Sorodne objave

 

Generalni direktor policije mag. Senad Jušić se je danes, 18. aprila 2024, v Londonu v Združenem kraljestvu udeležil neformalnega srečanja šefov policij.

Srečanja, ki ga organizira Nacionalna kriminalistična agencija (angl. National Crime Agency) Združenega kraljestva, so se udeležili šefi policij ali njihovi namestniki iz držav članic Evropske unije, schengenskih držav in Združenega kraljestva, poleg njih pa tudi izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle in generalni sekretar Interpola Jürgen Stock.

Udeleženci neformalnega srečanja šefov policij 18. aprila 2024 v Londonu

Generalni direktorji in drugi visoki gostje so razpravljali o aktualnih vprašanjih skupnega interesa in prihodnosti policijskega dela v svetu. Posvetili so se predvsem ravnovesju med šifriranjem podatkov in javno varnostjo, spreminjanju trgov z drogami po Evropi, organiziranemu kriminalu priseljevanja in trgovine z ljudmi ter vlogi Interpola pri policijskem delu.

Mag. Jušić je v razpravi poudaril, da so digitalni podatki pomemben vir informacij in dokazov. Še posebej so pomembni za preiskovanje kibernetske kriminalitete in spolne zlorabe otrok. Opozoril je, da kriminal izkorišča vse možnosti, ki jih ponujajo nove tehnologije, zato moramo pristojnim organom omogočiti, da svoje osnovno poslanstvo – zagotavljanje varnosti državljanov ob polnem spoštovanju temeljnih pravic – učinkovito opravljajo tudi v digitalnem svetu.

Generalni direktor slovenske policije je tudi opozoril, da je trgovina z drogami eden najbolj perečih varnostnih izzivov našega časa. Slovenska policija zato pozorno spremlja možnost preprodaje drog tudi preko Luke Koper in v skrbi za učinkovito blaženje te grožnje tesno sodeluje s carino in pristaniškimi varnostnimi organi ter logističnimi podjetji. Pri tem je mag. Jušić pozdravil še nedavno ustanovljeno Zvezo evropskih pristanišč in sprejete skupne ukrepe za boj proti korupciji in kriminalnim infiltracijam v pristaniščih, ki bodo zagotovo prispevali k okrepljeni izmenjavi strateških in operativnih informacij ter najboljših praks.

Ko se je razprava osredotočila na tihotapljenje migrantov, je generalni direktor policije izpostavil, da se Slovenija spopada predvsem z aktivnostmi tihotapskih mrež, skoncentriranih v regiji Zahodnega Balkana. "Vsak dan ujamemo vsaj dva ali tri tihotapce in več kot devetdeset odstotkov jih ostane v priporu. Ta uspeh pa je mogoč samo zaradi tesnega mednarodnega sodelovanja s ciljnimi državami EU in partnerji Zahodnega Balkana. Izjemnega pomena je tudi delo Europola in njegovega centra za boj proti tihotapljenju migrantov, ki je pomemben partner pri našem delu," je še povedal Jušić.