Sorodne objave

 

Člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica so se včeraj, 3. aprila 2024, seznanili z novimi prilagoditvami, ki jim lajšajo hojo po Novi Gorici. Pri sprehodu skozi mesto so se jim pridružili predstavniki Policijske uprave Nova Gorica in novogoriške mestne občine z županom Samom Turelom na čelu. Predsednik medobčinskega društva Igor Miljavec je ob zaključku sprehoda poudaril, da za Novo Gorico zdaj zares lahko rečemo, da je postala prijazna za slepe in slabovidne pešce. Do tega rezultata je privedlo zgledno sodelovanje med društvom, policijo in lokalno skupnostjo. Uspešen model sodelovanja prevzemajo tudi druge občine in na ta način izboljšujejo dostopnost za slepe in slabovidne pešce ter osebe na vozičkih.

MONG DostopnaNG 03 04 24 FotoAnaRojc 5

Župan Samo Turel je dejal, da z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica odlično sodelujejo: "Zahvaliti se jim moram za vse, kar skupaj z nami izvajajo na področju dostopnosti vseh vrst. Sodelovali smo že pri pripravi spletne strani, torej na področju digitalne dostopnosti. Tesno sodelujemo vsakokrat, ko v Novi Gorici izvajamo kakšen nov infrastrukturni projekt na način, da so na novo zgrajeni objekti primerni za vse vrste oviranosti, tako za slepe in slabovidne kot za ljudi na vozičkih. Mislim, da so mnogi ta model sodelovanja že prepoznali kot uspešnega. Podoben način sodelovanja društvo vzpostavlja z Občino Ajdovščina, Občino Vipava, dogovarjajo se z Občino Brda. Mislim, da se lahko, kar se tega sodelovanja tiče, pohvalimo in smo za zgled tudi drugim delom Slovenije."

MONG DostopnaNG 03 04 24 FotoAnaRojc 19

Dean Božnik, predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Nova Gorica, je pohvalil zgledno in vzorno sodelovanje z lokalno skupnostjo in Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica: "Letos mineva 15 let, odkar smo skupaj izdali zgibanko. Vsa ta leta smo sodelovali tudi v okviru različnih delavnic in izvedli več dejavnosti za večjo varnost slepih in slabovidnih. Cilj je osveščati tudi skozi samozaščitno ravnanje, da jih opozarjamo na številne nevarnosti in pasti, ki prežijo bodisi na cestah bodisi pri preprečevanju kriminalitete in podobno. Na področju Policijske uprave Nova Gorica smo prvi v Sloveniji že pred leti izvajali projekt, in sicer Z roko v roki za večjo varnost slepih in slabovidnih, ki je leta 2011 kot primer dobre prakse postal vsedržavni projekt."

Policisti so z društvom, ki povezuje večje število članov iz vseh trinajstih severnoprimorskih občin, začeli sodelovati že leta 2007. Partnersko sodelovanje med policisti in predstavniki društva so se nadaljevale tudi v naslednjih letih, na primer v okviru dneva mobilnosti ob mednarodnem dnevu bele palice, ki se je izvajal na območju večjih krajev, organizirane so bile okrogle mize v različnih krajih, delavnice in druge dejavnosti. Takrat je policija predsedniku društva (Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica) predlagala pripravo preventivnega projekta in zgibanke Z roko v roki, skupaj za boljšo varnost slepih in slabovidnih ter jo v letu 2009 tudi pripravili. Zgibanka je bila rezultat dvoletnega projekta za večjo varnost oseb z okvaro vida na domu in v cestnem prometu in je bila prva tovrstna zloženka v Sloveniji. V njej so poleg nasvetov za varno udeležbo v cestnem prometu tudi nasveti glede varovanja premoženja, nasveti, kje lahko slepi in slabovidni poiščejo pomoč, itd. Namenjena pa je tudi ozaveščanju širše javnosti, ki se običajno ne zaveda dovolj, da med nami živijo tudi ljudje z okvarami vida. V okviru projekta z nasveti in priporočili slepe in slabovidne seznanjamo, kako se lahko na najboljši možen način izognejo različnim nevarnostnim, prav tako velik pomen posvečamo osveščanju teh oseb glede samozaščitnega ravnanja in opozarjanje na drugo varnostno problematiko.

MONG DostopnaNG 03 04 24 FotoAnaRojc 34

Projekt Z roko v roki, skupaj za varnost slepih in slabovidnih je bil takrat na državni ravni ocenjen kot primer dobre prakse in se je najprej začel najprej izvajati na celotnem območju Policijske uprave Nova Gorica, nato pa je leta 2011 postal tudi vsedržavni projekt. Novogoriška policijska uprava in društvo namreč že vrsto let uspešno sodelujeta pri različnih preventivnih akcijah za slepe in slabovidne osebe v cestnem prometu, pri delavnicah glede varovanja osebnega premoženja in pri odpravljanju arhitektonskih in drugih komunikacijskih ovir itd. V preteklem obdobju so policisti PU Nova Gorica skupaj z društvom v različnih občinah pomagali tudi pri iskanju rešitev za določitev varnih poti za slepe in slabovidne osebe ter jih opozarjali na številne nevarnosti.

Igor Miljavec, predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica, je poudaril: "Zahvala gre vsem, ki kakorkoli pripomorejo k dostopnosti. Pomembno je, da se slepi lahko sami gibljejo po mestu. Z novogoriško mestno občino dnevno sodelujemo na vseh področjih, pri infrastrukturi, storitvah, izobraževanju, rešitvah za vse ranljive skupine. Iščemo skupne rešitve tako z uporabniki kot z zaposlenimi na novogoriški mestni občini ter z izvajalci del. Na društvu imamo kot edini med društvi zaposlenega tiflopedagoga, specialista za slepe in slabovidne, ki jim pomaga na vseh področjih. Predvsem pri fizični dostopnosti in pri dostopnosti storitev, tudi pri urejanju doma, ko oseba oslepi, da ji pomaga, da se sooči s situacijo in da živi normalno življenje. Od naših 245 članov jih je 200 uporabilo individualno pomoč na različnih področjih, približno 100 članov pa se udeležuje različnih aktivnosti, ki jih organiziramo. V minulem letu smo pri težavah z vidom pomagali tudi preko 300 osebam, ki niso povezane z društvom."

MONG DostopnaNG 03 04 24 FotoAnaRojc 44
Župan občine Nova Gorica je še izpostavil pomen dostopnosti tudi za prihajajočo evropsko prestolnico kulture 2025: "Dostopnost je tudi eno izmed temeljnih vprašanj evropske prestolnice kulture. Vsi dogodki, ki se bodo zgodili, bodo privabili številne obiskovalce. Želimo si, da bi bili resnično dostopni za vse. Zato bomo tudi temu področju posvetili veliko pozornosti."