Sorodne objave

 

Generalni direktor slovenske policije Janko Goršek se je včeraj, 31. maja 2010, na Dunaju srečal z generalnim direktorjem avstrijske policije dr. Herbertom Anderlom.

IMG 6229 1

Generalni direktor slovenske policije Janko Goršek in generalni direktor avstrijske policije dr. Herbert Anderl


Direktorja sta se pogovorila o bilateralnem sodelovanju med državama in zaključila, da je sodelovanje zgledno in uspešno na vseh področjih dela policije. Izrazila sta tudi medsebojno podporo pri spremljanju varnostne situacije pred odpravo vizumske obveznosti za državljane Albanije ter Bosne in Hercegovine in po njej, predvsem s pomočjo izmenjave informacij o morebitnih zlorabah.

Slovenska stran je izrazila podporo Avstriji ob napotitvi skupnega uradnika za zvezo v Grčijo, kar bo omogočilo tudi črpanje sredstev iz posebnega programa Evropske komisije, imenovanega Preprečevanje kriminala in boj proti njemu, kot dela splošnega programa Varnost in varstvo svoboščin. Poleg tega so predstavniki slovenske policije gostitelje seznanili s prioritetami predsedovanja Slovenije Salzburškemu forumu v drugi polovici letošnjega leta. Slovenija bo med svojim predsedovanjem posebno pozornost namenila pripravi 18-mesečnega programa, koordinaciji na področju zadev Evropske unije in regionalni pobudi za izmenjavo podatkov o kršiteljih cestnoprometnih predpisov. Generalni direktor slovenske policije je avstrijskemu kolegu predstavil še delovanje Nacionalnega preiskovalnega urada ter reorganizacijo policije.

Predstavniki avstrijske policije pa so na srečanju pojasnili svojo pobudo za spremembo oz. nadgradnjo Sporazuma o policijskem sodelovanju; predlog bodo Sloveniji posredovali v kratkem. Predstavili so tudi svoja prizadevanja za ustanovitev Mednarodne akademije za boj proti korupciji (International Anti-Corruption Academy - IACA) s sedežem v Laxenburgu pri Dunaju. Janko Goršek je ob tem dejal, da slovenska stran z zanimanjem spremlja njihova prizadevanja, in zaprosil za več informacij o obveznostih Slovenije ob morebitnem članstvu.

Po srečanju je slovensko delegacijo sprejel še slovenski veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina.