Sorodne objave

 

Policijska uprava Ljubljana se je danes, 27. maja 2024, odzvala na pozive, ki se v teh dneh še vedno pojavljajo v javnosti, ter posnetke in izjave posameznikov, ki se organizirajo v skupine t. i. vaških straž. Objavljamo odziv Tomislava Omejca, mag., direktorja policijske uprave.

Policisti že identificirali nekatere člane skupine z videoposnetka

Tomislav Omejec, mag.: "V teh dneh se v javnosti in na spletu pogosto pojavljajo razni intervjuji, v katerih nastopajo posamezniki, ki komunicirajo skrb za javno varnost in aktivnosti za zagotavljanje reda. Posnetke dejanj te skupine še vedno preiskujemo v smeri ugotavljanja in potrjevanja elementov za sum, da so storjena uradno pregonljiva kazniva ravnanja z elementi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po 297. členu Kazenskega zakonika RS (KZ-1) in po Zakonu o varstvu javnega reda in miru. Prijave domnevne žrtve do sedaj še nismo prejeli, smo pa že ugotovili identiteto nekaterih članov omenjene skupine."

Razne vaške straže in varde predstavljajo varnostno tveganje, zato v policiji nasprotujemo njihovemu ustanavljanju

"Želimo opozoriti, da t. i. vaške straže, varde ali druge podobne oblike samoorganiziranja v smislu, da bi občani sami opravljali naloge državnih organov oziroma policije, predstavljajo varnostno tveganje in negativno vplivajo na občutek varnosti, četudi ne predstavljajo vedno kaznivega dejanja. Vsakršno organiziranje in zbiranje z namenom izvrševanja kaznivih ravnanj pa se, ko so prepoznani elementi kaznivih ravnanj, obravnava strožje.

Širjenje lažnih informacij, spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti je nesprejemljivo ter zbuja strah in nelagodje predvsem pri lokalnem prebivalstvu, škodi občutku varnosti v lokalnem okolju in zbuja nezaupanje v preiskovalne organe in organe pregona pri potencialnih žrtvah kaznivih ravnanj.

Prav zato v policiji izrecno nasprotujemo njihovemu ustanavljanju, njihovo delovanje pa skrbno spremljamo, prilagajamo ukrepe za zagotavljanje varnosti in presojamo morebitna odklonska ravnanja. Enake aktivnosti izvajamo tudi v tem konkretnem primeru," poudarja Omejec.

Ljubljana je varno mesto in kriminaliteta se ni povečala, kot želijo prikazati nekateri

Kot je še poudaril direktor PU Ljubljana, je Ljubljana varno mesto: "Število vseh obravnavanih kaznivih dejanj na območju Mestne občine Ljubljana je v letošnjem letu za okoli 8 odstotkov manjše kot v enakem obdobju lani in stanje kriminalitete se ne povečuje, kot se želi v javnosti prikazati. Na povečane oz. spremenjene trende kriminalitete v policiji takoj odreagiramo z metodami dela, kot so poostreni nadzori, ciljno usmerjeno delo, okrepljeno sodelovanje z lokalno skupnostjo, mestnim redarstvom, tožilstvom in drugimi partnerji pri zagotavljanju varnosti v državi."

Z dodatno delovno skupino policistov zagotavljamo še večjo prisotnost policistov na terenu

"Zato smo na PU Ljubljana poleg vseh rednih oblik dela ustanovili posebno delovno skupino policistov, s katero zagotavljamo še večjo prisotnost na terenu, predvsem za preprečevanje in obravnavo t. i. splošne kriminalitete. Policiste delovne skupine na kriminalna žarišča usmerjamo na podlagi izdelanih analiz in ob sprotnem spremljanju gibanja kriminalitete. S tem uspešno preiskujemo predvsem t. i. ulično (ropi, drzne tatvine, prodaja drog ...) in drugo premoženjsko kriminaliteto," poudarja Omejec.

Na nekaterih lokacijah zagotavljamo stalno opazovalno službo

Omejec, mag.: "Na Policijski upravi Ljubljana se zavedamo dejavnikov povečanih varnostnih tveganj, kot je koncentracija večjega števila ljudi na določenem mestu. Na območju Viča v Ljubljani in tudi na drugih lokacijah, kot so avtobusna postajališča, avtobusna in železniška postaja, zagotavljamo stalno opazovalno službo in dnevno ocenjujemo varnostne razmere ter na tej podlagi načrtujemo ukrepe, tako da zagotavljamo varnost v največji možni meri in preprečujemo kazniva ravnanja oz. jih hitreje in uspešneje preiskujemo.

Prav tako posebna organizacijska enota in delovna skupina analizira, načrtuje in izvaja ciljno usmerjene naloge, povezane z obravnavo sprovajalcev in s t. i. izravnalnimi ukrepi. Mednarodno policijsko sodelovanje je okrepljeno prav z namenom izmenjave podatkov o morebitnih varnostnih tveganjih. Slovenska policija zagotavlja operativno zanimive podatke oz. pridobljene prek mednarodnega sodelovanja tudi uporablja za izvajanje ustreznih ukrepov."

Ni razlogov za organiziranje kakršnih koli vaških straž! 

Kot zatrjuje direktor PU Ljubljana, tako kazalniki varnosti kot prilagojene metode dela zagotavljajo, da ni razlogov za kakršno koli organiziranje t. i. vaških straž, raznih SOS skupin. K temu dodaja: "Se pa zavedamo pomembnosti tesnega sodelovanja policije z lokalno skupnostjo, s katerim zagotavljamo in krepimo občutek varnosti pri ljudeh. Aktivno sodelujemo v lokalnih iniciativah, v varnostnem svetu občin ter z Uradom vlade za oskrbo in integracijo migrantov."

Podpiramo pa sodelovanje občanov s policijo in obveščanje o sumljivih osebah in ravnanjih

"V policiji podpiramo samozaščitna ravnanja občanov, usmerjena v zaznavanje ravnanj in neobičajnega dogajanja v njihovi bližini, in tesno sodelovanje s policijo. Občane pozivamo, naj o zaznavi takšnih ravnanj in oseb nemudoma obvestijo policijo na telefonsko številko 113, najbližjo policijsko postajo ali pa pokličejo na anonimno telefonsko številko 080 1200.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo občanom, ki so nam že do sedaj pomagali pri identifikaciji skupin, ki so s svojim videzom zbujale vtis, da bodo izvrševale nasilna dejanja, s tem zbujale strah in vznemirjenost," je sklenil direktor policijske uprave.