Sorodne objave

 

Glede današnjih operativnih aktivnosti, ki smo jih v zvezi s kaznivim dejanjem s področja gospodarske kriminalitete izvajali na območju več policijskih uprav, sta predstavnika Policije danes, 29. maja 2024, na Generalni policijski upravi podala kratko izjavo za javnost.

Policisti in kriminalisti namreč danes na podlagi odredb pristojnega sodišča izvajajo več operativnih aktivnosti na območju več policijskih uprav. Aktivnosti policije usmerja Specializirano državno tožilstvo RS.

IMG 0849

Zvočni posnetek izjave Damjana Petriča

"Danes potekajo posamezna preiskovalna dejanja v okviru kriminalistične preiskave s področja gospodarske kriminalitete. Slovenska policija je strokovna institucija, ki svoje delo opravlja samostojno in zakonito ter brez vpliva politike. Spoštovanje in zaupanje v delovanje policije in drugih pravosodnih organov je temelj za utrjevanje pravne države. V policiji zavračamo pavšalne navedbe o politizaciji, saj nihče ne vpliva na delo policije in ne določa, katero zadevo, kdaj in kako naj obravnava," je dejal Damjan Petrič, direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.

"Kriminalisti, ki preiskujejo kazniva dejanja, so pri svojem delu popolnoma samostojni in neodvisni, delo opravljajo izključno na podlagi kriminalistične stroke in zakonov ter v sodelovanju z državnimi tožilci. Policija je dolžna preiskovati kazniva dejanja ne glede na aktualno družbeno dogajanje, ne glede na to, kdo so storilci ali oškodovanci v posameznem primeru in za kakšne sume kaznivih dejanj gre. Predkazenske postopke najzahtevnejših oblik gospodarske in organizirane kriminalitete usmerjajo izključno za to pristojni državni tožilci. Zahtevne kriminalistične preiskave se intenzivno preiskujejo v daljšem časovnem obdobju (tudi nekaj let), saj je treba opraviti veliko število razgovorov ter pridobiti in preučiti obsežno dokumentacijo. Pri tem mora policija zbrati dovolj kvalitetne dokaze, na podlagi katerih se pridobivajo odredbe s strani sodišč za posamezna preiskovalna dejanja, tudi za hišne preiskave, ki potekajo danes. Zaradi kompleksnosti in prepletenosti se preiskovalna dejanja v veliki večini preiskav dopolnjujejo z novimi dokazi, na podlagi katerih se nato izvedejo usklajene hišne preiskave na različnih krajih in pri različnih osebah z namenom izvršitve posameznih preiskovalnih odredb," je še dodal Petrič.

IMG 0914

Zvočni posnetek izjave Mitje Bartolmeja

Predstavnik Policijske uprave Ljubljana, vodja Oddelka za gospodarsko kriminaliteto Mitja Bartolme, mag., je povedal: "Kriminalisti PU Ljubljana na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča v Ljubljani izvajamo več kot 20 hišnih in osebnih preiskav ter zasege listinske dokumentacije zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu Kazenskega zakonika RS (KZ-1). Preiskave in zasegi se opravljajo na območju policijskih uprav Ljubljana, Celje, Kranj, Novo mesto, Nova Gorica in Koper.

Kaznivega dejanja je osumljenih osem (8) fizičnih oseb, starih med 40 in 55 let, vsi so državljani Slovenije. Z dejanjem je bila oškodovana ena pravna oseba. Pri izvajanju aktivnosti sodeluje več kot 90 kriminalistov policijskih uprav Ljubljana, Celje, Kranj, Novo mesto, Nova Gorica, Koper in preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada.

V preiskavi, ki intenzivno poteka že od sredine leta 2023 in pod aktivnim usmerjanjem Specializiranega državnega tožilstva RS, je bilo ugotovljeno, da so osumljenci, ki so imeli različne vodilne vloge v oškodovani gospodarski družbi z območja Ljubljane, in zastopnik pravne osebe, ki je pridobila protipravno premoženjsko korist, v letih 2020 in 2021 izvršili kaznivo dejanje tako, da so sklenili škodljivo pogodbo v skupni vrednosti več kot 6 milijonov evrov. Skupna protipravna premoženjska korist pa je bila ugotovljena v višini več kot 3 milijone evrov. V okviru preiskav ni bila pridržana nobena oseba, prav tako osumljenci do sedaj še niso bili predobravnavani s strani policije v Sloveniji.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 2. odstavku, 240. člena KZ-1 je predpisana kazen od enega do osmih let zapora."