Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so 20. decembra 2023 na Specializirano državno tožilstvo RS podali kazensko ovadbo zoper sedem slovenskih državljanov zaradi utemeljenega suma, da so storili tri kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 2. odstavku 240. člena v zvezi z 38. členom Kazenskega zakonika (KZ-1).

Trije od navedenih so osumljeni zlorabe položaja, ostali štirje pa so osumljeni pomoči pri izvršitvi kaznivih dejanj, ki so jih storili s sklenitvijo dveh preplačanih pogodb in aneksa k pogodbi, s katerimi so na škodo gospodarske družbe izvajalcem pridobili protipravno premoženjsko korist v skupnem znesku nekaj čez 30 milijonov evrov.

V istem predkazenskem postopku je bilo tudi ugotovljeno, da je podan utemeljen sum, da je bilo izvršeno tudi kaznivo dejanje pranja denarja po 245. členu KZ-1, ker je bilo od navedenih, s kaznivimi dejanji pridobljenih 30 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi, 21,3 milijona evrov porabljenih na načine, ki predstavljajo zakonske znake kaznivega dejanja pranja denarja.

S preverjanjem nadaljnje uporabe denarja, ki je izviral iz predhodnih kaznivih dejanj, je bilo namreč ugotovljeno, da so ga z različnimi pravnimi posli plasirali v nadaljnjo gospodarsko dejavnost z namenom, da za 21,3 milijona evrov poskušajo zakriti nezakoniti izvor in jih tako legalizirajo. Pri tem so se poslužili tudi v tujini registriranih gospodarskih družb, ki so jih vključili v verigo sklepanja različnih delno ali v celoti fiktivnih pogodb, dejansko namenjenih ustvarjanju videza korektnega in zakonitega gospodarskega poslovanja ter s tem zakritju izvora umazanega denarja. Kaznivega dejanja pranja denarja je osumljenih 11 oseb, od tega 7 državljanov Slovenije, 2 državljana Švice in 2 državljana Bosne in Hercegovine. Izmed sedmih slovenskih državljanov, osumljenih pranja denarja, so štirje istočasno osumljeni tudi predhodnih kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, torej dejanj, s katerimi je bila pridobljena protipravna premoženjska korist.

Za enega od osumljencev, to je enega izmed štirih slovenskih državljanov, ki so osumljeni tako pranja denarja kot tudi predhodnih kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, je bilo v predkazenskem postopku ugotovljeno, da si je z opisanimi posli neposredno zase zagotovil pridobitev provizije v znesku okoli 2,4 milijona evrov.