Sorodne objave

Pozor, žeparji! 7. januar 2023
 

Kot že vrsto let smo policisti Policijske uprave Murska Sobota tudi letos skupaj s kolektivom termalnega kopališča Banovci med zimskimi šolskimi počitnicami pripravili preventivni projekt za otroke. Letos smo ga poimenovali Policijska akademija detektiva Frančeka.

DSC 0991

Naše aktivnosti, na katere smo se kar nekaj časa pripravljali, so potekale 15. in 17. februarja, nato pa še enkrat 22. in 24. februarja 2010.


Sodelovali smo policisti iz kar nekaj enot: policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Murska Sobota so se v Banovce pripeljali s t. i. schengen busom, nekakšnim mobilnim »laboratorijem« mejnih policistov, policist iz postaje prometne policije je pokazal merilnik hitrosti Multanova, sodelovala sta tudi vodnika službenih psov, brez katerih projekt ne bi bil tako zanimiv, prišla je patrulja iz Policijske postaje Ljutomer z interventnim policijskim vozilom, pa tudi pripadnik posebne policijske enote, ki deluje v okviru murskosoboške policijske uprave. Dogajanje pa je sproti dokumentiral vedno nepogrešljivi Štefan Abraham iz Policijske postaje Murska Sobota.

In začelo se je. Odbila je ura 9.50, ko udeleženci (otroci) Policijske akademije detektiva Frančeka vsako jutro dvignejo svojo zastavo in si razdelijo naloge. A to jutro je detektiv Franček že ves paničen vpil, da se je v Ljutomeru na banki zgodil rop in da policija že zasleduje storilca, ki beži v smeri proti termalnem kopališču v Banovcih.

DSC 1054

Akcija! Množica otrok in njihovih spremljevalcev je pohitela spremljat dogajanje pri poletnem bazenu, od koder je bilo slišati zavijanje policijske sirene.


Čez nekaj trenutkov so opazili, da patrulja zasleduje pobeglega »roparja«, ki je s kovčkom v roki tekel proti kotlovnici (v vlogi storilca je nastopal markirant, policist iz enote vodnikov službenih psov). Storilec se je zatekel v zgradbo in policisti so ga pozivali, naj se preda. Čez čas so se odprla vrata in storilec je stekel proti bližnjemu poslopju.

DSC 1120

Ko je že mislil, da je rešen, pa sta se naenkrat pojavila Pero in njegov službeni pes Jago ter hitro premagala storilca, ki je nemočen obležal na tleh. Nazadnje so ga policisti z intervencijskim vozilom odpeljali.


Tako se je končal prikaz policijskih postopkov, s katerim smo udeležencem Frančekove policijske akademije pokazali, kako znamo policisti skupaj z vodnikom službenega psa prijeti in onesposobiti nevarnega storilca.

DSC 1186

Sledil je preventivni del našega projekta, ko so si lahko udeleženci ogledali policijsko opremo, ki jo uporabljamo pri opravljanju vsakodnevnih nalog, ter se s sodelujočimi policisti pogovorili in si v sproščenem vzdušju izmenjali svoje izkušnje.

DSC 1669

Vsi, ki smo kakor koli sodelovali, se že veselimo naslednjega leta, saj smo sklenili, da projekt zagotovo ponovimo.