Sorodne objave

 

V zvezi z aktivnostmi policije v povezavi s šolskimi okolji je Stojan Belšak, vodja Oddelka za organizirano kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana, v današnji zjavi za javnost podal nekatera pojasnila o opravljenih policijskih nalogah.

Uvodoma je Belšak povedal, da policisti redno spremljamo vse varnostno zanimive dogodke, jih smiselno razvrščamo in povezujemo v sklope ter analiziramo. S tem lahko določimo teritorialno in vsebinsko povezane varnostne pojave, ki imajo podoben temelj, ter tako načrtujemo svoje aktivnosti in dnevno ocenjujemo varnostne razmere. Na tej podlagi načrtujemo ukrepe, tako da zagotavljamo varnost v največji možni meri.

Kot je pojasnil, smo tako v prejšnjem tednu v javno dostopnih medijih zaznali objavo, ki bi lahko v kontekstu s trenutnim dogajanjem v Evropi pomenila tudi potencialni varnostni dogodek, vendar objava ni usmerjena v nobeno konkretno ustanovo niti ni krajevno opredeljena.

V policiji se na vsak tovrstni primer odzovemo in nemudoma izvedemo vse prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora in resnosti groženj, ob tem preverimo vse okoliščine in ukrepamo v skladu s pristojnostmi ter o tem obveščamo pristojne službe. V policiji po preverjanju sicer nimamo podatkov, ki bi potrjevali vsebino objave, a ocenjujemo kot ustrezno, da tudi o tovrstnih dogodkih v smislu preventive in samozaščitnega ravnanja obveščamo (določeno) javnost.

Med te ukrepe spada tudi sodelovanje s šolo in izvajanje ukrepov za zagotovitev varnosti otrok v širšem šolskem območju. "Naš skupni cilj je vsem učencem, dijakom, staršem in zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih zagotavljati občutek varnosti," je poudaril Belšak in dodal: "Za preventivne svetovanje o samozaščitnih ukrepih se lahko predstavniki šol obrnejo na policijske postaje oz. policijske uprave."

Pomembno!

Če kdor koli prepozna nenavadno obnašanje otrok ali kakšnih drugih oseb, povezanih s šolskim okoljem ali izven njega, naj o tem takoj obvesti policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo, lahko tudi anonimno na številko 080 1200.

Poziv k prijavi suma kaznivih ravnanj v šolskem okolju velja tako za delavce šole, starše, učence, pa tudi vse ostale, ki imajo o tem kakršne koli informacije.

Povezane vsebine

Kako ravnati ob terorističnem napadu ali množičnem streljanju – preventivni nasveti policije

Medvrstniško nasilje – kaj lahko storimo?