Sorodne objave

 

Pomočnik generalnega direktorja policije Jože Senica se je med 26. in 28. junijem 2024 udeležil četrtega policijskega vrha Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku. Policijski vrh OZN združuje ministre, direktorje policij in druge visoke predstavnike policijskih organizacij po svetu.

 Skupinska slika udeležencev policijskega vrha v New Yorku

V okviru niza stranskih dogodkov in osrednje razprave so udeleženci obravnavali ključne izzive mirovnih operacij, kakor tudi druge vidike globalnega policijskega sodelovanja. Pomočnika generalnega direktorja je med dogodkom spremljal Robert Črepinko, ki od 1. januarja letos opravlja naloge policijskega svetovalca v Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri OZN.

Na fotografiji sta slovenska predstavnika policije Črepinko in Senica.

Senica je v nagovoru poudaril, da so za Slovenijo za ohranjanje miru nujni inovativni pristopi in tudi pomen ukrepov zoper spletno in okoljsko kriminaliteto ter zaščito kulturne dediščine v okoljih napotitve mednarodnih misij. Uporaba sodobnih tehnologij ob hkratnih usmerjenih usposabljanjih mednarodnih predstavnikov so ključni za pripravo OZN na prihajajoče izzive. Ob upadu števila obsežnih mirovnih misij se poraja potreba po usmerjenih, ciljnih in učinkovitih odzivih mednarodne skupnosti na sodobne varnostne izzive.

Jože Senica, slikan med nagovorom v New Yorku

Slovenska predstavnika sta opravila dvostranske pogovore z delegacijo Alžirije, ki jo je vodil generalni direktor za nacionalno varnost Ali Badaoui. Sogovorniki so govorili o možnostih krepitve policijskega sodelovanja na področju nezakonitih migracij in organizirane kriminalitete, tudi tiste, ki se pojavlja na spletu.

Ob robu prireditve se je Senica sestal tudi s predstavniki Avstrije, Norveške, Litve, Črne gore, Portugalske, Danske in Senegala. O nadaljnjem sodelovanju med slovensko policijo in OZN je govoril tudi s policijskim svetovalcem OZN Faisalom Shahkarjem.

Jože Senica in Samuel Žbogar na srečanju.

Med obiskom Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri OZN se je sestal tudi z veleposlanikom Samuelom Žbogarjem, s katerimi sta osvetlila izzive obstoječih mehanizmov zagotavljanja miru. Zaradi spreminjajočih razmerij globalnih centrov moči je multilaterizem pred velikimi izzivi, ki bodo terjali aktivno delovanje. Slovenija je v obdobju članstva v Varnostnem svetu OZN zagovornica multilaterizma in aktivno sooblikuje rešitve za največje globalne varnostne izzive. Veleposlanik Žbogar je ob tej priložnosti slovenskim policistom izrekel čestitke ob dnevu policije.