Sorodne objave

 

Neprimerna oz. neprilagojena hitrost je tako na slovenskih kot tudi evropskih cestah eden izmed poglavitnih dejavnikov prometnih nesreč, še posebej tistih z najhujšimi posledicami. Zato bodo policisti vse od danes pa do 1. maja ter med 28. junijem in 4. julijem v sodelovanju z nekaterimi državnimi in nevladnimi organizacijami izvedli akcijo Hitrost - počasneje je varneje.


Hitrost - počasneje je varneje (wmv) 


"S to preventivno akcijo želimo predvsem vplivati na ljudi, da omejitve hitrosti sprejmejo kot neformalne norme in da se zavedo, da so lahko že najmanjše prekoračitve hitrosti usodne," je na današnji novinarski konferenci uvodoma povedal Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije v Generalni policijski upravi.


Program aktivnosti akcije Hitrost - počasneje je varneje 

IMG 0322

Zvočni posnetek izjave Roberta Vehovca (mp3) 


S proaktivnim pristopom in obenem merjenjem hitrosti tam, kjer je to potrebno, lahko bistveno izboljšamo prometno varnost. Policisti bodo tako ob letošnji preventivni akciji Hitrost - počasneje je varneje še posebej pozorni na prekoračitve hitrosti v naseljih, kot tudi na povratnike in voznike, ki najbolj kršijo omejitve hitrosti. Uporabili bodo vse razpoložljive stacionarne merilnike hitrosti, sodelovali z mestnimi redarstvi, pri preventivnih aktivnostih pa se jim bodo ob mnogih drugih sodelujočih pridružili tudi predstavniki Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije.

Kot je poudaril predsednik Združenja občinskih redarjev Slovenije Boris Sodja, so hitrosti v naseljih še zmeraj previsoke, da bi bilo stanje zadovoljivo, pa bi jih morali znižati za dodatnih 10 km/h.

IMG 0285

Zvočni posnetek izjave Borisa Sodje (mp3) 


"Javna Agencija Republike Slovenije za varnost v cestnem prometu bo v okviru preventivne akcije organizirala okroglo mizo. Avtošole in organizacije, ki izvajajo tečaje varne vožnje, ter izpitne centre pa pozvala, da organizirajo brezplačno predavanje na temo hitrosti in kandidatom omogočijo, da preverijo svoje teoretično znanje," je povedala predstavnica agencije Vesna Marinko.

IMG 0299

Zvočni posnetek izjave Vesne Marinko (mp3) 


V letu 2010 se je prvič po daljšem obdobju zgodilo, da neprilagojena hitrost ni več na prvem mestu med vzroki smrtnih prometnih nesreč, kar zagotovo predstavlja pomemben pozitiven premik na področju umirjanja hitrosti na slovenskih cestah. V vseh prometnih nesrečah je sicer v primerjavi z letom 2009 umrlo za 19 % ljudi manj, zmanjšalo pa se je tudi število hudo (za 17 %) in lahko (za 16 %) telesno poškodovanih.

Neprimerna ali neprilagojena hitrost je bila lani vzrok za nastanek 4.030 prometnih nesreč. Najpogostejši povzročitelji tovrstnih prometnih nesreč so stari med 24 in 34 let, neprilagojena hitrost pa je bila pogosto povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilnosti pri prehitevanju in neupoštevanje pravil o prednosti.

IMG 0294

Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Na to, da je počasneje tudi zares varneje, pa kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri 50 km/h kar 85 %, pri hitrosti 30 km/h pa se ta zmanjša na manj kot 10 %.

Novinarske konference ob začetku preventivne akcije Hitrost - počasneje je varneje, se je udeležil tudi član društva Še vedno vozim, vendar ne hodim Borut Pervanja, ki je s svojo zgodbo opozoril na nevarnosti, ki jih prinašata neprilagojena hitrost in alkohol.


Hitrost - hvala, ker voziš zmerno (wmv) 


K večjemu številu prometnih nesreč sicer vplivajo tudi dobre vremenske razmere, ki na ceste privabijo številne kolesarje in motoriste. Vse udeležence prometa zato pozivamo, da spoštujejo prometne predpise in vozijo previdno. Ker so pred nami prazniki, pričakujemo zgostitve prometa, zato voznike še posebej opozarjamo, naj se od doma odpravijo pravočasno in naj bodo na cesti strpni.


Prometna varnost