Sorodne objave

 

Hura, konec šole je tu! Mladi boste za nekaj časa odvrgli šolske torbe in skrbi, povezane z učenjem, vaše misli pa bodo daleč od šolskih klopi. Da pa bo vaše preživljanje prostega časa in počitniških dni čimbolj sproščeno, zabavno in prijetno, vas želimo opozoriti na številne nevarnosti, ki vas lahko ob tem doletijo. Nekaj nasvetov namenjamo tudi staršem in ostalim odraslim.


AdobeStock ByGalynaAndrushko skok

Pred skokom v vodo vedno preverite njeno globino!

Mladostniki boste veliko prostega časa preživeli ob vodi. Nepremišljeno skakanje v vodo in kopanje na neurejenih kopališčih, ki niso ustrezno varovana, je lahko zelo nevarno. Samo delček sekunde je potreben, da se nam ob nepremišljeni odločitvi spremeni celo življenje.

Pred skokom v vodo zato vedno preverite, ali je voda dovolj globoka in kakšno je dno. Prepričajte se, da pod gladino ni skal, vej ali drugih naplavin, v katere bi lahko zadeli ob skoku. Po nekaterih priporočilih naj bi bila voda za skakanje globoka vsaj dvakrat toliko, kot je visoka oseba, ki skače, seveda pa naj bo to odvisno tudi od tega, s katere višine skačete.

Zaradi varnosti naj bo prvi skok v vodo vedno na noge. V motni vodi je namreč nevarno, da ob skoku na glavo udarimo ob dno ali drug predmet in se poškodujemo.

Nikoli ne skačite v vodo, če ste pod vplivom alkohola, drog ali pa razgreti od sončenja; telo se mora postopoma privaditi na temperaturo vode.

pokemon 1548194 Image by natureaddict from Pixabay

Ne le zaščita na soncu, pomembna je tudi zaščita na spletu

Poskrbite za dobro zaščito pred soncem. Sončne opekline vam lahko pokvarijo dopust, dolgotrajno izpostavljanje soncu je tudi škodljivo in dokazano povzroča kožnega raka. Čez dan poskrbite za dovolj sence, uporabo zaščitnih UV majic ali kvalitetno sončno kremo z visokim UV zaščitnim faktorjem.

Obenem pa ne pozabite tudi na zaščito na spletu. Otroke in mladostnike spodbujamo k varni in odgovorni rabi spleta in pametnih naprav. Posledice ene objavljene intimne fotografije s peščene obale lahko ostanejo za vedno.

Zato se raje izogibajte pogovorov z neznanci, ki ste jih spoznali preko spleta, in nikoli ne pristanite na srečanje z njimi. Prav tako na spletu ne delite svojih osebnih podatkov in ne razkrivajte lokacije, kjer živite. Ne delite in ne objavljajte nasilnih in sovražnih vsebin. Nasilje, ki se dogaja na spletu, je namreč prav tako nasilje.

Depositphotos 50475389 XL ByMonkeybusiness

Ne pozabite na varnost v prometu

Kljub razigranosti ob začetku šolskih počitnic je zelo pomembno, da ne pozabite na prometno varnost, saj ste otroci in mladostniki najranljivejši udeleženci v cestnem prometu.

Upoštevajte cestnoprometna pravila. Za hojo uporabljajte pločnike, tam, kjer jih ni, pa hodite po levi strani ceste, da se lahko pravočasno izognete vozilu, če vas voznik ne opazi. Pri kolesarjenju je do 18. leta obvezna uporaba čelade, po tej starosti pa zelo priporočljiva, saj vam lahko v primeru nesreče ali padca reši življenje.

Ob visokih temperaturah ne pozabite na vodo

Ne pozabite na pitno vodo! Visoke temperature lahko vodijo v dehidracijo telesa, ki ima lahko hude posledice za zdravje, še posebej pri majhnih otrocih! Zato ob visokih temperaturah večkrat dnevno pijte vodo ali nesladkane ohlajene čaje, izogibajte pa se presladkim pijačam in alkoholu.

AdobeStock bySkif varnost otrok v vodi

Starši, majhnih otrok nikoli ne puščajte samih ob vodi!

Otrok ob vodi nikoli ne puščajte samih. Ne glede na to kako nizka je voda, lahko otrok pade, se potopi vanjo ali ga zalije val. Tudi če boste ob vodi le kratek čas, ne pozabite rokavčkov, napihljivega obroča ali česa drugega, kar vaš otrok potrebuje za plavanje.

Nikoli ne plavajte izven označenih območij kopališč. Otrokom bodite vzor in tudi sami ne plavajte izven označenih območij, saj tam lahko plujejo čolni, vodni skuterji in podobno.

Samokritično ocenite svoje plavalne sposobnosti in nikoli ne plavajte (pre)daleč od obale.

Triglav GettyImages 137690111 mbbirdy

Previdno tudi v gorah

Ste se odločili počitnice preživljati v gorskem svetu? Vedno izbirajte takšne poti, ki so primerne vašim izkušnjam in psihofizičnim sposobnostim. Pred odhodom preverite vremenske razmere. V gore se vedno odpravljajte zgodaj zjutraj, da se izognete morebitnim nevihtam, ki se lahko v popoldanskem času nad vrhovi "skuhajo" zelo hitro in nepričakovano. Uporabljajte ustrezno opremo.

Pred odhodom na pot se ustrezno pripravite

Odhajate na dopust ali izlet? Pred odhodom na pot se dobro pripravite. Preverite ustreznost in veljavnost svojih osebih dokumentov. Oglejte si prometne informacije in če se le da, potujte ob prometno manj obremenjenih urah dneva. Nikoli, niti za kratek čas, v pregretem vozilu na puščajte otrok ali hišnih ljubljenčkov, ki potujejo z vami. Temperaturni šok lahko v hipu povzroči tudi smrt!

Depositphotos 92369934 XL byKalinovsky

Pazite na vrednejše predmete

Na plažo prinesite le najnujnejše, vredni predmeti naj ostanejo doma oz. v hotelskem sefu. Velike vsote gotovine, bančne kartice, pametni telefoni in zlatnina ne sodijo na plažo. Če takšne predmete kljub temu prinesete na plažo, jih dobro zakrijte, jih ne razkazujte, ob iskanju osvežitve v morju pa poskrbite, da ne ostanejo brez nadzora.

Vrednejših predmetov (denarnic, torbic, računalnikov, torb itd.) ne puščajte v vozilih, še posebej ne na vidnih mestih na sedežih. Tatovi nenehno prežijo na priložnost za vlom.

Poskrbite za ustrezno zaščito koles, električnih koles in skirojev. Uporabljajte samo kvalitetne ključavnice, koles pa ne puščajte na neobljudenih mestih. Koles nikoli ne puščajte brez nadzora na nosilcih vozil na velikih parkiriščih, saj so tam lahka tarča tatov.

Odhoda na dopust ne "reklamirajte" na družbenih omrežjih, saj jih tako kot vaši prijatelji spremljajo tudi nepridipravi.

Ob odhodu vedno zaklenite vhodna vrata in zaprite vsa okna, tako doma kot tudi v hotelski sobi ali počitniškem apartmaju.

Depositphotos 73170489 XL bySyda Productions

Starši, pogovorite se s svojimi otroki o varnem preživljanju počitnic!

Starši, opozorite svoje otroke in mladostnike na nevarnosti, ki prežijo nanje, tudi na na nevarnost prekomernega uživanja alkohola ali zlorabe drog.

Spodbujajte jih k prijateljskim odnosom na igrišču, povejte jim, da je pomembno spoštovati drug drugega in da nasilje ni pravi način za reševanje konfliktov. Ob tem upoštevajte, da so otroci za eno leto starejši kot lani in da so se njihove navade, potrebe in skušnjave spremenile.

Predvsem pa bodite zgled svojim otrokom, saj ste jim prav vi prvi in pomembni vzorniki.