Sorodne objave

Kam po pomoč? 8. marec 2023
 

Preprečevanje medvrstniškega nasilja je ena od naših prednostnih nalog, zato je Ministrstvo za notranje zadeve včeraj, 24. septembra 2024, organiziralo okroglo mizo o medvrstniškem nasilju. Poleg strokovnjakov iz notranjega ministrstva in policije so s svojimi prispevki sodelovali še predstavniki ministrstva za vzgojo in izobraževanje, Inšpektorata za šolstvo, centrov za socialno delo, Skupnosti centrov za socialno delo in Zveze aktivov svetov staršev.

Okrogla miza o medvrstniškem nasilju - pogled na dvorano z udeleženci in sodelujočimi

Medvrstniško nasilje je kompleksen problem, ki se pojavlja med vrstniki v različnih družbenih okoljih, v zadnjem času pa je v vse večjem porastu tudi medvrstniško nasilje, ki se izvaja na spletu. Na porast medvrstniškega nasilja je v uvodnem nagovoru opozoril tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar: "Lani je bilo okrog 1.400 primerov medvrstniškega nasilja. Letos pa je v policijski statistiki že več kot 1.600 primerov." Izpostavil je nujnost skupnega delovanja in ukrepanja predvsem pri prepoznavi in preprečevanju medvrstniškega nasilja.

Panelisti sedijo za mizo

Sodelovali so: Bojana Kračan iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, dr. Valter Fabjančič iz Direktorata za policijo in druge varnostne naloge MNZ, dr. Simon Slokan iz Inšpektorata RS za šolstvo, Tatjana Milavec iz Skupnosti CSD Slovenije, Sebastjan Mavrič iz OŠ Dragomirja Benčiča - Brkina Hrpelje, dr. Leonida Zalokar iz Strokovnega centra Planina in prof. dr. Katja Filipčič iz Pravne fakultete pri Univerzi v Ljubljani; okroglo mizo je povezoval dr. Sebastjan Prosenc iz Direktorata za policijo in druge varnostne naloge MNZ.

Na okrogli mizi so se med drugim pogovarjali o predlogu Akcijskega načrta za preprečevanje in obravnavo medvrstniškega nasilja, ki so ga pripravili v ministrstvu. Ob tem je državna sekretarka in vodja vladne delovne skupine za proučitev učinkovitosti obravnave primerov vseh vrst nasilja Helga Dobrin poudarila specifično vlogo policije: "Ko policija stopi na prizorišče, je že prepozno. Kljub temu pa prepoznavamo svojo vlogo v preventivnem delovanju, da prispevamo k prepoznavanju te tematike in ustvarjanju okolja, v katerem bi se nasilje čim manj pojavljalo."

Državna sekretarka Helga Dobrin med nagovorom

Helga Dobrin je v izjavi za medije po okrogli mizi povedala, da so sodelujoči izpostavili, da je treba k obravnavi medvrstniškega nasilja nujno pritegniti ministrstvo za pravosodje in ministrstvo za zdravje, pa tudi predstavnike staršev. Opozorila je, da pri tej problematiki pogosto manjka konkretna izvedba v praksi: "Pomembno je, da besede ne ostanejo na papirju, ampak da preidemo h konkretnim ukrepom. Tukaj smo šibki in bo moral vsak resor narediti več."

Več informacij o dogodku je objavljenih v sporočilu notranjega ministrstva: Okrogla miza o medvrstniškem nasilju

Povezane vsebine

Nasilje nad vrstniki

Medvrstniško spletno nasilje