Sorodne objave

 

Europol je včeraj, 2. maja 2024, objavil informacijo o uspešno zaključeni mednarodni preiskavi večjega števila kaznivih dejanj, povezanih z lažnimi klicnimi centri, večinoma lociranih v državah Vzhodne Evrope in Libanona. Spletni goljufi so kazniva dejanja izvajali pod pretvezo lažne tehnične pomoči, bančnih storitev in podobno.

Prijetje osumljencev v enem od lažnih klicnih centrov

Foto: Europol

Slovenska policija v več primerih uspela preprečiti visoka oškodovanja svojih državljanov

V operaciji, poimenovani Pandora, je aktivno sodelovala tudi slovenska policija, saj so oškodovanci prihajali tudi z območja Slovenije. Na podlagi intenzivnega večmesečnega sodelovanja, predvsem z nemškimi varnostnimi organi, je uspelo policiji preprečiti oškodovanje večjega števila oseb z območja Slovenije, in sicer v skupni višini več sto tisoč evrov.

Tarče goljufov so predvsem pravne osebe

Policija v Sloveniji že vse od julija 2023 zaznava primere telefonskih klicev pod pretvezo tehnične pomoči bančnih uslužbencev, pri čemer so tarča goljufov predvsem pravne osebe. V tem času je bilo obravnavanih več kot 40 primerov s skupno škodo okrog 3,8 milijona evrov, pri čemer so se ukradena sredstva stekala na bančne račune v Nemčijo.

Zaseženi sto- in dvestoevrski bankovci na mizi

Foto: Europol

Pomembno je, da morebitno oškodovanje nemudoma prijavite!

Pri tovrstni spletni kriminaliteti z mednarodnim elementom sta ključna mednarodno sodelovanje in takojšnja reakcija preiskovalnih organov, ki lahko v povezavi z bankami preprečijo oziroma blokirajo sredstva, prenakazana z računov oškodovancev na račune denarnih mul v tujini.

Prav zaradi mednarodnega elementa je namreč naknadno vračilo sredstev oškodovancem izjemno oteženo oziroma v večini primerov skorajda nemogoče. Zato je izjemno pomembno, da morebitno oškodovanje nemudoma prijavite policiji in svoji banki.

Policisti svetujemo in opozarjamo

  • Upoštevajte, da banke nikoli ne pošiljajo e-pošte s povezavami do spletnih bank. Če tovrstno pošto prejmete, ste lahko prepričani, da gre za poskus goljufije.
  • Če kliknete na povezavo, boste namreč odprli spletno stran goljufa, kljub temu da bo morda videti identična vaši spletni banki.
  • Goljufi želijo pridobiti vaše uporabniške podatke spletne banke, zato bodo ti podatki ob vpisu poslani njim. V nadaljevanju vas bodo goljufi poklicali in se predstavili za tehnično pomoč iz banke. Tako si bodo pridobili vse, kar potrebujejo, da vam izpraznijo bančni račun.
  • Če tudi sami postanete žrtev tovrstne prevare, zadevo nemudoma prijavite policiji in svoji banki. Priporočamo tudi, da za ta namen zberete vso razpoložljivo dokumentacijo (elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, IP številke).

 

Več informacij o preiskavi je objavljenih v Europolovem sporočilu: Operation PANDORA shuts down 12 phone fraud call centres

Povezane vsebine

Sedem vrst spletnih finančnih prevar, ki jim uporabniki najpogosteje nasedejo

Tudi uporabnike v Sloveniji kličejo lažni bankirji in jim izpraznijo bančni račun – opozorilo

Policija opozarja. Spletni goljufi pošiljajo sporočila v imenu bank, lahko vam izpraznijo račun!