Sorodne objave

 

Nacionalni preiskovalni urad danes, 23. aprila 2024, skupaj s kriminalisti iz sektorjev kriminalistične policije policijskih uprav izvaja večje število operativnih aktivnosti, med drugim 23 preiskav stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov.

Preiskovalne aktivnosti potekajo na območju policijskih uprav Murska Sobota, Maribor, Celje, Ljubljana, Kranj in Novo mesto zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve štirih kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu KZ-1, kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril po prvem in drugem odstavku 242. člena KZ-1 in kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja daril po prvem in drugem odstavku 241. člena KZ-1.

Kaznivih dejanj je trenutno osumljenih šest fizičnih oseb.

Kazniva dejanja so bila storjena na škodo gospodarske družbe, ki je v lasti Republike Slovenije. Tri kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti so ostala pri poskusu, z enim kaznivim dejanjem pa je osumljena oseba na škodo gospodarske družbe omogočila drugi družbi pridobiti posel v skupni vrednosti nekaj več kot 16 milijonov evrov.

Pri izvajanju hišnih preiskav in ostalih preiskovalnih aktivnostih na območju Slovenije sodeluje skupno 50 preiskovalcev NPU in 24 kriminalistov iz policijskih uprav Maribor, Ljubljana in Murska Sobota.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja je predpisana kazen zapora po prvem odstavku 240. člena do pet let, po tretjem odstavku pa do dve leti, za kaznivo dejanje nedovoljenega sprejemanja daril po prvem in drugem odstavku 241. člena KZ-1 je predpisana kazen zapora od treh mesecev do petih let in denarna kazen, za kaznivo dejanje nedovoljenega dajanja daril po prvem in drugem odstavku 242. člena KZ-1 pa kazen zapora do štirih let in denarna kazen.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo RS.