Sorodne objave

 

Prijavna točka Spletno oko (Center za varnejši internet Slovenije, UL FDV), Uprava kriminalistične policije pri Generalni policijski upravi ter Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije danes, 30. septembra 2024, na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani organizirajo že 14. strokovni posvet o spolnih zlorabah otrok na spletu.

Fotografija dvorane

Posvet je namenjen predvsem organom pregona, sodiščem, pripravljavcem zakonodaje, zaposlenim v šolstvu in centrih za socialno delo ter nevladnim organizacijam. Za udeležbo v živo in prek spleta smo skupno prejeli več kot 900 prijav, kar nas izjemno veseli. Upamo, da bodo novopridobljena znanja pripomogla k poglobljenemu razumevanju aktualne problematike spolnih zlorab otrok, še učinkovitejši obravnavi žrtev zlorab in še boljši podpori tistim, ki se z delom na tem področju osebno izpostavljajo pogosto pretresljivim vsebinam in prizorom.

Udeležence posveta so najprej nagovorili prof. dr. Iztok Prezelj, dekan Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, Nenad Šutanovac, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije, in Damjan Petrič, mag., direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.

K žrtvam je treba pristopiti z občutljivostjo za povzročeno travmo

Psihoterapevtka, specializirana za travme, svetovalka in raziskovalka na področju kibernetske travme Catherine Knibbs iz Združenega kraljestva je v plenarnem predavanju med ključnimi vidiki kibernetske travme izpostavila občutenje sramu, ponižanje, tesnobo glede prihodnosti, učinke na telesni ravni ter številne druge psihološke, čustvene in družbene učinke. Strokovnjaki naj k žrtvam spolnih zlorab na internetu po njenih besedah pristopijo z občutljivostjo za povzročeno travmo in z zavedanjem strategij, ki se jih žrtve pogosto poslužujejo, da bi omejile občutke sramu.

Catherine Knibbs med predavanjem o kibernetski travmi

Ključna sta ozaveščenost glede internetne varnosti in neobsojajoč pogovor z otroki

Boris Radanović iz Centra za varnejši internet Združenega kraljestva je poudaril potrebo po prepoznavanju in zaščiti spletnim nevarnostim posebej izpostavljenih otrok. Med rešitvami izpostavlja ozaveščanje ter opremljanje učiteljev in staršev z znanji za učinkovit pristop k otrokom. Ključna sta lastna ozaveščenost na področju internetne varnosti (tako, da postavijo tudi dober zgled) in pogovor z otroki na neobsojajoči način. Radanović je predstavil tudi ključni orodji na tem področju – Take It Down, ki pomaga preprečevati širjenje posnetkov spolnih zlorab otrok, in StopNCII.org, ki omejuje širjenje intimnih posnetkov odraslih oseb brez privolitve.

Vzpon generativne umetne inteligence ima tudi nekaj slabih strani

Svetovalec za oblikovanje politik pri belgijski organizaciji za pogrešane in spolno izkoriščane otroke Niels Van Paemel na posvetu predstavlja belgijsko raziskavo o digitalnem nasilju med mladimi prek izdelave globokih ponaredkov z goloto (t. i. deepnudes). Čeprav je tehnološki razvoj lahko pozitiven, navdihujoč, zabaven in celo poučen, ima vzpon generativne umetne inteligence zagotovo tudi nekaj slabih strani. V svetu, kjer je vse težje razlikovati med pravim in lažnim, po njegovih besedah obstajajo neizogibna tveganja uporabe umetne inteligence za spolno izkoriščanje in spolne zlorabe otrok.

časovnica posveta

Vsakodnevno poslušanje zgodb zlorabljenih otrok ali pregledovanje posnetkov zlorab pusti sled

Višja kriminalistična inšpektorica specialistka - psihologinja Snežna Krek iz Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave v predavanju predstavlja psihosocialno pomoč policistom in drugim posameznikom, ki se pri svojem delu soočajo z vsebinami, ki zanje lahko predstavljajo velik stres. Vsakodnevno poslušanje zgodb zlorabljenih otrok ali pregledovanje posnetkov zlorab pusti sled v telesu in lahko vodi v različne psihofizične težave. Poudarja, da strokovnjaki to lahko preprečijo z redno skrbjo za odstranjevanje tovrstnih zapisov iz telesa.

Organizatorji posveta sporočamo, da deljenje posnetkov spolne narave mladoletnih oseb predstavlja spolno zlorabo – ne glede na to, ali se delijo pravi posnetki ali globoki ponaredki. Vsaka žrtev spolne zlorabe na internetu mora vedeti, da je odgovornost za zlorabo izključno na ravni storilca. Ker verjetno čuti močan sram in tesnobo, pa je zanjo enako pomembno sporočilo to, da ni sama in ji bo okolica pomagala. Starši bi se morali zavedati, da je pogoj, da se bo otrok v takšni situaciji obrnil nanje, to, da so z njim predhodno vzpostavili odnos zadostnega medsebojnega zaupanja.

Najpogostejše oblike spolne zlorabe otrok

Najpogostejše oblike spolne zlorabe otrok prek interneta ostajajo nagovarjanje otrok k spolnosti in izdelavi intimnih fotografij, na katerih je otrok gol, navadno prek družbenih omrežij in drugih virtualnih okolij, kjer storilec manipulira z žrtvijo, z njo vzpostavlja zaupanje in jo nato spolno zlorabi. Pogosta je izmenjava gradiva spolnih zlorab otrok med storilci, kar pomeni, da v fizičnem okolju spolno zlorabljajo otroke, to zlorabo posnamejo in si jo izmenjujejo ali pa take posnetke pridobivajo na internetu. Pogosta pa je tudi spolna zloraba mladoletnih oseb, ko si fant in dekle v intimnem razmerju pošiljata intimne fotografije, nato pa jih eden izmed njiju razširi naprej. Ponovno moramo opozoriti tudi na samoposnetke otrok, ko otroci uporabljajo pametne naprave brez nadzora, imajo neomejen dostop do interneta, ko do družbenih omrežij po večini dostopajo prek spletnih računov staršev in ko se pred kamero razgalijo in tak posnetek nevede objavijo. Teh je čedalje več, tudi zato, ker so uporabniki telefona in interneta čedalje mlajši.

Preventiva in ozaveščanje

Poudarek v boju proti spolnim zlorabam otrok prek interneta je in mora biti preventiva. Predvsem mlade moramo opolnomočiti, da se bodo spolne zlorabe znali in zmogli ubraniti, če bodo žrtve, pa je pomembno, da bodo o tem spregovorili. Da bomo uspešni in učinkoviti v boju proti spolnemu izkoriščanju otrok, moramo biti aktivni vsi, predvsem z ozaveščanjem celotne družbe ter s skupnim delom različnih organov in organizacij.

Več informacij o posvetu: 14. posvet E-zlorabe otrok – 2024

Povezane vsebine

13. posvet E-zlorabe otrok. Tveganja za spolne zlorabe otrok na spletu ob tehnoloških inovacijah in družbenih krizah še naraščajo

Spletno oko, točka za prijavo posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

Safe.si, točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Logout, center pomoči pri prekomerni rabi interneta

Spletno nasilje in spolne zlorabe otrok na internetu (preventivni nasveti policije)

Intimne slike na spletu – mogoče jih lahko odstraniš! Na voljo je novo brezplačno orodje Take It Down