Sorodne objave

 

Olimpijske igre v Parizu so se spektakularno zaključile, skupaj s športniki so se domov vrnili tudi tuji policisti. Približno 2.000 jih je skupaj s francosko policijo, žandarmerijo, vojsko in zasebnimi varnostniki skrbelo za varnost športnikov in obiskovalcev. Neprecenljiva je bila tudi vloga več kot 40.000 prostovoljcev.

Med tujimi policisti je bilo tudi sedem slovenskih, ki smo jih v Francijo napotili neposredno iz Slovenije, vendar v različnih obdobjih in na različne lokacije. Dodatno smo v Francijo napotili še policista preko Skupnega srednjeevropskega centra za usposabljanje bombnih tehnikov, s sedežem na Madžarskem.

IMG b77bdca040a0078df6360ac67a27759b V

Slovenski policisti so bili zanimivi tudi za tuje medije.

Delegacijo slovenskih policistov so torej zastopali policisti iz različnih enot in z raznolikimi izkušnjami, vsi pa so naloge v Franciji opravili uspešno in so se že varno vrnili v Slovenijo.

vodnika sl psov 1

Vodnika službenih psov s psoma za odkrivanje eksplozivov (Aleš Gmajnar iz Policijske postaje vodnikov službenih psov Celje in Miran Pintar iz Policijske postaje vodnikov službenih psov Ljubljana) ter policist Klemen Pogačar iz Oddelka za proti bombno zaščito Specialne enote GPU so naloge opravili v dveh tednih pred začetkom olimpijskih iger. Sodelovali so namreč pri proti bombnih in proti terorističnih pregledih javnih krajev, športnih objektov, plovil, vlakov in druge infrastrukture, ki je služila za izvedbo iger.

IMG 381ea34046fa3113d9b7deb7fac24d29 V

Štirje policisti (Robi Ribič iz Uprave kriminalistične policije GPU, Rok Hribernik iz Sektorja kriminalistične policije PU Maribor, Erna Kavčič s Postaje pomorske policije Koper in Uroš Smole iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Celje) so naloge opravljali v Lyonu, kamor smo jih napotili na prošnjo francoske policije. Tam so s francoskimi in portugalskimi policisti sodelovali pri vzdrževanju javnega reda in miru na nogometnih tekmah na tamkajšnjem nogometnem stadionu.

Policist Boris Rojs iz Uprave uniformirane policije GPU je naloge opravljal v Parizu, kjer je bil izmenjaje s predstavnikom slovenskega veleposlaništva v Parizu prisoten v Mednarodnem centru za informiranje (ICC). Z dostopom do varnostnih informacij je tako lahko članom slovenske delegacije in slovenski olimpijski reprezentanci predlagal ukrepe za zagotavljanje varnosti v Olimpijski vasi, predvsem pa v Slovenski hiši.

V Medresorskem direktoratu državne policije v Lyonu je bil 8. avgusta organiziran sprejem za tuje policiste, ki so sodelovali pri varovanju olimpijskih dogodkov. Na sprejemu se je policijska komisarka Dorothée Célard policistom zahvalila za pomoč, ki so jo nudili francoskim kolegom. Posebne pohvale so bili deležni slovenski policisti, predvsem zaradi dela v težkih vremenskih razmerah, saj so temperature krepko presegale 40 stopinj v okolici in na stadionu v Lyonu. Pohvalila je njihovo strokovnost in zavzetost ter pozitiven pristop k delu ter poudarila, da so lahko vzor francoskim policistom. Ob tej priložnosti se ji je Robi Ribič zahvalil za korekten odnos in ves trud, ki so ga pripadniki francoske policije vložili, da je sodelovanje med obema policijama potekalo nemoteno in tudi da so se slovenski policisti počutili dobrodošle. Prav tako ji je ob tej priložnosti izročil plaketo slovenske policije v spomin na sodelovanje med obema policijama.

"Z navijači smo imeli le pozitivne izkušnje"

Kot so štirje policisti ob vrnitvi iz Lyona poudarili, so imeli z navijači zelo pozitivne izkušnje, kljub temu, da so v nekaj primerih sodelovali pri vzpostavitvi javnega reda in miru, vendar se na srečo ni zgodilo nič resnejšega. Francoskim kolegom pa so pomagali pri vzpostavitvi javnega reda ob incidentu na nogometni tekmi med Novo Zelandijo in Kolumbijo.

Poleg sedmih slovenskih policistov je daleč od oči javnosti v Franciji v okviru posebne mednarodne ekipe deloval tudi slovenski bombni tehnik

Kot omenjeno, se je ob začetku olimpijskih iger domov vrnil tudi policist Klemen Pogačar iz Specialne enote, iz Oddelka za protibombno zaščito, ki je daleč od oči javnosti in daleč od slovenskih kolegov - v okviru mednarodne ekipe Skupnega srednjeevropskega centra za usposabljanje bombnih tehnikov, prav tako sodeloval pri zagotavljanju varnosti.

Pregled Lyon

Bombni tehniki so z delom začeli že pred otvoritvijo iger, saj je bilo potrebno opraviti protiteroristične preglede stadionov, nastanitvenih objektov in objektov za treninge. Po opravljenih protiterorističnih pregledih so tehniki začeli z izvajanjem nalog protibombne zaščite ter zaščite pred radioaktivnimi, kemičnimi in biološkimi grožnjami na območju Lyona in St. Etienna, kjer so potekale nogometne tekme v skupinskem delu olimpijskega turnirja.

Za varnost na olimpijskih igrah je bilo dobro poskrbljeno

Pred zaključkom dela je francosko notranje ministrstvo skupaj z Mednarodnim centrom za informiranje (ICC) organiziralo še zaključni sestanek, t. i. varnostni brifing, na katerem so ocenili, da je bilo sodelovanje med domačimi in tujimi policisti odlično, za varnost na olimpijskih igrah pa dobro poskrbljeno, saj ni prišlo do večjih varnostnih groženj. Svoj delež k temu so prispevali tudi slovenski policisti.

IMG 080689e81351d5cad37c12c990124b41 V

Po zaključku olimpijskih iger je bil organiziran še t. i. varnostni brifing.

Vsi policisti so se pri izvajanju nalog tudi nadpovprečno osebno angažirali, kar so tudi opazili francoski in drugi kolegi. Hkrati so policisti v okviru vzpostavljenega medijskega sodelovanja skrbeli za promocijo slovenske policije preko francoskih in slovenskih medijev. Pri opravljanju nalog so bili prepoznani kot zanesljiv in strokoven partner, zaradi česar so jim bile v nadaljevanju dodeljene najzahtevnejše in najodgovornejše naloge. S tem pa so doma in v mednarodnem okolju pripomogli k visokem ugledu slovenske policije.

sprejem3

Domov z novim znanjem in izkušnjami

Vsi pripadniki slovenske policije so se v Slovenijo vrnili bogatejši za nove izkušnje. Delo na tako velikem, mednarodnem, predvsem pa organizacijsko zahtevnem dogodku, je bila posebna priložnost za spoznavanje drugačnih načinov dela, utrjevanje vezi s tujimi policisti, predvsem pa za izpopolnjevanje strokovnega znanja.