Sorodne objave

 

V avli Generalne policijske uprave in Ministrstva za notranje zadeve na Štefanovi 2 v Ljubljani smo danes, 2. julija 2010, odprli gostujočo razstavo Evropa v čipkah. Čipke se sicer uporabljajo kot okrasje pri oblačilih in v stanovanjski opremi, dober teden pa bodo krasile našo stavbo.

S sklepnimi besedami, da si lepše dobrodošlice v hišo skoraj ne bi mogli želeti, je slavnostna govornica, vodja Službe za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje Suzana Ivanovič, zbrane povabila k ogledu.

vsi

SuzanaIvanovic

Razstavo je odprla vodja Službe za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje Suzana Ivanovič


Ivanovičeva je v svojem nagovoru med drugim povedala: "V pestrosti zastav in grbov se kaže simbolično bogata raznolikost evropskih skupnosti. Modre evropske zastavice z dvanajstimi zvezdicami odražajo popolnost, celovitost in enotnost, te lastnosti pa bi lahko pripisali tudi slovenski čipki.

/.../ Tradicionalna čipka se spreminja. Ustvarjalci si drznejo preizkusiti nekaj novega, drugačnega. Iz prve ideje po nečem evropskem je le vztrajnost marljivih rok klekljaric rodila tako bogato, svojevrstno in edinstveno razstavo. Če se izdelava zastav zdi preprosta, izdelava grbov to vsekakor ni. Obračanje klekljev, vbadanje bucik v bulo in prepletanje več niti je predvsem dolgotrajno delo, ki zahteva veliko pridnosti, potrpežljivosti in domišljije.

Če smo se pred šestimi leti, ko smo vstopali v Evropsko unijo, spraševali, kako bosta slovenska kultura in nacionalna identiteta ohranili svojo prvinskost in edinstvenost, ne da bi se pri tem začeli stapljati v nekaj brez jasne oblike, nam je danes vse bolj jasno, da je Evropa združenje in sobivanje kultur v tem prostoru, ki omogoča majhnim narodom, kot je slovenski, ne samo, da preživijo, temveč da svojo narodno identiteto in kulturo še utrdijo, jo razvijajo in se uveljavijo tudi v širšem okolju." Nazadnje je še izrazila prepričanje, da klekljarstvo - vsaj po tej razstavi sodeč - zagotovo ne bo zamrlo.

IMG 1103

Na ogled je celotna razstava. Članice in člani Klekljarskega društva Cvetke iz Žirov so od oktobra lani do aprila letos izdelovali zastave in grbe držav ter grbe glavnih mest držav članic Evropske unije. Od več kot sto članov društva se jih je tega projekta lotilo 27, med njimi tudi en moški. Skupaj so porabili preko deset tisoč ur dela in neznano dolžino raznobarvnih niti.

MartinaMlakar

Predstavnica Klekljarskega društva Cvetke iz Žirov Martina Mlakar


Kako je nastal ta projekt, nam je zaupala "Cvetka" Martina Mlakar. Povedala je, da so se po lanskih klekljarskih dnevih spraševali, na čem naj bo poudarek letos. Iz predloga njihovega mladega člana, da naj bo nekaj evropskega, se je rodila ideja o klekljanih simbolih Evropske unije. "Z izbrano temo smo porušili tradicionalno izdelavo klekljane čipke, saj nismo imeli vzorcev s klekljarskimi tehnikami, ampak le barvne slikovne podlage. /…/ Naklekljali smo zastave vseh držav članic EU, grbe njihovih prestolnic, zemljevid EU, žirovsko zastavo in grb. Delo je bilo izredno zahtevno, z ogromnim številom klekeljnov in, kot veste, čipka pokaže svoj obraz šele, ko jo odpnete," je še dodala.

IMG 1058

Zaokroženo in očesu prijetno razstavo Evropa v čipki so prvič odprli 26. aprila 2010 v Žireh. Javnosti je bila predstavljena tudi na gradu Jablje v Trzinu, del razstave pa je nedavno gostoval v Državnem zboru Republike Slovenije.

MartinaKuderVeldin

Martina Kuder Veldin


Delček te umetnosti je nastal tudi pod prsti klekljarice Martine Kuder Veldin, sicer zaposlene v Policiji. O sebi je povedala najprej to, da se je - ker ne izvira iz krajev, kjer je čipka doma, - klekljanja naučila šele pred nekaj leti. "Vesela sem bila in tudi malo v skrbeh, ko mi je predsednica društva zaupala izdelavo grba glavnega mesta Malte, La Valette, vendar sem kmalu ugotovila, da je prav prijetno delati čipke po slikah, in ne samo po risanih vzorcih, kjer je vse bolj natančno določeno. Z izdelavo predvsem grbov smo dokazale, da je umetnost prepletanja niti še kaj drugega kot samo izdelava prtičkov," še doda.