Sorodne objave

 

Na območju Policijske uprave Novo mesto (Dolenjska, Posavje in Bela krajina) smo v zadnjem obdobju obravnavali povečano število premoženjskih kaznivih dejanj, predvsem tatvin, pa tudi nasilnih ravnanj posameznikov na prireditvah in drugih javnih krajih ter kršitev, ki so motile občane (kršitve povezane s hrupom in predvajanjem glasne glasbe, druge kršitve javnega reda in miru in kurjenje v naravnem okolju).

poostreni nadzori8

S prilagojeno organizacijo dela in povečano prisotnostjo policistov smo uspeli zagotavljati javni red in mir in do hujših kršitev ni prišlo. Prisotnost smo okrepili predvsem na območjih, ki so varnostno bolj obremenjena. Pri zagotavljanju javnega reda in miru, kontroli cestnega prometa in preprečevanju kaznivih dejanj so poleg policistov policijskih postaj PU Novo mesto sodelovali tudi kriminalisti novomeškega sektorja kriminalistične policije, policisti posebne policijske enote, vodniki službenih psov in policisti konjeniki. Širše območje smo pregledovali tudi s pomočjo policijskega helikopterja.

Okrepljene aktivnosti izvajamo zadnjih deset dni in v tem času smo izvedli 759 ukrepov.

Dnevno smo policisti prisotni na varnostno obremenjenih območjih, opravili smo številne razgovore s prebivalci in jih pozivali k doslednemu upoštevanju predpisov. Vzpostavili smo stike z okoliškimi prebivalci, predstavniki lokalnih skupnosti in jih obveščali o aktivnostih ter jih spodbujali k prijavam kaznivih in drugih motečih ravnanj.

poostreni nadzori 1

S področja javnega reda in miru so policisti PU Novo mesto na varnostno obremenjenih območjih opravili 28 intervencij in kršiteljem izdali 28 plačilnih nalogov, zoper dva kršitelja je bilo zaradi nadaljevanja s prekrškom pod vplivom alkohola in neupoštevanja ukaza policista odrejeno pridržanje do streznitve. V 56 primerih so v okviru zakonsko določenih pogojev ugotavljali identiteto oseb.

Obravnavani sta bili dve kršitvi predvajanja glasne glasbe (vzpostavljen je bil javni red in izdana plačilna naloga), prijavljena so bila štiri streljanja, ki pa jih policisti na kraju z vsemi izvedenimi aktivnostmi (zbiranje obvestil, pregledi okolice) niso mogli potrditi.

DSCN1738

Zaradi gostitve tatvin poljščin smo opravljali kontrole območij, kjer smo tudi v preteklosti obravnavali tatvine, in pri nadzoru uporabljali tudi brezpilotne letalnike.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so v tem obdobju obravnavali več kaznivih dejanj. Na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto so zoper 30-letnega osumljenca podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja razžalitve. Podali so kazenske ovadbe tudi zoper pet osumljencev z območja Šentjerneja in Trebnjega zaradi vlomov v prodajalne in zoper dva osumljenca iz Črnomlja, prav tako zaradi vloma v poslovne prostore.

V devetih primerih so policisti ugotovili kršitve iz pristojnosti drugih prekrškovnih organov (predvsem kurjenje v naravnem okolju), podani so bili predlogi za uvedbo postopkov. Policisti se namreč odzovejo in ukrepajo tudi ob ugotovljenih kršitvah, katerih obravnava ni v neposredni pristojnosti policije. V takem primeru smo o tem obvestili drug prekrškovni organ, različne inšpekcijske službe in druge organe (gre za kršitve, kot so zanemarjanje otrok, neobiskovanje osnovne šole, beračenje, kampiranje v naravnem okolju, kurjenje in sežiganje odpadkov itd.).

poostreni nadzori5

S področja prometne varnosti so na varnostno obremenjenih območjih in v neposredni bližini ustavili in kontrolirali 278 vozil, pri čemer so ugotovili 143 kršitev voznikov in zoper njih izvedli ustrezne ukrepe. V devetih primerih je bil opravljen tudi zaseg vozila, saj vozniki niso izpolnjevali pogojev za udeležbo v cestnem prometu.

S področja preventivne dejavnosti so policisti opravili 34 kontrol v trgovskih centrih in 57 na kopališčih, kjer so s svojo prisotnostjo preprečevali odklonska ravnanja in zaposlene seznanjali z ukrepi za zagotavljanje varnosti.

Na podlagi odredb pristojnih organov so uspešno realizirali pet privedb, opravljene so bile tri hišne preiskave. V eni preiskavi so bili najdeni in zavarovani posušeni rastlinski delci, saj obstaja sum na prepovedano drogo (konopljo).

Policisti nadaljujemo z okrepljenimi aktivnostmi, katerih namen je odkrivanje in preprečevanje vseh oblik protipravnih in motečih ravnanj ter izboljšanje občutka varnosti ljudi.

Fotografije so simbolične.