Sorodne objave

 

Na Policijski akademiji v Tacnu so včeraj, 6. junija 2024, odmevali navdušeni vzkliki otrok. Pod Šmarno goro smo namreč gostili 65 otrok, ki so sodelovali v projektu Varno na kolesu. Gre za projekt, ki že nekaj let poteka v okviru družbe Butan plin in pri katerem policija sodeluje kot podpornik ideje o varnem kolesarjenju najmlajših udeležencev v prometu.

Otroci na policijskem motorju, izrez iz videa

Video: V okviru projekta Varno na kolesu je Policijsko akademijo preplavil otroški živ žav 

Otroke smo sprejeli s krofi in sokom ter jim pustili, da so se na toplem soncu okrepčali in si pretegnili noge po dolgi vožnji z avtobusom. Obiskali so nas namreč petošolci z dolenjskega (OŠ Dolenjske Toplice) in štajerskega konca (OŠ Benedikt). V veliko navdušenje otrok nas je prišel pozdravit policijski helikopter. Njegov prelet je narisal velik nasmeh na njihove obraze in vsi skupaj so mu navdušeno pomahali v slovo.

Otroci si na policijskem poligonu ogledujejo prelet helikopterja.

Ker so že kaj kmalu deževala radovedna vprašanja mladih nadobudnežev, smo jih hitro pospremili v veliko predavalnico Višje policijske šole in potešili njihovo radovednost s kratko predstavitvijo poklica in dela policistov. Otroci so bili pri vprašanjih precej izvirni in s svojo iskrenostjo so povzročili kar nekaj izbruhov smeha.

Otroci v predavalnici poslušajo predavanje o policijskem poklicu.

Ko smo jim odgovorili na kar nekaj pomembnih vprašanj, smo jih popeljali ven, na krožno pot po policijskem posestvu, na kateri smo jim na treh vnaprej postavljenih točkah pripravili zanimive in poučne aktivnosti.

V telovadnici so si tako morali predstavljati, da so kandidati za policiste, ki morajo pred vstopom v policijske vrste opraviti preizkus telesnih zmogljivosti. Poligon je bil točno takšen, kot ga morajo sicer prestati dejanski kandidati, in prav nič prilagojen mlajšim. Pri premagovanju ovir nazaj, držanju vese in skokih v daljino so se odlično odrezali!

Otroci v telovadnici skačejo v daljino.

Na naslednji postaji so lahko spoznali, kako naše delo izgleda na terenu. Pričakali so jih policist motorist, kriminalistka, policistka s splošne policijske postaje in vodnik službenega psa.

Vse in še več o lepotah in nevarnostih vožnje z motorjem jim je tako povedal policist motorist. Otroci so splezali tudi na motor, policist pa je na njihovo željo vklopil tudi modre luči in preizkusil glasnost sirene!

Otroci na policijskem motorju

Prav vsak otrok je videl tudi vsebino velika kovčka policistov kriminalistov in – kot v filmu – je policistka kriminalistka pokazala, kako se poberejo prstni odtisi s površine, kjer na prvi pogled ni ničesar. Otroci so namreč povsem brez strahu pritiskali svoje prste na pripravljen papir in začudeno opazovali, kako so se po nanosu črnega prahu pokazali njihovi prstni odtisi. Prava čarovnija!

Kriminalistka otrokom kaže, kako se jemljejo prstni odtisi.

Da bi se za trenutek prelevili v policiste s splošne policijske postaje, je poskrbela policistka, ki jim je z veseljem pokazala, kaj vse potrebujemo na terenu, da lahko varno, zakonito in strokovno izvajamo policijska pooblastila in opravljamo svoje naloge.

2 splošni policistki otrokom kažeta policijsko opremo.

Zdi se, da je bila pika na i obisk službene psičke Akse, mojstrice v odkrivanju eksploziva. Kar je zanjo igra, je za policiste velik rezultat in pomembno odkritje. Nemška ovčarka je tokrat to počela zgolj navidezno, zelo vesela pa je bila številnih ročic, ki so jo pobožale.

Vodnik službenega psa otrokom kaže vaje s psičko Akso.

Eno točko smo prepustili našemu siceršnjemu partnerju v projektu Varno na kolesu, tj. Agenciji za varnost prometa. Postavili so poligon, skozi katerega so se otroci vozili s kolesom in pri tem premagovali različne ovire. S tem so lahko preverili svojo lastno zbranost med vožnjo s kolesom.

Otrok vozi kolo na poligonu.

Matjaž Leskovar z Uprave uniformirane policije je o tokratnem dogodku povedal naslednje: "Policija že od vsega začetka sodeluje pri projektu Varno na kolesu. Menimo, da je projekt zelo dober, saj v njem sodelujejo otroci. To je starostna skupina, pri kateri je treba začeti prometno vzgojo. Med projektom se otroci naučijo odgovornega ravnanja v prometu, prometnih pravil. Vse njihove naloge oceni komisija, v kateri tudi sam sodelujem. Današnji obisk Policijske akademije je nagrada za izžrebane šole, ki so sodelovale v projektu, za nas pa priložnost, da otrokom pokažemo, kaj počnemo, in morda koga navdušimo nad našim poklicem. Morda bo današnji dogodek k sodelovanju pritegnil tudi šole, ki v projektu še ne sodelujejo. Želimo si namreč, da bi sodelovalo čim več šol in da bi vzgojili čim več odgovornih učencev ter posledično tako izboljšali prometno varnost."

Vsem policistom, ki so izvedli predstavitve, in vsem policistom, ki so otroke spremljali po navedenih točkah, je dan z otroki, ki so nam zastavili nekaj zelo zanimivih vprašanj in podali svoje mnenje o npr. barvi uniforme, hitro minil. Posladkani s krofi in jabolčnimi sokovi ter opremljeni z nahrbtniki, polnimi drobnega, toda uporabnega promocijskega materiala tako družbe Butan Plin kot Agencije za varnost prometa in seveda Policije, so se otroci odpravili na pot domov.

Namen policije je bil otrokom predstaviti delo in poklic policista ter jim podati preventivne nasvete. Upamo, da jim bo malo drugačen dan ostal v lepem spominu. Nasmehi na obrazih, ki jih lahko vidimo na priloženih fotografijah, vsekakor pričajo o tem.