

Na Policijski akademiji v Zagrebu je 7. marca 2024 v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom na Hrvaškem potekalo odprtje razstave Kje so ženske?, ki smo jo na Ministrstvu za notranje zadeve in v Policiji pripravili lani ob 50-letnici sistemskega zaposlovanja uniformiranih policistk.

Odprtja razstave so se udeležili slovenski veleposlanik na Hrvaškem Gašper Dovžan, načelnik Policijske akademije v Zagrebu Josip Ćelić, njegova namestnica Mirjana Abramović, direktor slovenske Policijske akademije mag. Ivo Holc in njegov namestnik Danilo Jamer, vodja službe za strateško, evropsko in mednarodno sodelovanje v vodstvu hrvaške policije Vlatka Vulić, slovenski policijski ataše mag. Srečko Jarc, vodja Muzeja slovenske policije Muhamed Delić, avtorici razstave Martina Stergar, višja policijska inšpektorica s Policijske akademije, in mag. Terezija Andreja Povše, sekretarka na MNZ, tuji policijski uradniki za zvezo na Hrvaškem ter številni drugi gostje.

20240306 121900

Prisotne sta pozdravila in nagovorila načelnik zagrebške Policijske akademije Josip Ćelić in njegova namestnica Mirjana Abramović.

nagovor

Avtorica razstave Martina Stergar je udeležencem na kratko predstavila namen razstave, tj. predvsem seznanitev notranje in zunanje javnosti z zgodovino slovenske policije oziroma začetki vključevanja žensk v slovensko policijo, saj je bilo to do zdaj manj vidno. Razstava je namenjena tudi ozaveščanju o pomenu spodbujanja politike enakosti spolov ter prepoznavanju, vključenosti in vidnosti obeh spolov v policijski organizaciji.

stergar roze

Veleposlanik Republike Slovenije se je Policijski akademiji v Zagrebu zahvalil za sodelovanje, saj je prav slednja omogočila, da smo ob prihajajočem mednarodnem dnevu žensk na ogled postavili razstavo, ki poleg nove izkušnje prispeva tudi k boljšemu povezovanju in sodelovanju med Slovenijo in Hrvaško.

klapa

Dogodek je glasbeno popestrila Policijska klapa Sveti Mihovil.

Poleg uradnega dela in odprtja razstave so si Martina Stergar, mag. Terezija Andreja Pavše in novi vodja Muzeja slovenske policije Muhamed Delić ogledali Muzej hrvaške policije, izmenjali izkušnje na strokovnih področjih in utrdili sodelovanje. Hrvaškim kolegicam in kolegom smo podarili izvode naših publikacij, ki smo jih pripravili ob tem projektu. Udeležba na dogodku bo gotovo obogatila naše izkušnje na delovnih področjih, ki jih zastopamo, obenem pa je dogodek tudi priložnost za novo sodelovanje.

Povezane vsebine

Muzejska dejavnost

Enakost spolov