Sorodne objave

 

V povezavi s posnetkom policijskega postopka z mlajšo osebo na območju Kočevja v nočnem času objavljamo pojasnila, ki jih je v izjavi za javnost podal tudi direktor Policijske uprave Ljubljana Tomislav Omejec.

Policijski postopek, ki je bil objavljen na spletnih straneh in v katerem policistka in policist policijske postaje Kočevje izvajata postopek z osebo, ki v času postopka "poplesuje" ob vozilu, se je zgodil na območju Policijske postaje Kočevje v obdobju intenziviranja varnostnih ukrepov. Policisti in policistke so bili predhodno seznanjeni s spremenjenimi varnostnimi razmerami, opozorjeni na uporabo vseh zaščitnih sredstev ter na dosledno izvajanje standardov policijskih pooblastil.

Direktor Policijske uprave Ljubljana Tomislav Omejec

Direktor Policijske uprave Ljubljana Tomislav Omejec je pojasnil podrobnosti postopka.

Vse podrobnosti sicer še niso znane, zato konkretnega postopka ne moremo podrobno komentirati. Po razgovoru s policistoma, ki sta izvajala postopek z osebami v vozilu, pa je znano, da je postopek potekal v nočnem času okoli 23. ure. Policista sta v postopku uporabljala zaščitna sredstva. Vozilo sta policista ustavila že drugič. Ker so se jima določene okoliščine zdele sumljive, sta skladno z določili 40. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije pričela izvajati postopek ugotavljanja identitete. V postopku sta ugotovila, da gre za osebe, s katerimi sta že opravila identifikacijo in jih tudi sicer poznata, saj gre za policista, ki delujeta v lokalnem okolju. Oseba na posnetku, ki je bila v policijskem postopku, je mladoletna in spada v kategorijo še posebej ranljivih oseb.

Zaradi občutljivih podatkov bolj podrobno ravnanja osebe ne moremo komentirati. Lahko pa povemo, da oseba na posnetku ni vozila. Slika na posnetku je zrcalna, oseba je po postopku sedla na sopotnikov sedež. Ostale osebe v vozilu sta policista poznala in so bile že preverjene. Po oceni policistke in policista nista bila ogrožena, zasledovala sta načelo sorazmernosti in nujnosti. Policistka je na ustrezen način opozorila osebo, naj spremeni obnašanje, kar je botrovalo temu, da je prenehal peti in je sedel v vozilo.

Vse okoliščine policijskega postopka bomo še preverili, vendar bi radi s to izjavo pojasnili kontekst v tem postopku in pri komentiranju nepreverjenih informacij, posnetkov, govoric in interpretacij policijskega dela.

Policisti policijske postaje Kočevje najbolje poznajo varnostno situacijo v Kočevju. Zaupanje v delo policije in policijske postaje Kočevje je ključno za upravljanje z varnostnimi izzivi v specifičnem lokalnem okolju.

Ob koncu želimo pozvati k umirjanju strasti in zaupanju med deležniki, ki se trudimo zagotavljati varnost v vseh lokalnih okoljih, ki imajo vsak svojo specifično problematiko.

Povezane vsebine

Verodostojne informacije v javnosti so ključne za občutek varnosti v državi, za zaupanje v policijo in njeno učinkovito delo