Sorodne objave

 

Čez nekaj dni se v šolske klopi znova vračajo učenci in dijaki, tisti najmlajši pa bodo v klopi sedli prvič. Poskrbimo, da bodo skozi vse leto varni tako na šolskih poteh kot tudi v šolskem okolju.

Starši, pripravite otroke na udeležbo v prometu

Staršem svetujemo, da v dneh pred začetkom šole in tudi v prvih šolskih dneh čim več časa namenite prometno-varnostni vzgoji otrok. Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.

Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih.

Pri tem ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom, zato se tudi sami vedno pripnite, cesto prečkajte le tam, kjer je to dovoljeno, nikoli ne prečkajte semaforja pri rdeči luči itd. Namreč vsa vaša dejanja otroci zaznavajo, si zapomnijo in jih tudi sami ponovijo.

FotoRomanSamborskyi Shutterstock.com 1835123638

Najpomembnejša pravila, ki jih morajo otroci poznati za varno pot v šolo in domov

Cesto lahko prečkajo samo na prehodu za pešce in pri zeleni luči na semaforju za pešce v primeru semaforiziranih prehodov.

Na svoji poti naj uporabljajo šolske poti z označenimi ali semaforiziranimi prehodi za pešce, nadhodi oziroma podhodi.

Pred prečkanjem ceste se morajo prepričati, ali imajo prosto pot (pogled na levo, desno in še enkrat levo).

Pravilno morajo hoditi po pločniku ali ob pravilni strani roba ceste, kjer ni pločnika. Ne smejo nenadoma stopiti na cesto.

Pri hoji naj bodo opremljeni s kresničko, odsevnim trakom ali drugim odsevnim telesom oz. nalepko.

Za vožnjo s kolesom naj uporabljajo kolesarsko stezo. Kolo naj vozijo počasi in previdno, s kolesarskim izpitom in na pravilno opremljenem kolesu.

Uporabljati morajo zaščitno kolesarsko čelado. To pa velja za vse voznike in potnike na kolesu, do dopolnjenega 18. leta starosti, tudi za voznike e-skirojev.

Vozniki, v bližini vrtcev in šol počasi in previdno!

Začetki šolskega leta, ko so otroci po daljših počitnicah še vedno razigrani, mlajši pa kot začetniki ne poznajo vseh pasti prometa, so najbolj zahtevni. Zato vse voznike pozivamo, naj z odgovorno in strpno udeležbo v prometu otrokom omogočajo varnost na vsaki poti - vse leto, ne le na prvi šolski dan!

Kot udeleženci v prometu bodite na otroke in njihovo nepredvidljivost še posebej pozorni. V bližini vrtcev, šol in šolskih poti zmanjšajte hitrost in prilagodite način svoje vožnje. Med vožnjo ne uporabljajte mobilnega telefona, ki odvrača vašo pozornost od dogajanja na cesti in ob njej. Za volan sedite trezni! Vzdržujte primerno varnostno razdaljo in predvidevajte prometne situacije, kadar ste v bližini šol, vrtcev in v naseljih. Tudi v bližini krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. v bližini igrišč, na ulicah, na parkiriščih ...), vozite previdneje.

Otroci, še posebej najmlajši, so v prometu slabše vidni, prav tako pa težko predvidijo nevarne situacije. Vozila kasneje opazijo in ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, prav tako težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce.

Policisti v teh dneh aktivno preverjamo okolice šol

V tednu pred začetkom šolskega leta policisti pregledujemo prometno signalizacijo v bližini šol in na šolskih poteh. V prvih šolskih dneh bomo obiskali nekatere osnovne šole in skupaj z ravnatelji ter mentorji prometne vzgoje na roditeljskih sestankih starše prvošolčkov seznanili z nevarnostmi, ki na cesti prežijo na najmlajše. Tudi za otroke bomo ponekod pripravili krajša predavanja o prometni varnosti. V prvih šolskih dneh bomo policisti v bližini šol preverjali, ali starši prevažajo otroke varno, ali uporabljajo varnostne pasove in otroške sedeže, kje in kako ustavijo vozilo, ali se otroci, ki prihajajo v šolo bodisi peš, bodisi s kolesi, ravnajo po prometnih pravilih itd. Pozorni pa bomo tudi na to, ali prvošolci in drugošolci nosijo rumene rutice, zaradi katerih jih vozniki lažje vidijo.

Poskrbimo, da bo vrnitev v šolsko okolje za otroke čim bolj prijazna

Vrnitev v šolo je lahko za otroke stresna, ne le zaradi novega šolskega leta, ki jim prinaša številne obveznosti, veliko učenja, stresnih preverjanj znanj in manj prostega časa, temveč tudi zaradi strahu pred nesprejemanjem s strani sošolcev ali pred različnimi oblikami nasilja. Strah pred nasiljem je še posebej velik, če so bili medvrstniškemu nasilju v preteklosti že izpostavljeni. Poskrbimo, da bo vrnitev med sošolce in prijatelje zanje prijazna in brez strahu pred pojavom nasilja med vrstniki.

Oblik nasilja je več, a vse so nesprejemljive

O medvrstniškem nasilju govorimo takrat, ko posameznik ali skupina vrstnikov namenoma nad drugim posameznikom izvaja različna agresivna vedenja oz. negativna ravnanja, kar pri žrtvi pušča tako vidne kot tudi nevidne posledice. Nasilje med vrstniki je lahko psihično, fizično ali kombinacija obojega. Medvrstniško nasilje ni omejeno na določen kraj, pojavi se lahko povsod. Razlogi in vzroki za nastanek nasilja so pogosto netoleranca do drugačnosti, koristoljubje in želja po lastni uveljavitvi.

Foto Trismegist san Shutterstock.com 1522988558

Med mladostniki ne opažamo le fizičnega nasilja, veliko je tudi nasilja na spletu

Poleg običajnih oblik nasilja, ki jih lahko prepoznamo v šolskem okolju oziroma okoljih, kjer se zadržujejo otroci (fizično nasilje), v zadnjem času med mladostniki opažamo več primerov spletnega nasilja, ki se lahko potem sprevrže tudi v nasilje v realnem svetu, ali obratno, ko se nasilje začne v otrokovem socialnem okolju, nadaljuje pa na spletu. Čeprav je za otroke in mladostnike internet nedvomno prinesel ogromno prednosti, je na področju medvrstniškega nasilja povzročil veliko težav. V primerih fizičnega ali psihičnega nasilja nad otrokom, ki ga odrasli opazimo, zaznamo ali zanj izvemo, lahko otroku nudimo ustrezno pomoč in pripomoremo k temu, da se nasilje nad otrokom ustavi, žrtev pa okreva. V nasprotju s tem pa je žrtev spletnega nasilja ob vsaki ponovni delitvi videoposnetka ali fotografije žrtev ponovnega nasilja, ki jo bo spremljalo celo življenje, saj je objavljeno datoteko nemogoče odstraniti oziroma izbrisati.

Letošnja raziskava Točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v sklopu Fakultete za družbene vede UL, je pokazala, da je vsaj eno obliko spletnega nasilja že doživelo kar 65 % osnovnošolk in 55 % osnovnošolcev zadnjega triletja osnovne šole. Obseg spletnega nasilja med osnovnošolci se je v zadnjih šestih letih občutno povečal, med dekleti 18-odstotno in med fanti 12-odstotno.

Če si žrtev nasilja, se o tem pogovori s kom, ki mu zaupaš

Žrtve si pogosto ne upajo prijaviti dejanja, zato želimo spodbuditi otroke in mladostnike, da se o nasilju zaupajo svojim staršem, učiteljem, vzgojiteljem, trenerjem, prijateljem ali kateri koli drugi osebi, ki jim lahko pomaga. Starše, učitelje, vzgojitelje in druge, ki jim je zaupano varstvo otroka in mladostnika, pa pozivamo, naj bodo pozorni na prve znake in naj otroku oz. mladostniku prisluhnejo, nasilje pa prijavijo policiji oz. drugim pristojnim institucijam.

Nepogrešljiva vloga staršev pri prepoznavanju in preprečevanju medvrstniškega nasilja

Starši, tudi vi ste pomemben člen pri prepoznavanju in preprečevanju medvrstniškega nasilja. S svojimi otroki in mladostniki se pogovarjajte, opozorite jih na to, da je vsakršno nasilje nedopustno in v določenih primerih tudi kaznivo, predvsem pa jim zagotovite, da jim boste v primeru, ko se bodo tudi sami znašli v nasilni situaciji, iz katere ne bodo našli izhoda ali se bodo počutili neugodno, nudili vso potrebno pomoč in podporo. Le tako bodo v kriznih situacijah vedeli, da jim boste stali ob strani in jim pomagali.

 

Dobro je vedeti

Oblike medvrstniškega nasilja

Kje in kako se dogaja nasilje nad vrstniki?

Kakšni so znaki nasilja nad vrstniki?

Kdo so nasilneži in zakaj? Kdo so žrtve?

Kaj lahko storijo starši?

Kam po pomoč?

Kaj lahko storiš, če si žrtev nasilja med vrstniki?

  • risba učitelja s tablo, na kateri je telefonska številka za klic v sili Ignoriraj nasilneža.
  • Reci odločen NE in pojdi stran.
  • Povej prijatelju.
  • Povej v šoli.
  • Povej doma staršem.
  • Povej in zaupaj policistu. 

Vsako nasilje lahko prijaviš policiji na 113.

 

Naj bo šolski čas čas prijateljstva in varnega odraščanja

Čas odraščanja, katerega velik del otroci in mladostniki preživijo v šolah, je čas, ko si otroci in dijaki nabirajo novih življenjskih izkušenj, spoznavajo nove dimenzije, ljudi, si ustvarjajo stališča o svetu in pomembno oblikujejo svojo osebnost, pa tudi samopodobo. Zato moramo poskrbeti, da bo ta čas za otroke in mladostnike prijazen, spodbuden in jim bo nudil varnost, saj bodo le tako odrasli v samozavestne, suverene, empatične in do drugih spoštljive odrasle ljudi, ki bodo ustvarjali našo skupno prihodnost.

Depositphotos 102688476 XL ByMonkeybusiness

Želimo vam varen, prijazen in uspešen začetek novega šolskega leta!

Povezane vsebine

Nasilje nad vrstniki

Varno z e-skirojem

Varno na kolo