Sorodne objave

 

V Gledališču Park v Murski Soboti se je 21. novembra 2023 s pozdravnimi nagovori župana Mestne občine Murska Sobota Damjana Anželja, direktorice Centra za socialno delo Pomurje Sandre Babič, direktorja Policijske uprave Murska Sobota Damirja Ivančića, mag., in državnega sekretarja na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dana Juvana začel strokovni posvet, katerega osrednja tema so bili otroci in mladostniki z oviranostmi.

nas 2

Posvet "Ali so otroci s posebnimi potrebami lahko žrtve nasilja in hkrati verodostojne priče?" je pripravila Skupina za preprečevanje nasilja v družini za Pomurje, ki je organizirana pod okriljem CSD Pomurje in Policijske uprava Murska Sobota.

nas 7

Številne udeležence iz centrov za socialno delo iz celotne Slovenije, policijskih uprav, psihologe, vzgojitelje, učitelje in druge strokovne sodelavce ter predstavnike društev je pozdravil murskosoboški župan Damjan Anželj in izrazil podporo njihovemu delovanju na področju zaščite najšibkejših in najranljivejših v naši družbi, tj. otrok.

Direktorica Centra za socialno delo Pomurje Sandra Babič je dejala: "Na svetu je veliko otrok, ki so drugačni. Zakaj je nekdo takšen ali drugačen? Sama odgovora na to vprašanje nikoli ne iščem. Ljudje smo pač različno opremljeni z različnimi nalogami in lastnostmi ... Otroka ne smemo soditi po tem, kaj zmore in kaj ne, kaj razume in česar ne. Preprosto sprejmimo ga takega, kot je, bodimo bolj potrpežljivi, vzemimo si več časa ...".

nas 6

"Mi smo tisti, ki moramo pri žrtvah nasilja prepoznati njihovo stisko, jih s pravilnim pristopom pomiriti in spodbuditi, da se nam zaupajo, jim kot žrtvam dati veljavo in na glas obsoditi vsakršno kršitev njihovih pravic in dostojanstva. Le tako bomo lahko dvignili zavedanje o tem, kaj je prav in kaj ne, ter o tem, kaj je dopustno in kaj presega meje zakonitega. Predvsem pa bomo tako pri žrtvah spodbudili zaupanje v tiste institucije, ki naj bi jih zaščitile," je poudaril Damir Ivančić, mag., direktor PU Murska Sobota.

Državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan se je v nagovoru zahvalil vsem, ki združujejo svoje znanje in izkušnje, predvsem pa ukrepajo hitro in odločno pri preprečevanju nasilja. Dr. Mateja Hudoklin, spec. klinične psihologije iz svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše, je predstavila zaslišanje otroka s pomočjo strokovnjakov.

Policijsko zbiranje obvestil od otroka je predstavil Robert Tekavec iz Oddelka za mladoletniško kriminaliteto na Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi. Nasilje nad otroki in mladostniki z oviranostmi (invalidnostjo) in ugotovitve raziskave je predstavil izr. prof. dr. Aleš Bučar Ručman iz Fakultete za varnostne vede pri Univerzi v Mariboru, Frida Burkelc, višja sodnica Okrožnega sodišča v Celju, pa nasilje "na tehtnici" trditev in dokazov.