Sorodne objave

 

Letošnja obsežna preventivna kampanja ob mednarodnem dnevu pogrešanih otrok, ki ga zaznamujemo 25. maja, je namenjena usmerjanju staršev ali skrbnikov v primeru nenadnega izginotja otroka.

Slovenska policija se danes, 21. maja 2024, v sodelovanju z mednarodno fundacijo Amber Alert Europe in policijami iz drugih držav pridružuje letošnji vseevropski kampanji, ki kot vodnik po korakih usmerja starše ali skrbnike, kako se hitro in učinkovito odzvati na pogrešanje otroka. Osredotoča se na tri ključne odzive, in sicer:

1. "preveri" za potrditev otrokovega izginotja,
2. "pomisli" na ključne podrobnosti in oceno situacije ter
3. "prijavi" za hitro obveščanje policije.

Slovenia check think report campaign visual child 1920x1080

Z ozaveščanjem staršev izboljšujemo odzivni čas pri iskanju pogrešanih otrok

V Evropi vsako leto na tisoče družin doživi travme ob pogrešanju otroka. Po podatkih evropske mreže policijskih strokovnjakov za pogrešane osebe PEN-MP je v Evropski uniji vsako leto pogrešanih najmanj 100.000 otrok. V takšnih težkih trenutkih je zelo pomembno vedeti, kaj narediti in kateri koraki so najpomembnejši. Z letošnjo kampanjo bodo starši in skrbniki prejeli pomembne informacije in smernice, ki jim bodo v pomoč za hitro in učinkovito ukrepanje v primeru nenadnega izginotja otroka.

"Kampanja 'Preveri. Pomisli. Prijavi.' je ključni mejnik v naših nenehnih prizadevanjih za zaščito otrok in podporo družinam v času krize," meni Frank Hoen, predsednik in ustanovitelj Amber Alert Europe. "S tem ko starše opremljamo z znanjem in viri, ki jih potrebujejo, želimo izboljšati odzivne čase in povečati možnosti za varno in hitro združitev pogrešanih otrok in njihovih ljubljenih."

Za več informacij glede letošnje preventivne kampanje se lahko obrnete tudi na spletno stran Amber Alert.

Miklič: "Za prijavo pogrešanega otroka ni treba čakati 24 ur, ravno nasprotno!"

Damjan Miklič iz Uprave kriminalistične policije pojasnjuje, "da je v Sloveniji največ pogrešanih odraslih in starejših oseb, predvsem s starostnimi boleznimi, in izgubljenih oseb v gorah ali drugih naravnih okoljih. Otroci in mladostniki predstavljajo tretjino vseh pogrešanih oseb. Večina pogrešanih otrok je zelo hitro prijavljenih in skoraj 90 odstotkov jih najdemo v štirih urah. Na srečo se vsi otroci najdejo živi in nepoškodovani."

Ob tem dodaja, da za prijavo pogrešanega otroka ni treba čakati 24 ur: "Na policiji že vrsto let opozarjamo, da ne drži mit, da je za prijavo pogrešanja treba čakati 24 ali 48 ur. Ravno nasprotno, v policiji stremimo k temu, da se pogrešanje prijavi čim prej, da lahko takoj začnemo izvajati aktivnosti za izsleditev pogrešanega."

Slovenia check think report campaign visual mother 1920x1080

Starši in skrbniki se ob izginotju otroka znajdejo pred velikimi izzivi. "Preveri. Pomisli. Prijavi." je preprost pristop v več korakih, ki so ga pripravili strokovnjaki iz služb varnostnih organov in vam bo v pomoč pri iskanju pogrešanega otroka.

1. korak – PREVERI morebitne znake, kam bi lahko odšel

Majhni otroci, ki se še ne gibajo popolnoma samostojno, so morda še vedno doma ali v bližnji okolici. Začnite iskati na mestih, ki so zanje lahko nevarna.

Pri iskanju šoloobveznih otrok se območje iskanja razširi. Potem ko se prepričate, da otroka ni v stanovanju ali hiši, iskanje nadaljujte na prostem. Nato povprašajte še starše otrokovih prijateljev, ki živijo v bližini, ali je morda pri njih.

Najstniki so lahko pogrešani zaradi več razlogov. Preden otroka začnete iskati, preglejte njegovo sobo, družbena omrežja in druga komunikacijska sredstva. Nato se obrnite na njegove prijatelje in jih vprašajte, ali bi morda oni vedeli, kje bi lahko bil.

2. korak – POMISLI na razloge, zakaj je vaš otrok izginil in kje bi lahko bil

Če svojega pogrešanega malčka ne najdete doma oziroma v neposredni okolici, pokličite najbližjo policijsko postajo in jih obvestite, da ga pogrešate. Policisti naj vam kar najhitreje pridejo na pomoč pri iskanju otroka.

V primeru pogrešanja šoloobveznega otroka premislite o vzrokih, zaradi katerih bi lahko bil pogrešan, in krajih, kjer bi lahko bil. Pomislite na njegove vsakdanje navade, obveznosti in nedavne dejavnosti. Se morda spomnite, da je pred kratkim kam šel ali da ima dejavnost, ki se je udeležuje? Vam je omenil določen kraj, ki si ga želi obiskati, ali osebo, ki bi jo rad videl? Ali ima svoj priljubljeni kraj, kamor rad zahaja?

Če gre za najstnika, pomislite, ali je morda pred kratkim prišlo do sprememb v njegovem vedenju ali vsakdanu. Se je začel obnašati nenavadno, je spremenil slog oblačenja, se je morda začel družiti z novimi prijatelji ali kazati znake morebitne uporabe psihoaktivnih snovi? Ob razmisleku o tem boste morda ugotovili, kje bi lahko bil. Pomislite tudi, kaj veste o okoliščinah njegovega izginotja. Ali je, preden je bil pogrešan, prišlo do spora ali incidenta? Ali bi ga lahko kaj odgnalo stran? Najstniki se, denimo, včasih ne vrnejo domov zato, ker potrebujejo čas zase.

3. korak – PRIJAVI pogrešanega otroka najbližji policijski postaji

V nasprotju s splošno uveljavljenim prepričanjem vam za prijavo pogrešanega otroka ni treba čakati 24 ur. Nihče vas ne bo obsojal – varnost vašega otroka je namreč na prvem mestu. Policisti bodo ustrezno ukrepali in vam med postopkom tudi nudili podporo. Poleg tega vam bodo svetovali o nadaljnjih ukrepih.

Ključne informacije, ki jih bo od vas želela policija

  • Otrokovo ime, datum rojstva, višina, teža in morebitne bolezni
  • Natančen opis oblačil, ki jih ima otrok na sebi, in osebnih stvari, ki jih je imel pri sebi v času, ko je bil pogrešan
  • Posebna znamenja, na primer rojstno znamenje, brazgotina ali tetovaža
  • Fotografija, na kateri so vidna posebna znamenja
  • Dejstva in okoliščine izginotja vašega otroka, vključno z vsem, kar je bilo že storjeno, da se ga najde
  • Podrobnosti o krajih, ki jih otrok pogosto obiskuje
  • Telefonske številke, računi vašega otroka na družbenih medijih in seznam prijateljev

Kako se odzvati, ko se vaš otrok vrne?

Ko pogrešanega otroka naposled le najdemo, začutimo neizmerno olajšanje. Vendar lahko samo trajanje in okoliščine iskanja lahko povzročijo številna čustva in pomisleke.

Če se otrok vrne sam, o tem takoj obvestite policijo. Policisti bodo morda želeli govoriti oziroma se srečati z otrokom, da se prepričajo, ali se je varno vrnil nazaj in je zdrav. O vrnitvi obvestite tudi družinske člane in prijatelje, ki so vam pomagali.

Otroku po vrnitvi pustite dovolj časa, da se spet privadi na dom. Pomembno je, da otroku ob vrnitvi omogočite toliko prostora in časa, kot ga potrebuje, da se spet vrne v svoje vsakdanje življenje in da lahko premisli o nedavni izkušnji. Morda je doživel travmatičen dogodek, zato je pomembno, da ste dojemljivi za njegove fizične in čustvene potrebe.

Bodite veseli, da se je otrok vrnil. Številne otroke je strah pred prvim srečanjem s starši. Svetujemo vam, da ostanete mirni. Ob vrnitvi svojega otroka pokažite veselje in jasno izrazite, da vam je odleglo. Povejte mu, da ga imate radi, da ga podpirate in da boste skupaj kot družina premagali vse prihodnje izzive.

Vašega otroka bo morda v nadaljevanju spremljala specializirana organizacija, katere namen bo preveriti, ali potrebuje kakšno pomoč. Pomembno je, da izkoristite možnost podpore, ki je na voljo vašemu otroku in družini. Iskanje pomoči je znak moči, ki kaže, da zadevo jemljete resno.

Policija izvaja ukrepe iskanja pogrešane osebe toliko časa, dokler je to potrebno

V Sloveniji nimamo časovne omejitve, kako dolgo je oseba lahko pogrešana, zato ta ostane pogrešana, dokler ni najdena živa ali mrtva. V evidencah ohranjamo tudi podatke o najdenem neidentificiranem truplu do ugotovitve njegove identitete. V Zakonu o nalogah in pooblastilih policije imamo tako zapisano, da se podatki v evidenci hranijo do najdbe pogrešane osebe ali dokler se neznano truplo ne identificira.

V slovenski policiji se zavedamo stiske svojcev, ki jo lahko povzroči nenadno in nepričakovano izginotje njihovega bližnjega. To jih zelo prizadene, zato v policiji temu področju dela posvečamo zelo veliko pozornosti. Da bi čim bolj optimizirali svoje delo in bili čim uspešnejši, nenehno skrbimo za dodatna usposabljanja policistov in kriminalistov. Nenehno sodelujemo v evropskih in svetovnih policijskih organizacijah in za medsebojno obveščanje uporabljamo najsodobnejše sisteme, kot sta Schengenski informacijski sistem in Interpolov sistem iskanja pogrešanih oseb Yellow Notices.

Letak Amber Alert

Nasveti Amber Alert, kako ravnati ob izginotju otroka

Povezane vsebine

Pogrešane osebe - informacije o postopku prijave in nasveti policije

Amber Alert Europe

Uvedba hitrega odziva Amber Alert Slovenija za primere pogrešanih otrok

Policija za otroke, najstnike

Mednarodni dan pogrešanih otrok letos obeležujemo s kampanjo #NeBodiLahkaTarča

25. maj, mednarodni dan pogrešanih otrok. Vam otroci vedno povejo, kam grejo?

25. maja obeležujemo mednarodni dan pogrešanih otrok