Sorodne objave

 

Ministrstvo za notranje zadeve je danes, 4. oktobra 2024, pripravilo okroglo mizo o noveliranju policijskih pooblastil. Razprava je potekala v luči aktualne varnostne problematike v Sloveniji, kot so medvrstniško nasilje, romska tematika in incidenti na športnih prireditvah.

Policijska pooblastila so zakoniti ukrepi za uspešno opravljanje nalog policije, vendar pa njihova uporaba hkrati nujno pomeni poseg v ustavne pravice državljanov. Na okrogli mizi so se strokovnjaki posvetili vprašanju smiselnosti noveliranja veljavnih policijskih pooblastil oziroma uvedbi novih policijskih pooblastil za uspešnejše opravljanje policijskih nalog.

Okrogla miza o noveliranju policijskih pooblastil - pogled na polno kongresno dvorano, na odru za mizo sedijo panelisti

Okroglo mizo je vodil dr. Valter Fabjančič iz Direktorata za policijo in druge varnostne naloge MNZ, na njej pa so sodelovali dr. Darijo Levačić, generalni direktor Direktorata za policijo in druge varnostne naloge, prof. dr. Branko Lobnikar iz Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru, mag. Nina Koželj, generalna direktorica Direktorata za kaznovalno pravo in človekove pravice z Ministrstva z pravosodje, Marko Podlesnik, vodja Sektorja za policijska pooblastila na Generalni policijski upravi, in doc. dr. Miroslav Žaberl, sodni izvedenec za uporabo pooblastil in prisilnih sredstev policije in drugih represivnih organov.

Po zaključku razprave je minister Poklukar povzel, da Zakona o nalogah in pooblastilih policije generalno in radikalno ne bomo spreminjali, pripravili pa bomo tehnične posodobitve pooblastil: "Ocena strokovnjakov je, da slovenska policija ima zadostna splošna pooblastila za svoje ukrepanje. Razprava je bila bistveno bolj zanimiva in burna pri delovanju policije v procesni zakonodaji, torej v Zakonu o kazenskem postopku." Na okrogli mizi so strokovnjaki namreč razpravljali tudi o tem, na kakšen način lahko preiskujemo kriminal, ki je pregovorno vedno korak pred policijo, v digitalnem svetu, spletu in na kriptiranih kanalih, in ob tem opozorili, da je to treba urediti. "Gre za spremembo duha časa, svet ni več analogen, je vsak dan bolj digitalen in je treba nasloviti spremembo Zakona o kazenskem postopku," je dejal minister.

Šest panelistov na okrogli mizi o noveliranju policijskih pooblastil

"Udeleženci okrogle mize so torej ocenili, da slovenska policija svoje delo opravlja dobro, vendar na svojem procesnem delu nujno potrebuje dodatna pooblastila. Ta razprava pa ni stvar samo Policije in Ministrstva za notranje zadeve, ampak Ministrstva za pravosodje in tudi samega pravnega okvirja. Ne želimo si namreč, da bi nam zakonodaja padala v ustavnih presojah na ustavnem sodišču," je poudaril Poklukar in spomnil, da je slovenska policija najbolj nadzorovan organ v državi.

Minister je ob tem še napovedal, da bo predlog novele Zakona o nalogah in pooblastilih policije v naslednjih dneh posredovan v vladni postopek. Ta novela predstavlja normativni okvir za učinkovitejšo obravnavo nasilja na športnih prireditvah. V njem med drugim podaljšujemo prepoved udeležbe na športnih prireditvah z dosedanjih dveh na deset let (ta prepoved bo zajemala tudi prepoved približevanja športnemu objektu).

Več informacij o okrogli mizi je objavljenih v sporočilu Ministrstva za notranje zadeve: Okrogla miza: nova policijska pooblastila – da ali ne?

Povezane vsebine

Spremljanje izvajanja policijskih pooblastil in ogrožanja policistov